Vanvidstryl i alt for store omgivelser og ærligt trylleri. Det er to af de ingredienser, Rune Klan har med i sit nye show.
- Det er på tide, jeg gør det. Jeg skulle have gjort det for tre år siden. Jeg har været for stor en kylling til at satse det hele selv. Men nu tør jeg det.

Den 31-årige tryllekunstner Rune Klan går large. Det gør han med et nyt, kæmpe show, hvor alting er "1000 gange større" end normalt.

- Det er vanvidstryl, hvor tingene er sjove, og hvor det skal gå helt vildt for sig. Men der er en rød tråd. Det er ikke bare en serie fjol, forsikrer Rune Klan, der ikke vil røbe mere.

Storhedsvanvid

Han har været i gang med forberedelserne siden januar i år, og han har aldrig før investeret så megen tid og så mange ressourcer i et show.

- Vi har et lager ude i Glostrup på 2000 m2, som er fuldstændig proppet med rekvisitter. Men det er ligesom ambitionen, når man "går large". Så skal jeg eddermame også gå large. Jeg har altid været fan af de jokes, hvor man slæber noget alt for stort ind på scenen, siger han og fortæller, hvorfor han, som egentlig hader store shows, netop har valgte at tænke stort. Det var på en tryllekonference i underholdningsindustriens hovedstad, Las Vegas, hvor han overværede et show.

- Det var dog en omgang falsk facade og tom luft. Det er sgu sådan et show, jeg vil prøve at lave. Bare med mig. Med min stil og min approach til trylleriet, siger Rune Klan om de tanker, der tryllede projektet frem.

Tryllenarkoman

Den københavnske tryllekomiker er mest kendt herhjemme for sin blanding af stand-up comedy og trylleri. Både på tv og ude i landet. Senest har vi set ham i TV2 Zulu: "Tak for i aften", hvor han spiller sammen med standupkomikeren Mick Øgendahl.

Mange ved dog ikke, at Rune Klan også ud over Danmarks grænser er et stort navn. Hovedsageligt i tryllekredse.

Siden 11-års alderen har han arbejdet hårdt på at skabe sig en karriere, og det har ud over en tryllestav, spillekort, terninger, mønter og snore også krævet blod, sved og tårer. Umiddelbart ikke noget Rune Klan tænker over, fordi han elsker at trylle.

- Jeg tryller hele tiden. Jeg har konstant kort på hånden, mønter i lommen og sidder tit med en bog og min hund på gulvtæppet til langt ud på natten, mens min kæreste ligger og sover. Det indebærer enormt meget research, siger han og fortæller, at han i modsætning til mange andre tryllekunstnere måske inspireret af stand-up-genren vægter ærlighed højt i trylleriet. Umiddelbart et paradoks i en branche, hvor det gælder om ikke at afsløre den magiske trylleformular. Men ikke for Rune Klan. For ham gælder det om at få folk til at glemme det spørgsmål i verden, som han ikke må svare på: Hvordan gjorde du? Og det har han sine grunde til.

- I det øjeblik fremstår jeg arrogant, bedrevidende og lidt for selvfed, og det er jeg virkelig ikke. Og det er derfor jeg altid piller mig selv ned, når jeg har lavet et trick. Det er ikke, fordi jeg nødvendigvis afslører det, men jeg kunne lave et eller andet dumt bagefter som for eksempel at hive en diller frem, forklarer han.

- Jeg er ikke nogen mirakelmager. Jeg er bare en stor nørd, der har leget som barn, og så tilfældigvis har jeg fundet ud af, at det kan jeg godt finde ud af at optræde med.

Og det kan han, altså optræde, på slap eller spændt line. Han er ikke bange for at vove sig derud, hvor der ikke er et sikkerhedsnet. Og det kan enten blive rigtig sjovt eller rigtig pinligt.

Det oplevede Rune Klan den allerførste gang, han skulle lave stand-up-komik, hvor han i forbindelse med et rebtrick tabte hemmelighedne på gulvet. Værre var det for nylig, da han i Las Vegas foran 1100 mennesker ville gøre lidt grin med amerikanernes patriotetsfølelse. Til korttricket skulle han også bruge et stort Stars and Stripes-flag.

- Og så ender jeg med to kortbunker på henholdsvis 13 og 50 kort. Jeg siger: "Jeg vidste det - kan I ikke se sammenhængen? 50 stjerner og 13 striber". Så tager jeg det amerikanske flag frem og begynder at svinge med det. Og siger: "Hvis I ikke synger med, så støtter I terroristerne". Og der blev stille. I øjeblikket synes jeg, det var sjovt, siger Rune Klan og griner.

Odense Koncerthus lørdag kl.19
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Blå bog