Verdens toneangivende mannequiner ­skabes af jurist og modellør på Fyn
De står i forretningsvinduer over hele verden. I alle former og farver. Iklædt alt fra de dyreste aftenrober til de mest minimalistiske kreationer.

Men de kommer fra Vissenbjerg, hvor den ene af to danske virksomheder, der forsyner verden med udstillingsmannequiner, har hjemme.

- I forhold til Danmarks størrelse er det ret enestående, at vi har hele to virksomheder på dette felt. I England er der et par stykker, men i for eksempel Tyskland er der ingen, fortæller Torben Hjortsø, der sammen med Bent Klinggaard ejer og driver virksomheden Peiter Marth.

Blandt kunderne er butikskæder og mærkevarefabrikanter som Marco Polo, Hugo Bosch og Garry Weber samt store designere som blandt andre Isabella Christensen. Dronningens modeskaber, Jørgen Bender, brugte Vissenbjergmannequiner til en modemesse, og dronning Margrethe selv hentede mannequiner her til en udstilling af kongelige rober på Amalienborg.

Næh, en mannequin er skam ikke bare en mannequin, og nogle designere får endda fremstillet deres egne typer specielt til deres sidste nye kollektion.

- Så kan ønskerne være, at modellerne skal have et særligt udseende eller stå i specielle stillinger. For eksempel lavede vi en serie, hvor alle modellerne skulle have armene samlet på ryggen. Det kan også være, at de skal være meget tynde i taljen eller have ekstra lange ben. Sommetider skal fødderne skæres specielt til, for at de kan passe i de modelsko, der hører med til tøjet, fortæller Torben Hjortsø.

Han har også været med til at genskabe Marilyn Monroe som blikfang for en udstilling, og han indrømmer, at mannequinerne tit er lidt vampede.

Hvert år sender firmaet mellem 3000 og 4000 nye mannequiner på markedet. Men hvor firmaet for 30 år siden begyndte med almindelige skandinaviske typer, leveres mannequiner i dag i 10-12 forskellige hudfarver med tilsvarende forskellige karakteristika i blandt andet ansigtstræk.

Når det gælder størrelsen på dukkerne, er valget til gengæld ret konservativt. De passer tøj fra størrelse 34 - kun få kan gå over størrelse 44 for damer og størrelse 48 for mænd.

- Man vil aldrig se en størrelse 40 til kvinder i et udstillingsvindue. Der skal være forskel på de tynde og de store, og jeg tror ikke, at tøjfabrikanter eller -sælgere er interesserede i at være hudløst ærlige over for den menneskelige gennemsnitskrop, når deres tøj skal præsenteres, siger Torben Hjortsø.

At skabe nye modeller er en større opgave. Bent Klinggaard, der har haft med modellering at gøre hele sit liv, tager sig af ansigterne, mens Torben Hjortsø har lært sig at modellere kroppene. Det foregår i ler på et skelet af jern og stål. Derefter støbes mannequinerne i Kina i glasfiber og polyester.

At skabe en ny model koster omkring 30.000 kroner, men jo mere den sættes i produktion, desto lavere bliver stykprisen, og de billigste fås for omkring 1000 kroner.

- Da vi begyndte i 1976, fik vi 5000 kroner for en mannequin, siger Torben Hjortsø for at illustrere den trods alt øgede konkurrence i branchen.

Torben Hjortsø er egentlig uddannet jurist, men da et job i Københavns Kommune blev ham for broget, slog han sig sammen med Bent Klinggaard og skabte mannequinvirksomheden. Det var i 1976, og den første halve snes år lå virksomheden i københavnsområdet. Men da konkurrencen strammede til, blev det for dyrt, og så flyttede de til Vissenbjerg.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Verdensmannequiner