Spejder i 100 år


Spejder i 100 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I år er det 100 år siden, Robert Stephenson Smyth Baden-Powell lagde spiren til en verdensomspændende spejderbevægelse. Den lever stadig, men med faldende tilslutning

I 1907 blev der tændt en flamme på den lille ø Brownsea Island i Den engelske Kanal. Baden-Powell havde her samlet 20 drenge i en lejr for at afprøve nogle idéer, hvor bl.a. naturkendskab, lege, orienteringsløb og førstehjælp indgik. Det blev en flamme, der fængede. Spiren til spejderbevægelsen var lagt, og året efter, i 1908, udsendte Baden-Powell bogen Scouting for Boys.

Robert Stephenson Smyth Baden-Powell blev født den 22. februar 1857 i London. Allerede som barn viste han kunstneriske anlæg og evnede at tegne lige godt med begge hænder. Som voksen lavede han fremragende tegninger og akvareller af naturen og dyrelivet.

Efter skolegang trådte han ind i hæren og kom som 20-årig løjtnant til at gøre tjeneste ved et husarregiment i Indien. Som barn havde han lært at ride. Han opholdt sig i Indien i to perioder og i Sydafrika i to perioder.

I Sydafrika blev han kendt for sin militære indsats i Boerkrigen, der udkæmpedes 1899-1902. En krig mellem Oranje-fristaten og Transvaal på den ene side, og England på den anden side. Årsagen var, at de engelske indbyggere i de to stater blev dårligt behandlet af boerne samt Englands interesser i de nyopdagede guld- og diamantminer.

Under forsvaret af den åbne by Mafeking holdt Baden-Powell den overlegne boerstyrke fra døren i 217 dage, indtil undsætningen kom frem. Og det siges, at det nok mere var hans ukuelige humør og gode evne til at holde moralen oppe, der klarede belejringen end den militære magt, han rådede over.

Det var under denne belejring, Baden-Powell fandt ud af, at han kunne aflaste sine regulære soldater med drenge, der kunne bruges som udkigsposter, ordonnanser, hospitalshjælpere og andre funktioner, hvor våbenbrug ikke var nødvendig,

Baden-Powell blev nationalhelt, men da han vendte hjem til England fra Sydafrika blev han bekymret over det, der mødte ham. Ungdommen, der skulle bære fremtiden, var præget af smålighed og egoisme. Den manglede karakter, livsmod og glæde ved at gøre noget for andre.

I 1910 trådte Baden-Powell som general ud af hæren for helt at hellige sig tjenester for sit lands ungdom gennem spejderidéerne, der også havde bredt sig til andre lande. Et system af lege, der kunne fange drengenes interesser, skærpe deres fantasi og samtidig virke opdragende, bl.a. ved patruljer, hvor en jævnaldrende sættes til at lede andre.

Og pigerne skulle også være med. Det blev Baden-Powells søster, Agnes, der i 1910 blev leder af pigespejderne "Girl Guides". Et job der senere blev overtaget af Olave Soames, som Baden-Powell blev gift med i 1912

Første verdenskrig gjorde et sørgeligt afbræk i arbejdet, men rundt i de krigsførende land gjorde spejderne en god tørn med at give en hjælpende hånd, hvor der var brug for det.

Idéen med spejderbevæglesen var dog mere end at lære at færdes i naturen og føle glæden ved et primitivt liv med spændende aktiviteter, samarbejde og godt kammeratskab og blive en god samfundsborger. Sigtet var også at skabe et verdensomspændende broderskab med den bærende idé at vise respekt for hinanden uanset race, religion og hudfarve.

I 1920 blev den første Jamborée holdt i London, hvor spejdere fra alverdens lande mødtes til konkurrencer og kammeratligt samvær med højdepunktet, hvor Baden-Powell blev udnævnt til verdensspejderchef. 120 danske spejdere deltog.

Og de danske spejdere hævdede sig så flot, at det blev bestemt, at den anden internationale jamborée skulle i 1924 holdes i Danmark på Ermelundsletten ved Dyrehaven i København, hvor der deltog spejdere fra 34 forskellige lande.

Spejderbevægelsen i Danmark så dagens lys på Gl. Hellerup Gymnasium. Det skete i 1909. Dr. phil. Oscar Hansen, en god ven af rektor Hans Hartvig-Møller, tilbød at holde et foredrag om spejdersport.

Det var noget, der fængede blandt mange elever, og rektor Hans Hartvig-Møller fik på skolen dannet den første patrulje. De første spejderfærdigheder blev afprøvet på rektors kontor. Bl.a. lærte man, hvorledes man rejser et telt - og det skete med firetommers søm som pløkke i gulvet i privatkontoret.

Året efter, i 1910, blev Det Danske Spejderkorps stiftet, og der dukkede spejdere op over hele landet. Det gik slag i slag med divisionsturneringer, sommerlejre og udveksling med spejdere fra andre lande. Der kom pigespejdere til som en del af korpset, men det blev i 1914 selvstændigt som Det Danske Pigespejderkorps. KFUM- spejderne blev stiftet i 1910, KFUK- spejderne i 1919.

Anden verdenskrig satte sit præg på spejderbevægelsen. I flere lande blev den forbudt. I Danmark måtte man en overgang under den tyske besættelse ikke bære uniform eller holde møder.

Spejdernes Hjælpekorps blev oprettet og sat ind ved forskellige opgaver: som rednings-og rydningstjeneste ved Schalburgtager, som telefonvagter og ordonnanser, ved Luftmeldekorpset, som bloddonorer og ved tøjindsamlinger og ved indsamling af frugt.

Baden-Powell døde i 1941, 84 år gammel i en lille landsby i hans ungdoms land Afrika. Han var i 1939 blevet indstillet til Nobels fredspris, men med verdenskrigens udbrud blev der ikke uddelt en pris dette år.

Baden-Powell var blevet adlet med navnet Lord Robert Baden-Powell of Gillwell, og blandt mange hædersbevisninger blev han dekoreret med Storkorset af Dannebrog.

Men en anden fortjener at blive nævnt i forbindelse med spejderbevægelsens spæde begyndelse. Det er Ernest Thompson Seton, der var jævnaldrende med Baden-Powell.

Han blev født 1860 i England, havde skotske forfædre og flyttede med sin familie til Canada, hvor han fik sin skoleuddannelse i Toronto for siden at hellige sig kunsten. Han blev en formidabel skildrer af naturen og dyrelivet både i skrift og i tegning.

Seton havde en idé om, at det ikke var nok, at de unge fik en masse lærdom ind i hovedet, men at de også skulle føres mere tilbage til naturen, som en modvægt mod den moderne civilisations skader. Og han benyttede indianernes skov- og prærieliv, da han skabte begrebet "Woodcraft", som blev offentliggjort i en række artikler i USA i 1902.

Setons idéer byggede ikke blot på et romantisk naturliv, men også på en både legemlig, sjælelig, åndelig og social karakterdannelse efter forbillede fra indianerstammerne, hvor fællesskabet er bærende.

Seton mødte Baden-Powell i England, og de udvekslede mange tanker og idéer, og flere af dem blev en del af spejderbevægelsen, uden at Seton fik den fornødne anerkendelse for sin indsats. Han døde i 1946.

Spejderbevægelsen, der så dagens lys for 100 år siden, lever stadig, men må desværre notere faldende medlemstal. I Danmark er der i dag ca. 65.000 spejdere fordelt på de forskellige korps. På verdensplan knap 28 millioner spejdere.

Der er mange fristende tilbud til de unge i dag. Pc'ere med internet, spil og mails og mobiltelefoner har erobret en stor del af børnenes verden. Der er mange gode sider ved den nye teknik, men misbruget er iøjnefaldende.

Og mange børns "friluftsliv" indsnævrer sig til de nemme løsninger i overdækkede vandlande og forlystelsesparker fyldt med plastic. For de helt små børn kan det måske være godt nok, men det er synd, hvis de unge skal nøjes med de oplevelser.

Spejderbevægelsen er blandt meget andet også præget af indianernes kultur, der er båret af fornuft, ro og omtanke og en sand værdighed i samhørighed med naturen. Den kultur burde vi have for øje i dag, da materialisme, vækstfilosofi, forurening og dystre klimaforandringer er ved at tage livet af Moder Jord - og vor eksistens.

Erik Martensen, Musvågevej 58, Odense NV, var spejder 1939-1946 i Det Danske Spejderkorps, 2. Odense Trop.
Erik Martensen
Erik Martensen

Spejder i 100 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce