Spejderne stod bag mangeårig tradition
For nylig bragte Bagsiden en efterlysning fra norske Åge Johansen. Han er i gang med at skrive en bog om sygehuset i Bodø og faldt over en besynderlig historie om nogle buketter, der hvert år i maj ankom fra Fyn. Vi har fået en forklaring fra Kirsten Thyrri, Spejdersport i Odense:

- De små bøgebuketter, som er ikke fra Odense, men fra Det Danske Spejderkorps Jens Hvas/Rold Skov Division og Aalborgs turistkontor, skriver hun og forklarer:

- Efter krigen fik statsskovrider for Buderupholm Skovdistrikt Jens Hvas, som var aktiv spejder, den idé at sende en hilsen til det endnu ikke udsprungne Norge til 17. maj, Norges nationaldag. Han fik et samarbejde i gang med turistforeningen i Aalborg og Norsk Røde Kors om at sende bøgegrenebuketter til Norge.

- Planen var at alle patienter på sygehuse og plejehjem plus kongehuset skulle have en hilsen fra Rold Skov. De nyudsprungne bøgegrene skulle lune og varsle et snarligt forår.

- Alle bøgegrene blev klippet og bundet af spejdere og deres forældre. Tre små grene sættes sammen. Så samles de i store bunder med 10 små buketter i et bundt. Derefter sættes de ned i store frugtkasser med vådt mos i og videre på lastbil og med færge til Norge. Jeg har selv været med til at dette arbejde.

Traditionen stoppede

- Min mor har været i Oslo for at bringe buketterne ud på sygehusene og plejehjem. Hvert år tog cirka 10 spejdere, ledere og folk fra turistforeningen op for at aflevere nogle af buketterne. Norsk Røde Kors sørgede for at få buketterne helt ud i landet til vands, til lands og med fly. Det var et stort og hyggelig arbejde med at lave det hele klart.

Kirsten Thyrri oplyser, at det årlige buketarbejde holdt sig til midt i 1990'erne.

- Da var jeg selv divisionschef for områdets spejdere. Vi kunne ikke mere få Norsk Røde Kors til at hjælpe med at sende rundt i alle egne af Norge. Så manglende tid for a de frivillige i Norsk Røde Kors og energipriser satte en stopper for denne hyggelige tradition, tilføjer hun.

Vi skulle hilse fra Åge Johansen og sige tak for hjælpen fra læserne.
  • Fyens Stiftstidende