Sven er besat af tog

Sven Gade på sit lokomotiv fra 1963.
Foto: Peter Leth-Larsen

Sven er besat af tog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sven Gade bor i den nedlagte stationsbygning på Tommerup Station, hvor han dyrker sin yndlingshobby. Han samler nemlig på veterantogvogne

NÅRUP: Avisens sommerserie på skinnecykel er nået ud på sporene mellem Glamsbjerg og Nårup. Her passerer vi forbi to godsvogne, en personvogn og en skinnende rød letvægtsracer af en skinnecykel, der står parkeret ved Nårup Station.

Det er især den røde racer, vi skinnecyklister i første omgang misundeligt kigger efter, når vi svedende banker forbi den nedlagte station på vores tæt på 200 kilos helvedesmaskiner.

I den nedlagte røde stationsbygning bor Sven Gade, som elsker tog. Han er vokset op tæt på skinnerne i Ebeltoft, hvor hans far var stationsforstander. Som 20-årig tog han selv en uddannelse som lokomotivfører af gamle veterantog. I dag har han sin største interesse i form af gamle togvogne stående lige uden for døren. Sammen med den røde skinnecykel.

- Det er charmen ved de gamle tog, alt det, der er forsvundet i dag. Det er nostalgien, der betager mig forklarer Sven venligt, mens han gæstfrit inviterer på kaffe og boller i den gamle togvogn.

Sammen med sin kone flyttede han til den nedlagte station i 1985.

- Vi ville bo på en gammel station - og når man bor på en gammel station, skal man også have togvogne, forklarer Sven.

Svens eget togeventyr startede foran en Netto i Marienlyst. Her mødte han nemlig en nordmand, som han havde arbejdet lidt sammen med tidligere. Nordmanden fortalte ham, at han havde en gammel togvogn fra 1926 stående, og om det ikke var noget for Sven?

- Jeg havde i starten fået at vide, at den ikke ville koste mig noget, men efter noget tovtrækkeri, måtte jeg alligevel betale lidt for den, fortæller Sven, der dog ikke vil ud med, hvor meget han skulle lænse sin konto for for at få vognen hjem på skinnerne.

Da al papirarbejdet var kommet i orden, spurgte direktøren for det norske jernbaneselskab, om Sven da ikke også ville have et gratis lokomotiv fra 1963 med - og derfor forlod både togvogn og lokomotiv Kristianssand på den allersidste jernbanefærge til Danmark i 1998.
Det er blevet en sommerbeskæftigelse for Sven at renovere sine gamle togvogne.
Det er blevet en sommerbeskæftigelse for Sven at renovere sine gamle togvogne.
Foto: Peter Leth-Larsen

Istandsat

I dag er veterantogvognen totalt istandsat med sæder, borde og rødternede duge. Men sådan har det ikke altid været. Faktisk har vognen aldrig fungeret som personvogn.

- Den er bygget med en kæmpe kedel indeni. Den har været brugt som den bageste vogn i et togsæt, hvor den med damp har drevet de andre vogne fremad på Bergensbanen, forklarer Sven.

Han har siden vognens ankomst totalrenoveret den, så den i dag fremstår med den næsten originale linoleum på gulvet. Det gamle var slidt helt ned, så Sven købte nyt hos et firma i Aalborg, der er det eneste sted i landet, hvor man stadig laver gammeldags linoleum.

- Det har også været det mest kostbare ved indretningen, siger Sven, der heller ikke vil fortælle, hvad gulvet har kostet ham.

Bordene har han derimod selv lavet, og sæderne stammer fra et tog, der kørte mellem Oslo og København.

Derudover har han også brugt en del spande maling på at genopfriske vognen indvendig.

Toilettet og kakkelovnen er begge helt originale, men er heller ikke gået Svens ordenssans forbi. Begge dele er blevet pudset og poleret og istandsat.
Foto: Peter Leth-Larsen

Stationsskiltet stjålet

Når skinnecyklisterne tramper forbi stationsbygningen er det med fri udsigt til stationsskiltet fra dengang, hvor bygningen stadig blev brugt som station. Men skiltet var der ikke, da Sven og hans kone flyttede ind i 1985. Sælgeren fortalte, at det var blevet stjålet i nattens mulm og mørke, hvor en mand, der selv var toginteresseret, havde pillet det ud af væggen.

- Men jeg ville have mit skilt, fortæller Sven, som tog kontakt til tyven.

Tyven ville bare ikke levere skiltet tilbage. Så var der ikke andet at gøre end at betale løsesum.

- Jeg måtte betale ganske meget for at få det skilt tilbage, husker han.

Nu er det boltet godt og grundigt fast på muren, så ingen tyv nogensinde stikker af med det igen.

I denne sommerserie stiller vi alle, vi møder, det samme spørgsmål: "Hvad mener du om den nye kommune?"

Da snakken efterhånden bliver ledt ind på de nye kommunegrænser, siger Sven stadig venligt:

- Jeg synes, at de skal have en god chance for at komme i gang. Vi har en dygtig borgmester, og jeg ved, at han er en mand, der vil arbejde for kommunen. Jeg har ikke så meget tilovers for alle de kritiske røster, som jeg læser om i avisen.

Således belært fortsætter avisens sommerredaktion videre på skinnecykel mod Tommerup.

Sven er besat af tog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce