Et eventyrligt liv


Et eventyrligt liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

60 år: En af Danmarks mest fremtrædende forskere i antropologi, professor Kirsten Blinkenberg Hastrup, fylder 60 år onsdag.

Som barn drømte hun om at blive polarforsker, og hendes karriere bærer da også tydelig præg af en stærk eventyrlyst.

Selv om Kirsten Blinkenberg Hastrup fik fire børn i løbet af 1970'erne med sin mand Jan Ovesen, afholdt det hende ikke fra at rejse ud i verden. Hun måtte dog afbryde et feltarbejde i Assam i Indien, dels på grund af politisk uro, dels fordi hendes små børn blev syge under opholdet.

Hjemvendt til Danmark blev hun adjunkt på Århus Universitet, hvor hun med en afhandling om Middelalderen var med til at skabe en ny tradition i faget: den historiske antropologi. Samtidig specialiserede hun sig i Island. Hun studerede landets sprog og historie, og i 1982 tog hun til Island for at lave et etårigt feltarbejde.

Hendes islandske trilogi, Culture and History, Nature and policy og A place Apart, indbragte hende ikke blot titlen som dr.scient.soc., men gjorde op med vigtige dele af den islandske historieskrivning. Den islandske forskning dannede senere udgangspunkt for tobindsværket Den nordiske verden (1992).

I 1998 søgte og fik stillingen som den første forskningsleder på Det Danske Center for Menneskerettigheder. Her var hun både drivkraft og koordinator for den samlede forskningsindsats og især optaget af spørgsmålet om, hvordan menneskerettighederne kan omsættes til konkret handling.

Listen over Kirsten Blinkenberg Hastrup øvrige bidrag til den antropologiske forskning er imponerende lang. Blandt hendes 21 bøger er Etnografisk grundbog, A passage to Anthropology og Viljen til viden nogle af de vigtigste. Fra 1989 til 1993 var hun præsident for The European Association af Social Anthropologists. (ritzau)

Et eventyrligt liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce