Willemoes er blevet popsmart

Willemoes-året er skudt i gang, og Assens Kommune har i den anledning omformuleret søheltens valgsprog "Tapperhed ærer, fejhed vanærer" til noget mere moderne.
Foto: Peter Leth-Larsen

Willemoes er blevet popsmart

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokalhistoriker har studeret Willemoes' originale valgsprog og synes, at kommunens slogan er en grov fejlfortolkning

ASSENS: At Assens Kommune har nyfortolket Peter Willemoes' gamle valgsprog "Tapperhed ærer, fejhed vanærer" til "At kunne, at ville, at turde", fordi det passer bedre til den nye storkommunes promovering af sig selv, er ikke nogen hemmelighed.

Kulturkonsulent Kirsten Hornbak forklarede i den forbindelse, at de gamle ord "tapperhed ærer, fejhed vanærer", var for gammeldags til, at unge mennesker kan relatere til dem.

Dermed er kanonerne kørt i stilling til en ordkrig mellem museumsleder Sven Rask, der kalder kommunens valgsprog for rent spin, og kommunen, der fastholder, at søhelten levede efter værdien i ordene kunne, turde og ville.

Og nu melder endnu en spiller sig på banen. Det er lokalhistoriker, Thomas Bruun, som er formand for de lokalhistoriske foreninger i Gamtofte og Søby-Turup, der leverer skyts til den nyudbrudte ordkrig.

Slogan er moderne

Lokalhistorikeren har slået ordet "ære" op i sin store "Ordbog over det danske sprog" og sammenlignet den ti sider lange forklaring i ordbogen med kommunens nyfortolkning i sloganet "at kunne, at ville, at turde".

- Jeg tror slet ikke, at det er tilfældigt, at nogen i dag kan finde på at tillægge den unge helt ordene "at kunne, at ville, at turde" som en slags motto. Det er meget moderne. Det drejer sig nemlig om det egocentrerede, for det er dig, der skal turde og dig, der skal ville. Du skal frem for alt være synlig. Det handler om din karriere, dine kompetencer, dine mål, siger Thomas Bruun.

Derimod ligger der helt andre idealer bag Willemoes' gamle valgsprog, som man har læst det i hans efterladte breve.

Grov fejlfortolkning

- Bag ordene "Tapperhed ærer, fejhed vanærer" ligger der et meget anderledes menneskesyn. Ære er vist ikke noget man kan tage selv, men man får det tildelt af andre efter mulig fortjeneste. De andre afgør sagen. Ikke dig selv, forklarer Thomas Bruun, der dermed kalder kommunens slogan for en grov fejlfortolkning.

Søhelten fik skudt det øverste af hovedskallen af i slaget ved Sjællands Odde den 22. marts 1808. Han blev fundet på stranden nogle dage senere og blev begravet den 7. april 1808 i en fællesgrav på kirkegården på Sjæl­lands Odde.

Willemoes er blevet popsmart

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce