Akropolis i Bolbro

Godt nok er Bolbro ikke Akropolis, men også her står der sol over søjler.
Foto: John Fredy

Akropolis i Bolbro

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brudte søjler og fragmenter af sodet træ og hærdet jern er vejspærringer med kraftig inspiration fra Athen

Odensebydelen Bolbro har fået noget, den er alene om: Fire vejspærringer, der ikke er set magen til i Danmark.

Selv om de er af sodet kulsort elmetræ og ikke snehvid marmor, så minder de meget om de brudte søjler, man kan risikere at falde over, hvis man begiver sig op på toppen af Akropolis i Athen.

Det betyder dog ikke, at man helt bogstaveligt falder over søjlerne i Bolbro.

Det hindrer alene deres størrelse, for skaberen, billedkunstneren og svagstrømsingeniøren Børge Meibom, har i samarbejde med Odense Kommune sørget for også at sætte granitsten omkring hver enkelt af de fire vejspærringer - eller skulle man kalde dem kunstspærringer?
Billedkunstner og svagstrømsingeniør Børge Meibom kan fra sit hus se en af de fire kunstspærringer, han har skabt til Bolbro under EU-projektet
Billedkunstner og svagstrømsingeniør Børge Meibom kan fra sit hus se en af de fire kunstspærringer, han har skabt til Bolbro under EU-projektet "Levende Veje". Odenseforstaden Bolbro, men også Korup, er forsøgsområder i projektet, der går ud på at skabe et menneskevenligt trafiknet.
Foto: John Fredy

Stablede søjlestumper

- Jeg fik i 1997 et arbejdslegat af Kunstfonden. Det brugte jeg til et tre måneders ophold på Det Danske Institut i Athen. Dette institut ligger lige ved foden af den enorme høj, hvorpå antikkens Athen er bygget - og det var ved at gå rundt i dette område, at jeg fik ideen til at lave disse brudte søjler, stablet tilsyneladende tilfældigt oven på hinanden eller bare liggende side om side. Med jernbånd omkring sig, siger Børge Meibom.

Vel hjemkommet fra Athen opførte han nogle søjler på en udstilling på Hollufgaard.

- Jeg bad om og fik nogle store udgåede elmetræer fra skoven. Dem skar jeg ud og brændte af. Og pludselig havde jeg nogle grafiske elementer, som jeg blev dybt fascineret af, siger Børge Meibom.

Fascinationen udmøntede sig senere i tretten 8-10 meter høje afbrændte søjler placeret som store skulpturer på en stor hjørnegrund i bydelen Blangstedgård - på hjørnet af Landkildegårdsvej og Niels Bohrs Allé i Odense. Øst for Bilka og Rosengårdscentret.
Børge Meibom ser sine sodsværtede elmetræskævler som en pendant til de søjlefragmenter, man kan finde på Akropolis i Athen - det sted, hvor han i sin fik fik inspirationen til sine fire vejspærringer i Bolbro.
Børge Meibom ser sine sodsværtede elmetræskævler som en pendant til de søjlefragmenter, man kan finde på Akropolis i Athen - det sted, hvor han i sin fik fik inspirationen til sine fire vejspærringer i Bolbro.
Foto: John Fredy

Levende veje

De fire kunstneriske vejspærringer i Bolbro er med i det EU-projekt, Odense Kommune har kørende i både Bolbro og Korup.

Det hedder "Levende Veje", og skal fremme miljørigtig transport og trafikløsninger - som sigter mod 30 km/t-zoner.

En af vejspærringerne har allerede bevist sin spærreevne: Mandag morgen måtte en lastbil vende om, men nåede lige at nedlægge et par af de mange grå granitsten, der omkranser en af søjlerne - dem, der står på hjørnet af Højemarksvej og Sigurd Rings Vej. Pudsigt nok lige præcis dér, hvor kunstneren selv bor.
Foto: John Fredy

Stolthed i bydelen

- Jeg har selvfølgelig været meget nervøs for, hvad man siger om kunstværkerne her i mit nærområde, siger Børge Meibom, der dog er blevet glædeligt overrasket:

- Jeg ville med værkerne gerne højne Bolbro som bydel. Så vi kunne være stolte af at bo på et sted, andre måske synes stilmæssigt er et grimt miskmask og både råt og brutalt. Men jeg blev af nogle af de mange unge familier belært om, at de faktisk var stolte i forvejen. Men at de i øvrigt var glade for vejspærringerne.
Foto: John Fredy

Akropolis i Bolbro

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce