Andelsboliger nu også ramt af prisfald


Andelsboliger nu også ramt af prisfald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange sætter lige nu udbudsprisen på deres andelsbolig ned. Det sker for at lokke købere til i et nervøst marked.

Andelsboliger er nu også smittet af den aktuelle boligsyge med faldende priser og stigende salgstider.

Masser af andelsboliger sættes stort ned i pris, mens de står til salg. Det er aldrig set før. Tidligere har der været kø og lange ventelister foran stort set alle andelsboliger, når de kom til salg. Ofte blev der også betalt sorte penge under bordet, når de skulle handles, fordi priserne var urealistisk lave.

Men nu står sælgerne i en helt anden situation, hvor de må sænke priserne, før en køber viser sig.

Det bekræfter Jan Hansen, der er direktør for Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF), som organiserer 85.000 af Danmarks andelshavere, og som dermed er landets største organisation på dette område.

- Det er især de foreninger, der har hævet andelsværdierne helt op til det maksimale efter den sidste offentlige vurdering, der nu må sætte priserne ned. Det er reglen mere end undtagelsen, at priserne sættes ned, siger Jan Hansen.

Samtidig er der sket en eksplosion i det antal andelsboliger, som står til salg. Det hænger sammen med de senere års markante prishop på andelsboliger, så folk nu skal betale meget mere for en andelsbolig, end da de blev skrevet op på en venteliste.

- Mange af dem, der står på venteliste, blev jo skrevet op i en tid, hvor priserne var markant lavere. Men de har råd til boligen længere, når den bliver ledig, og derfor sættes langt flere andelsboliger nu til salg på et frit marked i det offentlige rum, eksempelvis hos en ejendomsmægler, siger Jan Hansen.

Cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea peger dog i en ny analyse af det københavnske boligmarked på, at mange sælgere af andelsboliger benytter andre salgskanaler, eksempelvis Den Blå Avis og opslagstavler i butikker og på arbejdspladser.

- Så det er svært at danne sig et overblik over, hvor mange andelsboliger der er til salg. Men de senere års store prishop på andelsboliger har øget udbuddet i København. Der er langt flere andelsboliger end før, der sælges på markedsvilkår, så der er sket en skjult deregulering eller liberalisering af markedet, siger Helge J. Pedersen.

Flere varer på hylderne

Kommunikationschef Niels H. Carstensen fra ejendomsmæglekæden Home siger på tilsvarende vis, at de på det seneste har fået langt flere andelsboliger på hylderne.

- Historisk set har vi ikke solgt ret mange andelsboliger. Men de sidste måneder har vi fået over 50 procent flere andelsboliger til salg. Det skyldes, at priserne er steget så meget, at de ny koster stort set det samme som en ejerbolig.

Niels H. Carstensen vurderer også, at prisen på de dyreste andelsboliger for tiden er under hård pres.

- Siden de offentlige vurderinger på andelsboliger blev sendt ud i foråret, er ejerlejligheder faldet med 15 til 20 procent. Mange sælgere af andelsboliger må derfor indstille sig på, at de også skal slå 20 procent af i prisen, hvis der er tale om nye og dyre andelsboliger, siger Niels H. Carstensen.

Vicedirektør i Dansk Ejendomsmæglerforening, Thomas Torp, mener også, at priserne på mange andelsboliger er på vej ned.

- Andelsboliger er jo begyndt at følge udviklingen på det øvrige boligmarked. Priserne er blevet så høje, at de ikke længere kan afsættes på almindelige ventelister, og derfor ser vi stadigt flere af dem kommer til salg på det frie marked. Det er en sund udvikling, men den betyder så også, at priserne på andelsboliger nu falder på samme måde som ses på ejerlejligheder, siger Thomas Torp.

Også salgstiden for andelsboliger er på vej op. Administrerende direktør Michael Eggert fra Lejebolig.dk, der er Danmarks største annoncesite for leje- og andelsboliger, siger, at der er sket en drastisk ændring i salgstiden, efter de nye og langt højere vurderinger fra Skat blev offentliggjort i foråret.

- Hvor vi tidligere så, at andelsboliger blev revet væk, så snart de blev sat til salg, så er efterspørgslen nu dalet betydeligt. Det er sket efter at priserne er steget, siger Michael Eggert.

Lavere vurdering

Han tilføjer, at rigtig mange, som for tiden forsøger at sælge andelsboliger, har sænket deres udbudspriser.

- Markedet for handel med andelsboliger er meget nervøst lige for tiden. En del tør ikke vente på, at tiderne måske bliver bedre og vælger derfor at sætte deres salgspriser ned nu. Mange andelshavere er også typisk unge mennesker, der skal videre på boligmarkedet nu, siger Michael Eggert.

Det er især andelsboliger, hvor andelsværdien er sat til et sted mellem 80 og 100 procent af den offentlige vurdering, der sættes ned. De sidste nye vurderinger fra foråret blev nemlig udsendt, netop som priserne på ejerlejligheder begyndte at falde, og det ventes at smitte af på andelsboligerne.

- Så vi venter da også, at den offentlige vurdering på andelsboliger bliver lavere næste gang, siger Michael Eggert.

Lejebolig.dk har foretaget en undersøgelse blandt personer, der har en bolig til salg på andelsboligmarkedet Andelsplus.dk. Blandt de knap 300 besvarelser, som undersøgelsen bygger på, spørges sælgerne af andelsboliger om, hvordan de vurderer muligheden for at få solgt inden for den næste måned.

26 procent er optimistiske og venter at have solgt inden for næste måned, hvorimod knap 60 procent venter, at der vil gå længere tid, før salgskontrakten underskrives.

Undersøgelsen viser også, at et flertal af sælgerne venter at skulle give afslag i prisen, før de kan sælge deres andelsbolig.

Andelsboliger nu også ramt af prisfald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce