Ikke for at provokere

Dramatiker Christian Lollike fik aflyst en forestilling,fordi en lokal samarbejdspartner mente, dens sprogbrug var for voldsomt for de efterskoleelever, der skulle se den.
Foto: polfoto

Ikke for at provokere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Men 33-årige Christian Lollike er den nulevende danske dramatiker, der er mest blæst om

Christian Lollike er den nulevende danske dramatiker, hvis skuespil har vakt mest forargelse. Og det er kontroversielle emner, han har taget fat på: "Dom over skrig" handler om massevoldtægt, "The Re-Mohammed-Ty Show" skildrer terrorisme, og "Service Selvmord" handler om selvmordere.

Senest har den 33-årige dramatiker undersøgt forholdet mellem jøder, kristne og muslimer i skuespillet "Nathan den vise".

Da Teater Katapult i Århus i 2004 havde premiere på "Dom over skrig", fik det Dansk Folkepartis daværende kulturordfører, Louise Frevert til tasterne.

Hun beskyldte Christian Lollike for at have anlagt "en positiv og morskabsagtig" holdning til temaet massevoldtægt.

Teaterchefen Torben Dahl gav politikeren svar på tiltale: "Louise Frevert er åbenbart bange for, at vi hiver de mørke sider af mennesket frem i lyset. Det har dramatikere gjort i århundreder, og hvis vi ikke gjorde det, ville vores samfund gå helt skævt".

Voldsom sprogbrug

Så sent som i januar i år har der igen været røre om "Dom over skrig", som skulle gæstespille på en uddannelsesinstitution i Nørre Nissum. Men forestillingen blev aflyst, fordi en lokal samarbejdspartner trak sig. Ét af argumenterne for aflysningen var, at sprogbrugen i stykket var for voldsomt til de kristne efterskoleelever, som skulle overvære forestillingen.

Christian Lollike er ikke skrivebordsdramatiker. Uanset om han skriver om voldtægt eller terror, så tager han afsæt i virkelige hændelser kombineret med grundig research: "Da jeg skrev "Service Selvmord", opsøgte jeg selvmordere og talte med dem om deres forsøg på at forlade denne verden. Hvad jeg lærte? At min egen Weltschmertz nærmest var et privilegium i forhold til deres situation", har han sagt til Jyllands-Posten.

Til Ekstra Bladet har Christian Lollike udtalt, at han "ikke har til hensigt at provokere":

- Men jeg har valgt at undersøge nogle mennesker, som vi på forhånd har besluttet os for er onde.

Når Christian Lollike eksempelvis skriver om terrorisme, bruger han terroristerne "som en platform for en kritik af os selv. Vi brugte angrebet 11. september som undskyldning for at kaste os over muslimerne og påtvinge dem vores opfattelse af demokrati. Jeg synes, det er mere interessant at prøve at finde ud af, hvad de prøver at fortælle os!"

Ikke for at provokere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce