Fiskerne strømmer i havn

Marina Pagh med Fiskeren og hans rette element. På tirsdag får hun alle læsernes bidrag og går i gang.

Fiskerne strømmer i havn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Det er helt overvældende!

Marina Pagh, kunstneren, der vil sy en gobelin sammensat af fiskerbroderier, kan dårligt skjule sin glæde over hjælpsomheden blandt verdens bedste læsere. Fiskerbroderierne er den seneste uge anduvet i en lind strøm til redaktionen, og om ganske få broderier har hun nået sit mål.

Som det vil være vore trofaste læsere bekendt, samler Bagsidedrengene i øjeblikket på eksemplarer af "Fiskeren". Det gør vi for at hjælpe Marina (hun er nemlig ret sød), der arbejder på et slags vægtæppe bestående af 72 korsstingsbroderede Fiskere, som skal udstilles på Kronborg.

For yngre læsere kan vi oplyse, at det i 60'erne og først i 70'erne var populært at købe et stykke stof, hvorpå motivet var påtrykt, og herefter syede man garn på i de farver, der passede. Ligesom malebøgerne i Grøn Stue hvor felter med 1 skal være røde, dem med 2 skal være blå og så videre.

- Det sjove ved dette projekt er jo, at selv om billederne er ens, er de meget forskellige, forklarer Marina Pagh.

- Det skyldes, at selv om det er samme mønster og størrelse, har folk brugt garn i mange forskellige nuancer. Nogle har også sat deres eget præg på broderiet ved at udskifte en farve med en anden. Jeg har for eksempel et eksemplar, hvor Fiskeren har lyserød skjorte, siger hun.

På andre skifter himlen fra skyfrit til skyet, men andre igen har fået lagt sneklædte bjergtinder ind som baggrund.

Syningerne varierer selvfølgelig også noget i kvalitet, og giver Fiskeren meget forskellige ansigtsudtryk.

- Faktisk har jeg en, der mest ligner Tintin, hævder Marina.

Ham finder Bagsidedrengene straks mere interessant end ham i den lyserøde skjorte.
Sådan ser Marina Paghs fisker ud. Her­under ses en forstørrelse af malerens signatur - men ingen ved, hvem han - eller hun - er.
Sådan ser Marina Paghs fisker ud. Her­under ses en forstørrelse af malerens signatur - men ingen ved, hvem han - eller hun - er.

Han er ikke kunst

Men hvor Fiskeren i virkeligheden stammer fra, er lidt af en gåde. Den gængse teori er, at det er en af Skagensmalerne, hvor Michael Ancher er favorit, men det afviser Skagens Museum på det bestemteste. Museumsfolkene kender udmærket motivet, men det er ikke derfra.

Heller ikke Kunstindustrimuseet i Bredgade i København kan hjælpe. De kender også billedet, men det er altså ikke kunst, som de siger.

Marina Paghs eget oplæg er et ældre maleri af Fiskeren, hun har stående, men dels er signaturen ukendt, dels har mange mere (og især mindre) talentfulde malere kopieret motivet lokalt gennem tiden.

Så det står foreløbig hen, men det bekymrer ikke Marina Pagh spor.

Langt det bedste i dette skøre projekt er folks hjælpsomhed - den er overvældende, siger Marina, som i begyndelsen tvivlede på, at hun overhovedet ville være i stand til at indsamle 72 billeder.

- Men jeg har mødt en utrolig velvilje og interesse for projektet. Vildtfremmede ringer og overlader mig deres billeder. Det er så rørende, siger hun og beder Bagsiden viderebringe sin varme tak til læserne - og det gør vi selvfølgelig gerne.

Har du en Fisker, du vil overlade til Marina Paghs projekt, kan du stadig nå det i morgen mandag - hvis du kommer ind på selve hovedredaktion på Banegårdspladsen i Odense med det.

Tirsdag overlader vi nemlig alle Fiskerne til hende, og så går hun i gang med en større sortering. Derefter syr hun gobelinen i baner, mens sidste hånd lægges på værket på Toldkammeret i Helsingør - nær Kronborg, hvor det hele udstilles.

Besøg galleriet

www.fyens.dk/bagsiden kan du besøge Galleri Fiskeren, hvor vi udstiller læsernes indsendte digitalbilleder af andre fiskere end de broderede.

Fiskerne strømmer i havn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce