Asmaa Abdol-Hamid er fremme i medierne - godt hjulpet på vej af Dansk Folkeparti - fordi hun er et symbol på værdikampen mellem islam og Vesten
ODENSE: Det handler om noget større end Asmaa Abdol-Hamid. Det handler om værdikampen mellem Islam og Vesten og de store linjer.

Det er ifølge den politiske kommentator og tidligere leder af journalistuddannelsen på Syddansk Universitet Niels Krause-Kjær, baggrunden for, at Asmaa Abdol Hamid de seneste uger har fået spalteplads og tv-tid, som andre politikere med ambitioner om en plads i Folketinget kun kan drømme om.

Asmaa Abdol-Hamid

Født 22. november 1981 i Palæstina.

Kom til Danmark i 1986 og er bosat i Vollsmose.

Er uddannet socialrådgiver og læser i dag på kandidatuddannelsen i socialt arbejde på Københavns Universitet.

Blev i 2005 valgt som førstesuppleant for Enhedslisten i Odense Byråd. Hun fik 579 personlige stemmer og var kun 73 stemmer fra en plads i byrådet.

Har været vært på DR2-programmet Adam og Asmaa, hvor hun skabte offentlig debat, fordi hun insisterede på at optræde med tørklæde på hovedet.

Den offentlige debat blussede op igen, da hun på et vælgermøde før det seneste byrådsvalg ikke ville give hånd til Alex Ahrendtsen (DF). Hun hilste på ham ved at føre sin hånd til hjertet.

I forbindelse med Muhammed-krisen meldte hun Jyllands-Posten til politiet på grund af karikaturerne i avisen.

- Hun er en kraftterning fra Knorr. Hun er koncentratet af værdikampen - diskussionen om islam imod den vestlige samfundsorden. Alle de store linjer og konflikter kan symboliseres i den lille pige, og derfor bliver hun interessant, siger Niels Krause-Kjær.

Han mener ikke, at det er hendes person, der bærer omtalen frem.

- Men hun er et hængsel, der forbinder en diskussion om et tørklæde til kampen mellem forskellige værdier, siger Niels Krause-Kjær.

Krarup som spindoktor

Flere peger på, at Asmaa Abdol-Hamid kan takke Dansk Folkeparti for sin berømmelse. En af dem er det radikale medlem af Folketinget Naser Khader:

- Man skulle tro, at hun havde ansat Søren Krarup og Mogens Camre som spin-doktorer. Ved at rette en helt overdreven kritik mod hende på grund af tørklædet, har de foræret hende en masse sympati, siger Naser Khader.

Han mener dog ikke, at tørklædet alene er afgørende for, at det har vakt stor opsigt, at hun stiller op til Folketinget:

- Under Muhammedkrisen kørte hun parløb med Ahmed Akari, og jeg tror, at reaktionerne havde været stort set de samme, hvis det var ham, der havde valgt at stille op til Folketinget, siger Khader.

Han er generelt meget kritisk over for Asmaa Abdol-Hamid, som han betegner som en islamist, der blander politik og religion sammen, og han har ingen forståelse for, at hun afviser at give hånd til mænd. Alligevel fremdrager han noget positivet, når han skal forklare, hvorfor hun i den grad bliver eksponeret i medierne.

- Hun er en af de første kvinder med tørklæde, der træder synligt frem og er så velformuleret. Hun er både god til at svare for sig og til at svare udenom, siger Naser Khader.

DF kan give stemmer

Også den tidligere spindoktor Henrik Qvortrup, i dag chefredaktør på Se og Hør, mener at det er hos Dansk Folkeparti man skal finde en væsentlig del af forklaringen på den fremtrædende placering Asmaa Abdol-Hamid har i offentligheden:

- Hun får opmærksomheden, fordi hun bærer tørklæde, men hun er for alvor kommet på lystavlen med Dansk Folkepartis venlige mellemkomst. Deres kritik kan få vælgere til at stemme på hende for at demonstrere, at de ikke har fordomme, siger Henrik Qvortrup.

Pressen går forrest

Viggo Thomsen, kreativ direktør hos reklamebureauet Nørgaard Mikkelsen, mener, at det ikke så meget er Asmaa Abdol-Hamids holdninger, der har gjort hende kendt.

- Jeg ved for eksempel dårligt, hvad hun står for. Fokus har været på, at hun har en anden herkomst og at hun bærer tørklæde. I dag er hun så kommet i den kategori af mennesker, som automatisk er en god historie, fordi folk vil vide mere om de kendte, siger han.

Ifølge den fynske reklamemand er de seneste dages diskussion om, hvorvidt hun skal have lov til at optræde i Folketinget med tørklæde på, et godt udtryk for, at det ofte er pressen, der går foran:

- Hvis hun var blevet valgt ind i Folketinget og havde stillet sig op på talerstolen med sit tørklæde, var der formentligt ikke mange i befolkningen, der havde råbt højt, for tørklæder er blevet en del af vores hverdag. Det er pressen, der gør det til en stor ting, fordi den lugter krudt i det øjeblik, at Dansk Folkeparti vælger at gå ud at markere sig på sagen, siger Viggo Thomsen.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

EL kan miste Hanne Reintoft som vælger

Derfor gav Asmaa hånd til mænd

Derfor gav Asmaa hånd til mænd

- Jeg bruger bare min ret