Lej en morder på nettet


Lej en morder på nettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er bare for sjov, siger 21-årige Morten Nevado om sin hjemmeside, hvor man kan bestille en ­lejemorder. Men han får henvendelser, der - tilsyneladende - er ­seriøse. Ifølge en forsker, skyldes det, at vi ­glemmer ­moralen og etikken, når vi logger på internettet

"Velkommen til lejemorder.dk - online lejemorder booking."

Sådan lyder de første ord på den grønne og hvide hjemmeside www.lejemorder.dk. Og ordene fortsætter:

"Her har du din mulighed for at komme i kontakt med lejemordere til enhver lejlighed. Vi kan hjælpe dig med problemer i hele landet, og vi har kontaktpersoner i stort set hele verden."

"Priser" lokker endnu et ord. Og et enkelt klik videre på siden afslører, hvad den slags kan købes for.

"Prisen afhænger af flere faktorer som for eksempel vores vurdering af risici, samt særlige ønsker fra kunden, typisk særlige typer af mord."

"Det typiske honorar, krævet af vores lejemordere, ligger på et sted mellem 50.000 kroner og 100.000 kroner, men også helt op på 1.000.0000 kroner ved særlige sager som for eksempel mord på statsmænd m.m."

Og så tilføjes det, at "vi også yder hjælp ved andre typer af job som for eksempel kidnapninger og afpresning." Og at "Alle priser er inkl. moms og afgifter".

Men leder øjet lidt videre på siden og fanger de lidt gemte "brugsbetingelser", så ændrer sidens karakter sig. Trods alt.

"Der er ingen garanti for, at information fundet på lejemorder.dk er i overensstemmelse med sandheden", står der.

For informationerne er ikke sande.

Faktisk er de bare for sjov.

Det fortæller Morten Nevado. Han er 21 år og kommer fra Århusområdet. Med egne ord lidt af en nørd, når det kommer til computere og webprogrammering. Og så er det ham, der i maj 2005 oprettede hjemmesiden www.lejemorder.dk.

I disse måneder rejser han rundt i Australien og New Zealand på efter-gymnasie-tidens rygsæktur. Men i en lang mail fortæller han gerne og detaljeret om idéen og ikke mindst oplevelsen med sin særlige hjemmeside:

- Idéen opstod som lidt af en tilfældighed. Jeg kedede mig en dag i sommerferien i 2004 og stod og manglede et domænenavn (adressen på for eksempel en hjemmeside, red.) til nogle webprojekter, jeg skulle fremvise, og så ønskede jeg en personlig e-mail, folk kunne huske, skriver Morten Nevado.

Og en personlig e-mail er ikke altid lige nem at få, mener han.

Tilfældigt ord

- Det med at finde et domænenavn er lidt som at finde en kæreste. Alle de gode er optaget eller fra et mærkeligt land, så jeg prøvede blot med en række tilfældige ord. Lejemorder var et af disse ord, og utroligt nok var lejemorder.dk ledigt, forklarer han.

- Jeg købte det med det samme, da det er nemt at huske, sjovt, anderledes og dermed ganske perfekt til mig. Så nu havde jeg mit domænenavn, og hvad ville være mest oplagt at lægge på lejemorder.dk? Nemlig. En side for online lejemorderbooking.

Så det gjorde han.

I begyndelsen var det begrænset med besøg på siden. Det var mest gymnasiekammeraterne, der kiggede forbi. Men det ændrede sig, og alene det seneste år har Morten Nevado registreret omkring 13.000 forskellige besøgende.

- Det synes jeg er meget godt for en side, der aldrig har været lavet nogen reklame for, siger han.

Og flere af de besøgende nøjes ikke kun med at kigge og klikke lidt rundt på hjemmesiden. Cirka to gange om ugen får Morten Nevado e-mails, der er skrevet via kontaktformularen på siden.

De fleste med spørgsmål i genren "hvordan bliver jeg lejemorder?" og "kan jeg få et job eller komme i praktik hos jer?", mens andre henvendelser rummer opfordringer til at dræbe navngivne, kendte personer.

- Det kan være Anders Fogh eller ­George Bush. Senest var Ruth fra Faderhuset populær, fortæller Morten Nevado.

Men så er der henvendelserne med et helt andet indhold:

- Jeg har fået et skræmmende antal henvendelser, der virker seriøse. Her er flertallet deprimerende folk, der ønsker at tage deres eget liv, men ikke kan få sig selv til at gøre det og ønsker assistance til det, forklarer han.

- Og så er der dem, som rent faktisk prøver at bestille et lejemord på en fremmed person. Men politiet har ikke haft interesse i at få overdraget nogle af disse henvendelser, selv om nogle indeholder fulde navne, adresser og telefonnumre.

Cyberspace er som en leg

At www.lejemorder.dk har hentet - tilsyneladende - seriøse henvendelser blandt de tusindvis af besøgende overrasker ikke umiddelbart Thomas Ploug. Han er forsker ved Institut for Matematik og Datalogi på Syddansk Universitet og har lavet en ph.d.-afhandling om etik i cyberspace.

- Når for eksempel en ældre mand forsøger at etablere kontakt til en ung mand i et chatforum, så er der en etisk modstand, der går tabt. Det er lettere at lade sig rive med i cyberspace og glemme sit moralske ansvar over for andre, forklarer han.

Og årsagen?

- Det hænger blandt andet sammen med, at man er anonym på internettet, og så opfører folk sig dårligere og uden tanke for omkostningerne for andre. Man står ikke ansigt til ansigt med hinanden og kan ikke aflæse signalerne om, hvordan man påvirker hinanden, siger Thomas Ploug.

Han mener også, at vores omfattende og meget forskelligartede brug af computeren har en betydning.

- Tit oplever folk cyberspace som en leg. Vi spiller spil og ser sjove billeder. Men samtidig bruger vi også computeren til mere alvorlige ting som at flytte penge mellem konti. Og så kan det blive svært at skelne mellem de forskellige situationer, siger han.

- Hvis man for eksempel tænker, "hold kæft, naboen er en idiot. Nu har han for tredje gang klippet hækken for langt ned. Kan jeg mon ikke finde en lejemorder til at tage sig af ham" og lidt for sjov går ind på nettet, så bevæger man sig lidt mellem sjov og alvor, forklarer han.

Men det kan skabe problemer af moralsk karakter, mener Thomas Ploug.

- Det er jo ikke sjovt at gå og ind og bestille en lejemorder. Det er helt misforstået og en yderst alvorlig handling. Det udspringer af reel motivation, og internettet er et let sted at få afløb for den slags. Men det er dybt umoralsk.

Og problemet, det forsvinder ikke så længe, at internettet er så frit tilgængeligt og ureguleret, som tilfældet er. Og som det sandsynligvis vil fortsætte med at være, vurderer Thomas Ploug.

- Teknologien vil blive ved med at gribe ind i vores liv på nye måder, og derfor er det utroligt vigtigt, at man fra tidligt i barndommen lærer at være moralsk ansvarlig. Også på internettet - eller måske i særlig grad på internettet. For her er der ingen, der hjælper dig, siger han.

Men én ting er manglen på moral. Hvad med lovgivningen? Er www.lejemorder.dk overhovedet lovlig?

Morten Nevado fortæller, at han kort før sin afrejse til Australien i september fik et kort brev fra politiet.

- Det viste sig, at en person var faldet over hjemmesiden og havde valgt at indgive en anmeldelse. Men siden er ikke ulovlig i sig selv, så jeg blev ikke sigtet for noget. De ville blot have min side af historien til politirapporten.

Heller ikke chefanklager ved Fyns Politi i Odense, Jan Stick, mener at siden er ulovlig.

- Det er ikke andet end smagløse drengestreger, konstaterer han.

- I det omfang, det skal kunne opfattes som opfordring til noget ulovligt, så er det ikke tilstrækkeligt konkretiseret i form af for eksempel navngivne personer, som man søger lejemordere til, forklarer Jan Stick.

Han hæfter sig også ved det forbehold, Morten Nevado har skrevet under brugerbetingelserne på hjemmesiden: At ikke alt nødvendigvis er i overensstemmelse med sandheden.

- På den måde tager han jo selv luften ud af det, mener chefanklageren.

Drengestreger eller ej, så holder Morten Nevado fast i sit påfund - selv om engagementet er dalet en smule.

- I starten svarede jeg på henvendelserne. Altid i en humoristisk tone. Men det blev hurtigt kedeligt. Siden er stadig primært lavet for min egen underholdnings skyld, så i dag ignorerer jeg alle henvendelser, forklarer han og tilføjer:

- Men jeg gemmer og læser dem alle.

Lej en morder på nettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce