Foska tilbage til morgenbordet

Den kendte Foska-æske, som ligesom i 1950'erne er prydet et drengeansigt tegnet af Kurt Ard. Da drengen kom på æske første gang var det et stort samtaleemne blandt børn, om de spiste Foska, Solgryn eller Davre.
Foto: Kim Rune

Foska tilbage til morgenbordet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Foska kommer måske tilbage efter at indehaveren af mærket er blevet solgt.

For mange vil navnet Foska ikke vække nogen genkendelse.

Men en stor gruppe - fortrinsvis lidt ældre - danskere får varme minder om barndommen ved tanken om de sunde havregryn i pakkerne med den lige så sunde dreng uden på.

Havregrynene fra Svendborg Havre- og Boghvedemølle var en stor succes og et forbilledligt eksempel på, hvordan man kan bygge en mærkevare ud af en simpel råvare.
Møllerens gule ærter er en langsom men sikker sællet i vinterhalvåret, mens Foska er forsvundet ud af detailhandlen.
Møllerens gule ærter er en langsom men sikker sællet i vinterhalvåret, mens Foska er forsvundet ud af detailhandlen.
Foto: Kim Rune

Svandt under Kellogg's

Men da Kellogg's overtog virksomheden i 1961 tog cornflakesene (som i Svendborg hed Top og Snap) det meste af opmærksomheden, og siden er Foska sygnet hen.

I dag produceres kun nogle meget få portioner, som sælges direkte til ganske få loyale forbrugere.

Den nye ejer af mærket er ikke helt utilbøjelig til at sende Foska på hylderne igen.

- Det kunne være spændende at genoplive mærket, men det er noget, vi skal overveje meget grundigt først. Det har ligget meget stille, så der skal investeres mange markedsføringskroner, hvis det skal lykkes, siger Niels Brinch-Nielsen.

Han er direktør for Valsemøllen i Esbjerg, som netop har købt Svendborg Boghvede- og Havremølle.

Kellogg's tidligere fabrikschef, Ove Boenæs, overtog virksomheden da cornflakes-giganten forlod Svendborg i 2003, og den nu 60-årige møller sælger den nu videre.
Ove Boenæs, der tidligere var fabrikschef hos Kellogg's i Svendborg, har ladet sin mølle køre ned på et lavt blus. Den nye ejer lover, at der kommer damp under alle maskinerne igen.
Ove Boenæs, der tidligere var fabrikschef hos Kellogg's i Svendborg, har ladet sin mølle køre ned på et lavt blus. Den nye ejer lover, at der kommer damp under alle maskinerne igen.
Foto: Kim Rune

Havregryn er in

Fremtiden er altså usikker for navnet Foska, men det er helt sikkert, at der skal produceres masser af havregryn i Svendborg.

Den sunde morgenspise bliver mere og mere populær, og Valsemøllen er sikker på, at den udvikling vil fortsæt- te.

Svendborg-møllens hovedprodukt er Møllerens gule ærter, som faktisk er markedsledende - men dog i en meget lille niche.

Endnu mindre er nichen for boghvede, og deres fremtid i virksomheden er ikke sikret.

- Men hvis fynboerne kommer med et protestbrøl, skal vi nok fortsætte, siger Niels Brinch-Nielsen.

Foska tilbage til morgenbordet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce