Ny digital brevbase med 10.000 breve
Der er ikke belæg for at skrive, at H.C. Andersen var verdens flittigste brevskriver, men det må være tæt på. Og nu kan alle snart se brevkunstneren over skulderen - på nettet.

Over 10.597 af eventyrdigterens breve bliver i løbet af 2008 gjort tilgængelige i en brevdatabase.

Den har været fem år undervejs, og korrespondent Solveig Brunholm, H.C. Andersen-Centret og Odense Bys Museer, er i løbet af det store arbejde med at skrive Andersens håndskrevne breve ind på computeren blevet noget af en detektiv.

- Jeg elsker mit arbejde og føler mig som lidt af en stifinder. Jeg sidder jo og skriver originalbreve ind, som kun de færreste ved noget om. Derved kan jeg være med til at sted- og tidsfæste ting og sager i Andersens liv, siger Solveig Brunholm.

Hun præsenterede i går for en fyldt sal sit store arbejde med H.C. Andersen-brevbasen.

På storskærm, naturligvis.

Via et foto af de mange brev­udgaver, der er kommet indtil nu, kunne Solveig Brunholm så at sige åbne bøgerne for de omkring 90 deltagere i et heldagsseminar.

Det blev holdt som optakt til H.C. Andersens fødselsdag i dag, og arrangørerne - H.C. Andersen Priskomité, H.C. Andersen-Centret og Institut for Litteratur, kultur og medier ved Syddansk Universitet - havde tilrettelagt et alsidigt program. Udelukkende omkring Andersen som brevskriver.

- Brevbasen er et fantastisk internt arbejdsredskab for både os og museet. Men når det bliver åbnet for alle, kan hele verden søge i Andersens verden. Vi håber meget, vi senere kan få midler til at få resten af Andersens værk på basen, sagde centerleder Johan de Mylius.

Solveig Brunholm, der ikke bare er stifinder, men også stor fan af H.C. Andersen, ville i øvrigt gerne aflive en sejlivet myte:

H.C. Andersen var IKKE dårlig til at stave.

- Det er som så meget andet noget, familien Collin fandt på om deres plejebarn. De ville ikke have, deres grimme ælling i virkeligheden var en smuk og yderst korrekt skrivende ung mand, som hun sagde.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Galschiøts protest ved HCA-prisuddeling

Prins Joachim indviede hospital

Prins Joachim indviede hospital

3000 børn til fødselsdagsfest