Kunst skal give identitet

Træet, der er brugt til skulpturgrupperne er brændt elmetræ. Netop det at brænde træet for at gøre det mere holdbart er en teknik, som allerede vikingerne brugte. I forgrunden er det Jørgen Edgar fra Odense Kommune.
Foto: John Fredy

Kunst skal give identitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det praktiske og det kunstneriske mødes ved en trafiksanering i Bolbro.

BOLBRO: Bilerne skal væk, og børnene skal ud og lege. Det er en meget forenklet fremstilling af projektet "Levende Veje".

Et pilotprojekt, der foregår både i Korup og Bolbro.

Smuthuller for gennemkørende trafik lukkes. Og små sideveje spærres for indkørsel. Bilernes fart skal helt ned på 30 km/t, og på den måde bliver det mere trygt for ungerne at rende og lege ude på gaden. Som man gjorde det, før biltrafikken tog til. Og computerne blev opfundet.

Som en ekstra dimension har fire sideveje til Højemarksvej i Bolbro fået kunst integreret i trafiksaneringen.

Børge Meibom, der selv bor på Højemarksvej, er kunstneren.
Børge Meibom og Jørgen Edgar ved kunsten på Grindstedvej.
Børge Meibom og Jørgen Edgar ved kunsten på Grindstedvej. "Samling" er den fælles titel på de fire skulpturgrupper.
Foto: John Fredy

Til at kravle på

For enden af Sigurd Rings Vej, Rolf Krakes Vej, Grinstedsvej og Jellingvej står der nu skulpturer i sten og brændt træ. Rustikke og holdbare skulpturer, som børnene gerne må kravle rundt på, når de forhåbentlig kommer ud på gaderne.

Projektet med de levende veje har været i gang i mere end to år. Det var først et godt stykke henne i processen, at idéen med at koble en kunstner på blev født. For man kan jo sagtens lukke nogle veje for indkørsel uden nødvendigvis at stille kunstværker op.

Børge Meibom og Jørgen Edgar fra Odense Kommune kendte hinanden fra Meiboms landart-projekt, "Brændte Søjler", ved Landkildegaard.

Beboerne er med

Og så blev han koblet på trafiksaneringen i Bolbro, der i øvrigt også er blevet til i tæt samarbejde med beboerrepræsentanter og den tidligere kommunalt ansatte civilingeniør, Mette Fynbo, der stadig fungerer som konsulent på "Levende Veje".

- Jeg frygter dog lidt, at nogen tror, det er mig, der har fået opgaven, fordi jeg bor her, siger Børge Meibom.

Men bedømt på reaktionerne fra beboerne ser det ikke ud til, at der er den store grund til frygt.

Mindre trafik

Tove Rønver, der er en af beboerrepræsentanterne, glæder sig i hvert fald over både kunst og ikke mindst den markante nedgang i trafikken, som "Levende Veje" har betydet i kvarteret.

For Børge Meibom, der bor i sit barndomshjem og altså er en rigtig Bolbro-dreng, handler det også meget om at give identitet og stolthed til en bydel, der ikke har verdens bedste rygte.

Nu har et kvarter, der ikke er kendt for noget som helst, fået noget unikt.

Ikke så dyrt

- Kunsten har kun været en meget lille del af budgettet i forhold til, hvor meget trafiksaneringen i alt har kostet, siger Jørgen Edgar, der ikke udelukker, at noget lignende kan ske andre steder i byen en gang i fremtiden.

Kunst skal give identitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce