Hedninge får egen gravplads i Odense

Asatroende fra trossamfundet, Forn Sidr, tæller 600 medlemmer, som tror på de gamle nordiske guder. Nu får de for første gang i Danmark, deres egen gravplads, som kommer til at ligge på Assistenskirkegården i Odense. Pladsen bliver noget speciel. De asatroende har fået tilladelse opsætning af hedenske symboler og vil lave en 18 meter lang skibssætning og opsætte et solkors på pladsen. Det er Solvej Rasmussen fra Odense, som har fået ideen til gravpladsen. Hvad det vil sige at være asatroende, hvilke ritualer asatroende har, og hvorfor de gerne vil have deres egen gravplads, fortæller hun om her.

Hedninge får egen gravplads i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For første gang i 1000 år får danske tilbedere af de old-nordiske guder deres egen begravelsesplads.

Danmarks cirka 600 registrerede tilbedere af de gamle nordiske guder Odin, Tor og Loke har fået en principiel markering af, at de i 2003 blev anerkendt som trossamfund af Kirkeministeriet.

Odense Kommune har som den første kommune i landet besluttet at imødekomme ønsket om at etablere en begravelsesplads for personer, der bekender sig til asatroen, som troen på de oldnordiske guder kaldes. Gravpladsen skal indrettes på et 800 kvadratmeter stort område på Assistenskirkegården midt i byen og vil være klar til brug allerede i løbet af 2008.

- Det har en enorm signalværdi, at der nu etableres en officiel begravelsesplads for asatroende. Nu kan vi henvise til Odense, når vi kæmper for at få etableret begravelsespladser i andre byer, siger bestyrelsesmedlem i de asatroendes forening Forn Sidr, Lars Irenessøn Nielsen.

Ved siden af de kristne

Søren Fisker, der er tidligere odenseansk lokalformand i Forn Sidr, og som har været involveret i forhandlingerne med Odense Kommune, kalder beslutningen om at etablere en gravplads historisk.

- Det er første gang i 1000 år, at der etableres en gravplads for hedninge, siger han.

Gravpladserne vil rent fysisk bestå af en stensætning udformet som et vikingeskib, hvilket er i overensstemmelse med de oldnordiske traditioner.

I øjeblikket er der tre kristne grave i det område, hvor de afdøde asatroende i fremtiden skal hvile. Den sidste kristne grav i området udløber først i år 2038.

Ifølge Kasper Vett, leder af de kommunale kirkegårde i Odense, har de efterladte til de afdøde i de tre grave haft mulighed for at gøre indsigelse, men det har ingen gjort, og derfor kan arbejdet med at etablere den hedenske gravplads gå i gang, så snart de sidst detaljer omkring udformningen er på plads.

Assistenskirkegården er kristen indviet jord, men Lars Irenessøn Nielsen siger, at de asatroende vil gennemføre deres eget indvielsesritual af området, når begravelsespladsen er klar til indvielse.

I forvejen har Assistenskirkegården både jødiske og katolske gravpladser. Muslimerne i Odense har egen gravplads på Risinge Kirkegård, der ligger på hjørnet af Ejbygade og Kochsgade.

Hedninge får egen gravplads i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce