Mødregrupper handler om store maver, pludrende småbørn og snak om plukveer og babymos. Om at dele sine frustrationer over skrigende unger og om at sikre et socialt netværk i barselstiden. Men i Svendborg kan de mere end det, her handler det også om integration og om at finde hinanden på tværs af kulturer. To kvinder har startet en international mødregruppe, og det viser sig, at netop mødregrupper er en nærmest ideel måde, at ­integrere nydanske kvinder på
Otte kvinder, syv babyer og seks nationaliteter sidder på gulvet. De griner.

- You can send the picture to your husband. (Du kan sende billedet til din mand, red.)

- Ja, skriv at du fik en albino.

Nigerianske Rosy sidder med en hvid dukke hvilende på sin højgravide mave og smiler til filippinske Lilibeths kamera.

Tilsammen udgør de otte kvinder, syv babyer og seks nationaliteter pilotprojektet Mamma Mia. En mødregruppe. En integrationsgruppe. En venindegruppe.

Modtagelige mødre

Kvinderne er nøglen til integration, står der på Integrationsministeriets hjemmeside. Her kan man også læse, at der er afsat ekstra puljepenge - knap 22 millioner - til initiativer, som fremmer netop kvinders integration, og initiativtagerne bag mødregruppen Mamma Mia planlægger at søge om midler i puljen til at oprette nye mødregrupper i 2008.

Og det burde give gevinst, mener kultursociolog og psykoterapeut Birgitte Rahbek:

- Det er et virkelig godt initiativ, der rammer et vigtigt område, siger hun om det svendborgensiske projekt.

Birgitte Rahbek har blandt andet været ansat af Integrationsministeret til at holde kurser for indvandrerkvinder i udviklingspsykologi og børneopdragelse, og hun ved, hvor vigtigt det er at få fat i mødrene.

- Det er gennem mødrene, at vi for alvor når børnene, det er gennem mødrene, at børnene forstår virkeligheden, forklarer Birgitte Rahbek og fortsætter:

- Kvinder er ofte sværere at nå end både mænd og børn. Dels kommer børn og mænd som regel mere ud end kvinder, og dels er der bare en kønsforskel. Drenge og mænd finder sammen om oplevelser, for eksempel spiller de fodbold, og der er det ikke så vigtigt at have samme værdier. Piger og kvinder bruger mere tid på at snakke sammen, og derfor bliver det er mere afgørende for dem at være ens, have samme værdier.

- Derfor er det bedste tidspunkt at nå kvinderne på netop, når de er nybagte mødre. I andre lande er der meget udviklede kvindekulturer, hvilket vi ikke har på samme måde i Danmark. Det gør det tit ekstra svært for indvandrere, og derfor vil de være mere modtagelige, når de har små børn. De mangler det netværk, de ville have haft i deres hjemland, siger Birgitte Rahbek.

Nødvendigt netværk

Mødregruppen i Svendborg har både danske og udenlandske navne på medlemslisten. Kvindernes baggrunde er vidt forskellige, og det samme er årsagerne til, at de kommer i mødregruppen.

- Danskere har altid så travlt. Du kan ikke bare komme forbi, det skal aftales flere uger i forvejen.

Lilibeth Jørgensen fra Filippinerne forsøger at sætte ord på forskellen mellem sin egen kultur og den danske, mens hendes to måneder gamle søn, Christian, skærer ansigter til et pastelfarvet tusindben.

- Hjemme på Filippinerne er vi hele tiden sammen, familie og venner, forklarer Lilibeth, som er dansk gift og har boet her siden 2005.

For hende fungerer Mamma Mia på nogle måder som en erstatning for hendes veninder, søstre og mor hjemme på Filippinerne.

- Det er også godt at være i en mødregruppe, der ikke bare er for danskere, for jeg er ikke så god til sproget. Og så ville jeg være bange for at gøre noget forkert, når jeg ikke kender kulturen. Her er vi mere lige - vi ved lige lidt.

Lilibeth ryster på hovedet af sig selv og griner:

- Det er nok bare inde i mit hovede.

Christian griner med. Tusindbenet er faldet på gulvet.

Først og fremmest ens

Rumænske Elena Madsen har ligesom Lilibeth boet i Danmark i to år, og mødregruppen udgør en stor del af hendes sociale netværk, for hendes mand er sømand, og familien bor langt væk.

- Jeg taler ikke så godt dansk, men det hjælper at snakke med de andre mødre, fortæller Elena på engelsk.

Datteren Freja pludrer på babysprog.

- Jeg har mange spørgsmål om spædbørn, så jeg kan godt lide at komme her, siger Elena, der i starten var genert over for de andre i gruppen, men nu blander sig i samtaler på både dansk og engelsk.

Danske Pernille Kron har ikke mange spørgsmål om babyer. Kalle er hendes tredje barn, så hendes deltagelse i gruppen handler mere om de andre kvinders kulturer og de debatter, der kommer ud af det.

- Det er spændende og sjovt at snakke på tværs af kulturer. Man finder jo ud af, at vi ikke først og fremmest er forskellige, men ens.

Den indstilling er også grunden til, at Manna kommer i gruppen. Hun er halvt dansk, halvt engelsk og ville sagtens kunne fungere i en almindelig dansk mødregruppe. Men hun foretrækker Mamma Mia:

- De danskere, som kommer her, er indstillet på, at det er internationalt. At vi snakker engelsk nogle gange. De har mere verdensøjne, hvis man kan sige det sådan. Og så er der ikke det pres med at leve op til, hvem der har den største villa - her er vi bare sammen.

Flyvefærdig pilotprojekt

To sydfynske kvinder står bag integrationsprojektet i Svendborg, og siden de startede Mamma Mia som forsøgsprojekt i august er tilmeldingerne strømmet ind.

- I starten anede vi ikke, om der overhovedet var et behov, men interessen har været overvældende, fortæller Anne Sophie Nickel.

Sammen med partneren Francis ­Fischer fra USA har hun skaffet støtte fra Svendborg Kommune, så mødregruppen kan få de mest basale behov med husly og forskellige remedier dækket.

- Alle omkring gruppen er frivillige. Ved hvert møde har vi en, som kommer og fortæller om et relevant emne, og det gør de gratis, siger Anne Sophie Nickel.

Emnerne spænder lige fra ernæring til sex efter fødslen.

- Det giver nogle livlige diskussioner, som man næppe oplever i andre mødregrupper, og det er nok også grunden til, at danske mødre gerne vil deltage. Hvor mange danske mødregrupper diskuterer for eksempel omskæring, siger Anne Sophie Nickel, der på grund af den store efterspørgsel har erklæret pilotprojektet flyvefærdigt og nu er i gang med at planlægge nye hold.

- Sundhedsplejeskerne fortæller kommende mødre om os, og vi bliver ved med at få henvendelser, fortæller Anne Sophie Nickel, som håber at kunne sprede idéen til andre kommuner.

Kontakt mellem småfolk

I Svendborg mødes Mamma Mia i lokalerne hos foreningen Kontakt Mellem Mennesker, og denne tirsdag er det en babymassør, der har tjansen som gæsteunderviser.

Stolene er rykket tilbage, gulvet er dækket af tæpper og en varmeblæser sørger for, at de små kan holde varmen i det bare ingenting.

- And a-a-all the way down to the feets. Not so hard that it will hurt, and not so soft that it will ... Hvad hedder kilder?

Otte par ører er opmærksomt rettet mod babymassørens stemme, der på halvt engelsk halvt dansk forklarer, hvordan massagen ikke må hverken gøre ondt eller kilde.

Mødrendes øjne er rettet mod de små, nøgne midtpunkter på tæppet. Massagen skal få de små til at slappe helt af.

Men Kalle gider ikke slappe af. Så snart hans danske mor, Pernille Kron, kigger væk, stikker han af for at præsentere sig for de andre på sin egen anmassende måde.

Han møver sig hen til Isla, som er nærmest, og forsøger ihærdigt at få fat i hendes hånd for at trykke den - med sine gummer.

Engelske Manna får dog hurtigt reddet sin datter, og Pernille ryster smilende på hovedet og trækker Kalle tilbage på plads. Isla smiler.

- Bare tag mere olie, hvis I får brug for det, lyder det på engelsk fra underviseren.

Flere hænder finder tallerknen med olie - også Kalles. Imens Pernille kigger på Rosy, der sidder med sin strutmave og et skeptisk blik på den stofdukke, hun har fået til at øve massagen på.

- Nå, din baby kan nok ikke lide det med olie.

Pernilles kommentar får de andre til at kigge op på Rosys kunstige albinobaby, og grinene spreder sig igen. Den korteste vej mellem mennesker er latter. Og børn.
  • Fyens Stiftstidende