Log ind

Det syder og bobler og lugter af fusel

 • Det syder og bobler og lugter af fusel
  1 / 5
  Wolf's trærens (liste over forhandlere på www.wolfs.dk) - renser effektivt, men gør træet mørkere. Virksomt stof: Ukendt.
 • Det syder og bobler og lugter af fusel
  2 / 5
  Hysan (www.protox.dk) til desinfektion og bekæmpelse af lugt - fjerner også skimmel og misfarvninger på ædeltræ. Virksomt stof: Uskadelig klorforbindelse - ufarlig.
 • Det syder og bobler og lugter af fusel
  3 / 5
  Koncentreret Afrenser (Borup) - tager alger og lignende, men fjerner ikke misfarvninger. Aktivt stof: Miljøskadelig klorforbindelse - som Rodalon, bare billigere.
 • Det syder og bobler og lugter af fusel
  4 / 5
  Brintoverilte påført med børste - en smule salmiakspiritus sprayes oveni for at sætte fut i sagerne. Renser hypereffektivt og kalder træets naturlige farve frem. Aktivt stof: Brintoverilte - reaktivt og ætsende i koncentreret form, men helt uskadeligt for miljøet.
 • Det syder og bobler og lugter af fusel

Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvordan er det nu, man på smarteste vis renser sine havemøbler? Spørgsmålet vender jævnligt tilbage
Værktøjskassen

Engang troede jeg, at jeg var den eneste, som konsekvent er et par måneder bagud i forhold til den småborgerlige kalender - den, der siger, at kartoflerne skal hyppes inden maj, og hækken klippes før sankthans - og så videre i den dur. Men med årene er jeg løbet ind i endda nogle stykker, som har det ligeså. Og det er ikk' de ringeste folk ...

Og derfor siger jeg nu med høj og klar røst: Det er sæson for rensning og pleje af havemøbler af træ - ikke for duksedrengene, men for alle os andre, som ikke fik det gjort før sommerferien. Og jeg får da også flere spørgsmål om ugen på melodien "hvordan er det nu med det der brint-overilte og salmiakspiritus".

Allan Jensen fra Odense kan for eksempel "ikke lige huske blandingsforholdet og rækkefølgen ... og for nu ikke at sprænge noget i luften, såeeeee ..."

Faktisk behøver man ikke at bruge brintoverilte og salmiak - det er nemlig skrappe sager, og brintoverilte indkøbt i større mængde kan desuden gå ud over dit gode ry i galfklubben, fordi det kan bruges til fremstilling af terrorbomber. Heldigvis kender jeg da også til mindst ét andet middel, som er yderst effektivt, og forleden fik jeg så en mail fra Bent Sartov:

Lige så godt

"Jeg kan ikke dy mig for at gøre opmærksom på, at der på markedet findes produkter, som er mindst lige så effektivesom brintoverilte! - og som i modsætning til Rodalon og Klorin ikke efterlader "kemi" på den behandlede overflade! - og som ikke mindster langt mindre problematisk at indkøbe og anvende! - samteftermin bedste overbevisning ikke har PET's bevågenhed!"

Produktet hedder Hysan - det forhandles af Protox, og det kommer vel ikke bag på nogen, at Bent Sartov tilfældigvis er sælger i dette firma (www.protox.dk).

Men det skal nu ikke skille os ad - jeg fik fingre i noget Hysan og stillede et sammenlignende videnskabeligt studie an ude i indkørslen: Jeg nappede et par at fruens havestole - fremstillet af en hård, rødbrun og i øvrigt uspecificeret træsort (sandsynligvis fremskaffet ved ulovlig hugst i en fjernøstlig jungle med mange truede arter af abekatte - ellers havde hun nemlig ikke haft råd ...) - disse stole er i udmærket stand, men efter et par år uden olie er de gråsorte og ingen pryd for øjet ...

Dobbeltmoral? Nej, må jeg lige være her: Vel har jeg da holdt utallige prædikner om den korrekte vedligeholdelse af havemøbler, men lige netop dette møblement er fruens ansvar - jeg har fortalt hende, hvordan man skal gøre: Først grundingsolie og så to gange topolie påført tyndt og med klud og efterfølgende polering - og herefter mindst én gang topolie hvert år. Men retter hun sig efter mine råd? Nix ...

Og jeg sætter mig kun i nødsfald i disse stole - dels fordi jeg får tårer i øjnene ved tanken om alle de hjemløse orangutanger og søde små tigerunger - og dels fordi man sidder meget bedre i vores udmærkede plasticstole ...

Præmissen

Nå, men videnskaben kalder: Den ene stol - herefter benævnt referencestolen - fik en gang svensk og praktisk taget økologisk grundrens og derefter den obligate tur med højtryksrenseren. Du kan godt klø på med fuld drøn på trykket, men hold afstand, så du ikke rufler træet.

Den anden stol - i det følgende benævnt teststolen - fik den store tur: Den højre side blev skrubbet med Trærens fra Wolf - den venstre side blev gnedet grundigt med Hysan - sædet fik Koncentreret Afrenser fra Borup - og endelig penslede jeg ryggen med 10 pct. brintoverilte (1 del 40 pct. tilsat 3 dele vand) og puttede en smule salmiakspiritus (også fortyndet til 10 pct) oveni med en forstøver, indtil det skummede.

Hver af de fire behandlinger blev fulgt op af passende skrubben og gnubben - det hele fik lov til at virke i minimum 20 minutter, og så spulede jeg med moderat højtryk.

Du kan selv se resultatet på billedet - men lad mig bare sige at:

Grundrens har praktisk taget ingen effekt - referencestolen blev ganske vist ren, men det er højtryksrenseren, som gør arbejdet (fjerner løst skidt) og på misfarvningen af træet hjælper det ... øh, ikke en skid, for at sige det rent ud.

På teststolen viser det sig, at Borups Afrenser ikke er et hak bedre - måske en smule, men ikke noget at snakke om: Dumpet!

Brintoverilte og salmiak virker som sædvanligt og lige efter bogen til et 13-tal - træet bliver fuldstændigt og aldeles rent og får sin oprindelige, friske farve tilbage: Sand magi - men det er kradse sager, som man skal omgås med absolut forsigtighed.

Wolfs Trærens virker fortrinligt - jeg vil sige, at det renser næsten lige så dybt som brintoverilte, men træet misfarves (det bliver mørkt eller unaturligt rødt), medmindre man efterbehandler med eddikesyre: Lad os sige et 10-tal - for effektivitet, men med tendens til misfarvning. Og så ville det være rart, om der stod på dunken, hvad den indeholder!

Godt for miljøet

Hysan er lidt underligt - det er et desinfektionsmiddel og en klorforbindelse, men det efterlader ikke de små mængder af uheldige kemiske forbindelser, som har fået Miljøstyrelsen til at bandlyse andre klormidler som Klorin, Afrenser og eksempelvis Rodalon.

Hysan er altså okay for miljøet og kræver hverken gasmaske eller gummihandsker ved almindelig brug - men i begyndelsen så det desværre ikke ud til at virke ret godt! Men det var synsbedrag - da stolen var spulet, fremstod den venstre side faktisk ren og flot. Virkningen synes svagere end Wolfs trærens - der er ikke så meget smæk for skillingerne, men med tålmodighed forsvinder det sorte og grå, og træet får sin helt naturlige farve tilbage: Det bliver et 11-tal - med pil op for miljø og sikkerhed, og pil nedad for den ganske høje pris. Det sidste tæller en del, så lad os sige et 10,35-tal.

Føj hvor det lugter

Hysan er som sagt et desinfektionsmiddel - men nok så interessant er det beregnet til "lugtsanering": Ifølge Bent Sartov kan man fjerne lugten fra skimmelsvampe, bakterievækst, sod, kloak, urin, fækalier (pu-bah) og sågar døde mus og rotter.

Midlet bruges ligefrem til sanering af de boliger, vi indimellem læser om i avisen - hvor et stakkels menneske er faret til himmels, uden at nogen opdager det, før lugten breder sig i opgangen.

Akkurat det middel, som jeg har brugt til rensning af træværk, kan man altså bruge til afvaskning af vægge, lofter, møbler og så videre, hvis man har haft brandskade, svampeangreb eller bare vil af med tobakshørmen: Hysan fjerner umiddelbart lugten fra overfladerne - ikke ved at overdøve lugten ligesom Wunderbaum, men ved at nedbryde de kemiske forbindelser, som lugter

Samme middel findes i en fast form - et granulat, som man køber i små poser beregnet til at lægge i det rum, som lugter. Poserne hedder AbScent og udsender bittesmå mængder af det lugtnedbrydende stof (klordioxid), som reagerer med hvert eneste "lugt-molekyle", som findes i luften. Sagen er nemlig, at man kan vaske vægge og lofter alt det, man gider med eksempelvis Hysan og tilsyneladende slippe af med lugten, men den vil ofte være trængt dybt ind i porøse materialer som træ, tegl og tekstiler - og snart vil den trænge ud til overfladen, så der igen begynder at lugte af våd hund, mug, sod, død mus eller hvad der måtte være problemet.

Prøv selv

Den korrekte "lugtsanering" består altså i, at man først vasker alle tilgængelige overflader ned med Hysan - den sidste lugt, som langsomt siver ud af de porøse materialer, tager man så med AbScent. Denne efterbehandling kan strække sig over uger eller måneder, men før eller siden får man has på skidtet - lover Bent Vartov.

Vi har selv prøvet at have ildebrand her i familien, og jeg ved, hvor træls det kan være, når ens ejendele bliver ved med at lugte af røg - og hvem har ikke prøvet at få tilværelsen spoleret i månedsvis på grund af en død mus? Desværre har vi ikke flere ting, som lugter af røg - vi gemte ellers knægtens Legoklodser i årevis, men til sidst "røg" de altså ud - og der er ingen mus, hvor vi bor nu.

Men der er garanteret et par læsere, som lige nu døjer med grim lugt af én eller anden art, som I har kæmpet med - send mig en mail med historien, så vil jeg vælge et par ud, som Bent Vartov har lovet at forsyne med både Hysan, AbScent og gode råd. Og bagefter skal du melde tilbage og fortælle, om og hvordan det virker - lige her i din bedste avis!

BILLEDTEKSTER

Rens1: Wolf's trærens (liste over forhandlere på www.wolfs.dk) - renser effektivt, men gør træet mørkere. Virksomt stof: Ukendt.

Rens2: Hysan (www.protox.dk) til desinfektion og bekæmpelse af lugt - fjerner også skimmel og misfarvninger på ædeltræ. Virksomt stof: Uskadelig klorforbindelse - ufarlig.

Rens3: Koncentreret Afrenser (Borup) - tager alger og lignende, men fjerner ikke misfarvninger. Aktivt stof: Miljøskadelig klorforbindelse - som Rodalon, bare billigere.

Rens4: Brintoverilte påført med børste - en smule salmiakspiritus sprayes oveni for at sætte fut i sagerne. Renser hypereffektivt og kalder træets naturlige farve frem. Aktivt stof: Brintoverilte - reaktivt og ætsende i koncentreret form, men helt uskadeligt for miljøet.
 • fyens.dk

      Regler for kommentarer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere