Jagten på det almindelige

En eftertænksom Hans Andersen ved køkkenbordet i huset på Bondovej i Odense - hans danske base. Den 27-årige speedwaykører har fast adresse i Peterborough i England.
Foto: birgitte carol heiberg

Jagten på det almindelige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Speedwaykøreren Hans Andersen lader op til en ny sæson i hjemmet på Bondovej - vi har mødt ham, mens han venter på, at kæresten Christina kommer hjem fra arbejde.

SPEEDWAY: - I de her måneder gør vi meget ud af regelmæssighed - og det at være sammen om det regelmæssige... Vi spiser på faste tidspunkter, vi handler ind sammen - og går i seng på faste tidspunkter.

Mobiltelefonen på køkkenbordet snurrer dæmpet.

Han tager den.

- Er du på vej?, okay... Jeg sidder stadig og snakker... Vi ses.

Det er kæresten Christina, der er på vej hjem på sådan en almindelig torsdag eftermiddag.

- Hun er ved at uddanne sig til Falckredder... Hov, nu har jeg glemt kaffen!

Han rejser sig hurtigt og går hen til kaffemaskinen - og hælder forsigtigt op.

Jeg plejer at skulle råbe, når jeg snakker med ham. For at overdøve en infernalsk motorlarm... Jeg skal lige vænne mig til, at jeg kan føre en samtale med ham på et almindeligt lydniveau - hen over et køkkenbord i det faldende vinterlys på Bondovej i Odense. Henne fra kaffemaskinen lyder det pludseligt:

- Jeg kunne godt køre i Australien hele vinteren - og tjene gode penge på det. Men jeg har brug for det her break fra banerne i nogle måneder for at kunne yde mit bedste i næste sæson.

Selvfølgelig har Hans Andersen, 27 år og en af verdens bedste speedwaykørere, sin danske base på Bondovej midt mellem bilforretninger. Og kun med et stenkasts afstand til dér, hvor det hele startede - Sanderum Knallertbane.
Hans Andersen har indtaget sit absolutte favoritsted i huset på Bondovej - den del af stuens hjørnesofa, der giver det bedste udsyn til fladskærmen på væggen. Her tjekker Hans Andersen dog mails på sin computer.
Hans Andersen har indtaget sit absolutte favoritsted i huset på Bondovej - den del af stuens hjørnesofa, der giver det bedste udsyn til fladskærmen på væggen. Her tjekker Hans Andersen dog mails på sin computer.
Foto: birgitte carol heiberg

Det nære

- Jeg er jo vokset op i det her område. Min familie bor lige rundt omkring.

Hans Andersen stiller en rygende kop kaffe foran mig.

- Er du tryghedsnarkoman?

- Neeej... Det ved jeg ikke. Men jeg har jo også alle mine gamle venner her. Og dem gør jeg meget ud af at dyrke i vintermånederne... En god bøf, sammen. Der er jo også et liv, når speedwayen er slut, og dér skulle man jo nødigt stå uden de gamle venner. Så det går der også megen tid med i disse måneder, at dyrke dem.

I første uge af marts 2006 begyndte sæsonen 2006-2007 for Hans Andersen. Og den sluttede med det tyske Grand Prix midt i oktober. I den periode kørte Hans Andersen 115 løb. I maj blev det til 20 løb på 25 dage. Den rejsekuffert, der aldrig er pakket ud, gav så sandelig fuld valuta for pengene i den periode.

- I sæsonen er det én non stop-rejse. Fra lufthavn til lufthavn - fra hotel til hotel. Og med dage på skift på Bondovej og i huset i Peterborough... Men jeg er ikke ret meget på Bondovej i sæsonen - måske en onsdag, hvor jeg kører i Fjelsted - så det lægger jeg vægt på, at jeg er i de her måneder.

Hans Andersen går forrest gennem gangen mod husets store stue. Han er et ordensmenneske. Eller også er det Christina. Intet ligger forkert... Intet er stillet forkert... Intet hænger forkert.

Kun én ting i stuen afslører Hans Andersens hidsige profession - en pokal i overstørrelse på skænken. Den holdes imidlertid nærmest i skak af en gammel juleopsætning - et af Christinas arvestykker.

- Jeg er glad for den her pokal.

Hans Andersen lader den ene hånd stryge hen over forgyldningen - beviset på DM-titlen i 2007 vundet i konkurrence med blandt andre den senere fynske verdensmester, Nicki Pedersen.
Hans andersen
Født 3. november 1980.

Hjem i Peterborough, England, og på Bondovej i Odense.

Forbillede er Erik Gundersen - det var Gundersens karriere, der fik Hans Andersen til at køre.

Drømmen om at blive speedwaykører opstod allerede som tre-årig.

Karrieren begyndte rigtigt som ni-årig på Sanderum Knallertbane.

Debut som professionel i 2001.

Blandt de seneste topresultater er et dansk mesterskab i 2007.

Ambitionen er at blive den bedste i verden.

Kæresten Christina er ved at uddanne sig til Falckredder.

Overtroisk - ja, Hans Andersen har faste rutiner.

Både Hans Andersen og Christina hader at tabe - også når de spiller spil i de lange vintermåneder.

Hans Andersens råd: Husk man møder de samme mennesker på vej op som på vej ned.
Hans Andersen foran skænken i stuen. Til venstre for ham pokalen, der er beviset på DM 2007, og til højre kæresten Christinas arvestykke, en gammel juleopsætning.
Hans Andersen foran skænken i stuen. Til venstre for ham pokalen, der er beviset på DM 2007, og til højre kæresten Christinas arvestykke, en gammel juleopsætning.
Foto: birgitte carol heiberg

Det mentale

Danmarksmesterskabet var en af triumferne for Hans Andersen i den gamle sæson.

Katastrofen var tre forfejlede Grand Prix-løb i træk, der sendte Hans Andersen væk fra skamlen i kampen om VM-titlen.

- Heldigvis har vi efterfølgende fundet ud af, hvad der var i vejen med teknikken - og fået det rettet... Det havde været rigtig træls at gå ind i vinterperioden uden at have få løst det problem. Så var det kommet til at fylde alt for meget. Det var jo pinligt... Det gav mig søvnløse nætter.

Hans Andersen går hen mod sin yndlingsplads i stuen - den del af den læderbetrukne hjørnesofa, der vender ind mod væggen... Med det bedste udsyn til den store fladskærm på væggen.

- Ja, det er min plads!

Hans Andersen smiler - og konstaterer kontant:

- Den plads afgav Christina helt frivilligt. Det undrer mig egentlig lidt. Her ligger jeg også med min bærbare og kan følge med i mails...

Men Hans Andersen kan ikke helt slippe tankerne om de dér tre katastrofale Grand Prixer.

- Joh, vi fik løst problemerne med motoren... Mit værksted ligger jo kun få hundrede meter herfra. I september bestilte jeg nyt grej til den næste sæson. Jeg køber ind til 10 nye cykler - og alt ligger klar i værkstedet 31. december til at blive samlet. De første par cykler skruer jeg selv sammen. Det hygger jeg mig med. Der er også noget mentalt i det... Når sæsonen starter, kigger vi jo også lige hinandens cykler an. Er der nogen, der har fundet på noget nyt - har taget et overtag?
Hans Andersen - speedwaykører Vinterhi i Odense
Hans Andersen - speedwaykører Vinterhi i Odense
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Dét bagefter

Christina ringer igen... Hun er lige på trapperne. For øjeblikket er hun hver dag i Esbjerg som led i sin uddannelse.

- Jeg regner da med, at det bliver hende og mig - med børn og alt det.

Hans Andersen læner sig tilbage i sofaen og tilføjer:

- Jeg glæder mig til at få børn. Det er bare svært lige nu - med det liv, jeg har. Nogle gange, når jeg ser på venners børn, så kan jeg blive helt forskrækket over, hvor meget de er vokset og har forandret sig, siden jeg så dem sidst. Sådan må det ikke gå med mine egne børn... Jo, jeg er vild med børn - og de er vilde med mig. Og jeg kunne godt finde på at tage en uddannelse som pædagog, når det er slut med speedwayen.

For selv om Hans Andersen har 10 gode år i speedwayen endnu, så er han klar over, at de kan gå hurtigt - og at der er et langt liv bagefter.

- Og det bliver altså ikke med speedway- det vil jeg synes, at jeg skylder familien på det tidspunkt.

Konstaterer Hans Andersen kontant.
Hjemme på Bondovej lader Hans Andersen op til en ny speedwaysæson. Hans mål er uforandret: At blive verdens bedste.
Hjemme på Bondovej lader Hans Andersen op til en ny speedwaysæson. Hans mål er uforandret: At blive verdens bedste.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Det økonomiske

Som 37-årig vil Hans Andersen have haft godt 34 år med speedway.

JO, 34 år. Han fik nemlig rent faktisk sin første speedwaycykel som tre-årig af sine forældre.

- Og jeg kunne køre på den, før jeg kunne cykle uden støttehjul, siger Hans Andersen, mens han sætter et stort smil op.

Men nogle gange kunne Hans Andersen altså godt have haft brug for støttehjul på sin speedwaycykel i den sæson, som netop er afsluttet! Hans Andersen var således involveret i flere dramatiske styrt i sæsonen - blandt andet i det tyske Grand Prix.

- Bliver du aldrig bange?

- Så kan du ligeså godt stoppe... Jeg mener egentlig ikke, speedway er en speciel hård eller farlig sport. Der sker også skader i mange andre sportsgrene, og du kan også køre galt i din bil.

Som Hans Andersen i øvrigt har flere af - til fordelagtig pris, fordi han har fast adresse i Peterborough i England... Minus afgift.

Jeg har set den store Mercedes, der står i garagen - og i en anden garage har Hans Andersen en Farrari stående.

- Er du mangemillionær?

- Det ved jeg ikke... Jeg køber det, jeg vil. Men jeg har jo også store udgifter. Jeg har flere ansatte - og så er der rejserne, udstyret. Men hvis jeg er heldig og køre mange point ind i klubberne, kan jeg på en uge tjene næsten, hvad der svarer til en årsløn for mange andre. Det er jeg da bevidst om - og også om, at det kun er i få år... I de seneste tre-fire år har jeg derfor også sørget for pension.
Hans Andersen - speedwaykører Vinterhi i Odense
Hans Andersen - speedwaykører Vinterhi i Odense
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Den nysgerrige

Så er hun på trapperne, Christina.

Jeg tror, hun trækker sin ankomst for at slippe for en journalist og en fotograf!

- Hvad skal hun have i julegave?

Spørger den kvindelige fotograf nysgerrigt her få dage før jul.

- En ring med en diamant - men du må endelig ikke sige noget, hvisker Hans Andersen tilbage.

Christina er med til løbene i Grand Prix-serien - ellers ikke. Så når sæsonen kører, gløder mobiltelefonen.

- Èn god ting er der ved at leve på den måde.

Hans Andersen slår et listigt grin op, og tilføjer:

- Man når ikke at blive træt af hinanden!
Hans Andersen - speedwaykører Vinterhi i Odense
Hans Andersen - speedwaykører Vinterhi i Odense
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Jagten på det almindelige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce