Galschiøt: Kan Kina forbyde farven orange?

Billedhuggeren, provokatøren og tredje verdens-aktivisten Jens Galschiøt var i går inviteret til at holde oplæg i Middelfart foran 150 erhvervsfolk. Her står Galschiøt ved siden af sit værk "Hungerdrengen". Om få dage er den fynske kunstner klar med et nyt stort projekt.
Foto: HANS ØSTERGAARD

Galschiøt: Kan Kina forbyde farven orange?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Om få dage er den fynske kunstner klar med et nyt verdensprojekt - målrettet OL

"Hjælp os med at skabe en global manifestation omkring menneskerettighederne i Kina og slut op om vores appel. Hvis det skal lykkes, kræver det, at du og mange andre bruger jeres netværker og videresender dette brev. Kun på den måde kan vi skabe bølger i den globale kommunikation."

Sådan lyder en mail fra TheColorOrange-projektet, som bagmanden Jens Galschiøt om få dage er klar til sende ud til 25.000 mennesker over hele kloden.

- Vi opfordrer alle til støtte vores projekt, for at folk på den måde kan vise Kina under OL i august, at vi er mange, der har øje på styrets krænkelser af menneskerettighederne, forklarer Galschiøt.

- Idéen er både raffineret og enkel. Ved at bruge noget orange under OL-arrangementerne både i og uden for Kina sender man et signal om, at noget er galt i Kina. Det kan være en orange hat, kamerataske, slips, kuglepen, papir, kjole, jakkesæt eller en taske. Ja, selv det at pille en appelsin vil under de rette omstændigheder være et markant udsagn.

Ifølge Galschiøt vil den kinesiske regering gennemføre et perfekt og strømlinet OL, der skal promovere Kina som et moderne og velfungerende samfund foran milliarder af tv-seere.

- De vil gøre alt for at undgå kritik for åben skærm. Men brugen af farven orange kan netop bryde med den strenge censur og dryppe lidt mal­urt i styrets propaganda-bæger. Samtidig får millioner af undertrykte kinesere en stemme under OL 2008, lyder modspillet fra den fynske kunstner til Kina.

- OL Chartret nævner som fundamentale OL-principper "respekten for universelle, fundamentale og etiske principper" og "at fremme oprettelsen af et fredeligt samfund, der er optaget af bevarelsen af den menneskelige værdighed".

- Og ingen kan vel med rimelighed påstå, at det kinesiske styre lever op til disse idealer. Men brugen af farven orange er et etisk og upolitisk udsagn, der er i dyb samklang med den olympiske bevægelses fundamentale principper, forklarer Jens Galschiøt.

Galschiøt: Kan Kina forbyde farven orange?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce