Otte hekse sendes til Bloksbjerg på verdens største kost i Føns
I morgen er dagen, hvor alle troldkvinder må gå og ryste i bukserne - eller skørterne eller hvad sådan nogle nu klæder sig i. For når skumringen falder på, går heksejagten ind.

Traditionen for hekseafbrændinger sankthansaften har et godt tag i nordvestfynboerne. Overalt i kommunen tændes bål, og heksene brændes af.

I Føns skal ikke færre end otte af de frygtelige fruentimmere fortæres af flammerne - med mindre, naturligvis, at de undslipper på den hekse-traditionelle vis og flyver til Bloksbjerg. Det bør de have en god mulighed for. For de otte hekse får intet mindre end verdens største kost at flyve på - den bliver godt 18 meter lang, og meningen er, at den skal godkendes som rekordkost i "Guinness Rekordbog".

Det med rekorder sankthansaften har fønserne tradition for. To gange har de afbrændt verdens største heks - senest i 2001, hvor heksen Afskylia ragede næsten 20 meter op i luften.

Så store er heksene ikke i år. Men ifølge Poul "Maler" Hansen, der står bag heksekunsterne i Føns, er de efterkommere af de to tidligere kæmpehekse. Blot vil fønserne denne gang ikke vente på, at de bliver fuldt udvokset, så de ryger på bålet nu, mens de kun er mandshøje.

Hekseafbrændingerne i Føns har det med at tiltrække flere tusinde tilskuere. Men foretrækker man et lidt mindre storslået sankthansbål, er der masser af tilbud rundt om i kommunen.

Kommunen selv inviterer traditionen tro til sankthansbål ved badebroen i Teglgårdsparken. Brandvæsenet tænder det kommunale bål, og som et ekstra kolorit er der festfyrværkeri efter midsommervisen og båltalen af Mads Brodersen, forstander på Båring Højskole.

Også på engen ved Hindsgavl Slot er der sankthansbål. Og her er heksen ikke det eneste okkulte indslag. Båltalen holdes nemlig af den clairvoyante Dortea Berg-Jensen fra Fanø.

Og så er der naturligvis bål en masse andre steder også - se blot under "Det sker" i denne avis.
  • Fyens Stiftstidende