Det bløde vand på Saxovej

Søren Fokdal (tv.), direktør for Slagkilde - Det Rene Vand, og Stig Petersen, inspektør ved Boligforeningen Højstrup, ved en del af det anlæg, der i al hemmelighed er blevet stillet op, så beboerne i nogle boligblokke på Saxovej og Snorresvej har fået bedre vand.
Foto: Jørgen Hansen

Det bløde vand på Saxovej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forsøg giver beboere bedre vand i hanerne, og dyr udskiftning af rør kan måske undgås

HØJSTRUP: En dag, da Jonna Thomsen drak et glas vand fra hanen, opdagede hun, at det smagte bedre. Hun plejer ellers at købe vand på flaske.

Det gik også bedre med tøjvasken. Huden kløede ikke efter en tur i bad. Og det var ikke nødvendigt at bruge balsam efter hårvask.

Jonna Thomsen bor på Saxo­vej, og hun var ikke alene om at opdage, at vandet var blevet bedre. Andre kunne fortælle, at bruseren ikke kalkede til. Det var generelt blevet lettere at gøre rent i badeværelset, og selv potteplanter og vaseblomster så ud til at holde længere.

Beboerne i omkring 75 husstande på Saxovej og Snorres­vej var ganske intetanende blevet udsat for et eksperiment, hvor man havde gjort noget ved deres vand. Ikke noget ondsindet eller farligt. Men et forsøg på at hæve vandkvaliteten til glæde for beboerne. Og nok så meget et forsøg på at redde de gamle vandrør og dermed undgå eller i det mindste udsætte en bekostelig udskiftning af rørene.
Jonna Thomsen er en af de beboere, der har konstanteret en mærkbar forskel. Før var hun ikke meget for at drikke det lunkne vand, der kom ud af hanerne, men nu smager det meget bedre, synes hun.
Jonna Thomsen er en af de beboere, der har konstanteret en mærkbar forskel. Før var hun ikke meget for at drikke det lunkne vand, der kom ud af hanerne, men nu smager det meget bedre, synes hun.
Foto: Jørgen Hansen

Besparelser

Stig Petersen er inspektør i Boligforeningen Højstrup. Han har taget initiativ til forsøget.

- Det kunne komme til at koste omkring 15 millioner kroner at udskifte rørene. Bare ved at udskyde det nogle år, kunne vi spare meget i renter. Og allerbedst ville det være, hvis vi helt kunne undgå det, siger Stig Petersen.

Problemet går igen i en lang række afdelinger i Højstrup og naturligvis i de andre store boligforeninger, og Stig Petersen har tidligere prøvet andre forsøg. Denne gang har han alliereret sig med firmaet, Slagkilde - Det Rene Vand, fra Næstved.

I oktober opsatte man et såkaldt ionbytteanlæg fra firmaet Kinetico. Anlægget bruger samme metoder, som man kender fra opvaskemaskiner, hvis man ellers har den slags. Det fjerner alt kalk fra det varme vand.

Man må til gengæld af grunde, der fortaber sig i dansk og EU-miljøpolitik, ikke gå ind at fjerne kalk i det kolde vand. I stedet har man opsat et system, der påvirker både det varme og det kolde vand, kaldet Grander.

Et system, der vanskeligt lader sig forklare videnskabeligt, men som er meget udbredt i Østrig og Tyskland. Vandet bliver så at sige revitaliseret, og det skulle angiveligt også have en evne til at fjerne slam fra vandrørene og holde dem fri for rust.

Beboerne vidste det ikke

Man valgte at sætte disse anlæg op uden at fortælle beboerne det. De skulle selv opdage de eventuelle forbedringer.

- Det var for at undgå at skabe en placebo-effekt og nogle forventninger på forhånd, siger Søren Fokdal, direktør i firmaet Slagkilde - Det Rene Vand.

Han understreger, at der intet risikabelt er ved forsøget, da metoderne er blevet brugt i årevis i blandt andet Tyskland og England

Beboerne blev efter godt tre måneder bedt om at deltage i en spørgeskemaundersøgelse. 57 procent af dem, der svarede, havde opdaget, at der var sket noget med det varme vand, og 30 procent mente, at det kolde vand var anderledes. At huden var mindre tør efter bad, og at vandet smagte bedre, var de fleste enige om.

Ejendomsinspektør Stig Petersen må dog væbne sig med tålmodighed, for først efter et-to år ved han, om forsøget også hjælper på de gamle vandrør.

Hvis det kan hjælpe, ligger der millionbesparelser og venter for Boligforeningen Højstrup. Og andre store boligselskaber for den sags skyld.

Det bløde vand på Saxovej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce