Landets nye spionchef


Landets nye spionchef

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den 40-årige politimester Jakob Scharf, der bliver ny leder af Politiets Efterretningstjeneste, går for at være en karrieremæssig himmelstormer

Ordet himmelstormer er blevet brugt om ham ved et par lejligheder. Sidst har flere medier pudset betegnelsen af i forbindelse med, at den 40-årige politimester Jakob Scharf bliver dansk spionchef, når han fra 1. maj overtager ansvaret for Politiets Efterretningstjeneste.

Sandt at sige har han nået meget, siden han i en alder af 24 år blev jurist fra Københavns Universitet. Interessen for juraen kommer ikke fra fremmede.

Naturligvis er der blevet drøftet juridiske emner over spisebordet i ungdomsårene. Jakob Scharf kan siges at være arveligt belastet.

Hans far, Ole Scharf, sluttede efter en lang karriere inden for justitsvæsenet som politimester i Helsingør. Inden da havde han bl.a. haft politimesterembedet i Nakskov og været vicerigspolitichef.

I kredse omkring statsadministrationen og polititoppen har der ikke været tvivl om, at sønnen ganske hurtigt ville nå langt. Derimod er offentlighedens kendskab til Jakob Scharf mere begrænset, omend han med succes har været manden bag vigtige beslutninger og løsninger.

Som kontorchef i Justitsministeriet var det Jakob Scharf, der i 2002 fik et afgørende ord i en sag om den tjetjenske oprørsleder Akmed Zakajev. Han opholdt sig i Danmark, da Rusland forlangte ham fængslet og udleveret for terrorisme. Jakob Scharf stod som juridisk garant for et dansk nej, der på ingen måde behagede russerne.

Superjuristen var også i front omkring beslutningen om at få den omstridte Tvind-leder Mogens Amdi Petersen udleveret til retsforfølgning herhjemme. Desuden stod han bag godkendelsen af en række omstridte arrestationer af ballademagere blandt hooligans og autonome.

Rækken af resultater førte i 2003 til, at Jakob Scharf rykkede fra kontorchefstolen i Justitsministeriet til et job som politimester i Rigspolitiets politiafdeling. Her har han hidtil været ansvarlig for bl.a. rejseholdet, den kriminaltekniske afdeling og et støttecenter for efterforskning på national basis.

Inden skiftet nåede Jakob Scharf at runde et par ministerier og EU. I en alder af 25 år gik han ind ad døren til Justitsministeriet for at fungere som ministersekretær for den daværende justitsminister Hans Engell. Siden fulgte arbejde som juridisk rådgiver i Statsministeriet og den danske EU-repræsentation.

Forklaringen på himmelstormerens succes lyder med få ord: Hårdt arbejde.

Jakob Scharf siges for alvor at trives, når han møder store udfordringer, adrenalinen får lov til at koge og stressniveauet nærmer sig det røde felt. Ordene arbejdsnarkoman og stædig bliver brugt om ham, og han har det med at gå på for fuld skrue, indtil løsningen er hjemme.

Han er ikke bange for at stille høje krav til sine omgivelser og medarbejdere. Arbejdsformen bliver mødt med respekt, fordi han i den grad går foran.

Ulasteligt klædt med habit, skjorte og slips, der ikke får lov til at sidde skævt, kan Jakob Scharf godt ligne en stivstikker af en embedsmand. Men det vil være at skue hunden på hårene.

Tværtimod bliver Jacob Scharf kaldt for en munter mand med en betydelig selvironi. Begge dele er med til at skabe en god stemning både i det daglige og ikke mindst, når det brænder på.

Mobiltelefonen er altid tændt. Jacob Scharf vil have, at folk altid skal kunne få fat på ham. Også når det gælder de gange, hvor han har udtalt sig om sit arbejde. For eksempel har han givet udtryk for sin holdning til emner som æresdrab, børneporno, kortsvindel og it-kriminalitet.

Selv for en arbejdsbi er der behov for at slappe af, og også den del af tilværelsen forstår Jakob Scharf at håndtere. Han har det fint med sin røde Vespa scooter af ældre model og den ligeledes røde Fiat 500, selv om køretøjerne har det med at tilbringe mere tid på værksted end på asfalten. Så synes båden mere driftssikker.

Selv erkender han, at han er noget af en klovn med et stykke værktøj i hånden. Til Politiken har han fortalt, at sidst han prøvede at skrue en krog i badeværelsesdøren i hjemmet på Østerbro i København endte det med en ny dør.

Adressen deler han med sin jævnaldrende kæreste. De har boet sammen, siden de begge var omkring 20 år. Hun er tandlæge, og til deres fælles gøremål hører rejser. Som fattige studerende tog de på interrail, og sidst har parret været på tur til bredden af Amazonas-floden i Brasilien.

Oplevelserne fortæller Jakob Scharf gerne om. I det hele er han ganske snakkesalig. Skønt tilhænger af en åben linje omkring arbejdet i Politiets Efterretningstjeneste skal ingen dog vente, at han lader munden løbe over.

Evnen til at glide af, når det drejer sig om ikke at sige noget, demonstrerede den nye spionchef til fulde, da han for et par dage siden blev interviewet i tv. Interviewerens hyppige brug af ordet hemmelighed blev mødt med store smil og afvæbnende svar. Den taktik har Jakob Scharf allerede lært, inden han er begyndt i sit nye job.
Fakta
Politimester Jakob Scharf er 40 år.

Juridisk kandidat fra Københavns Universitet som 24-årig.

Ansat i Justitsministeriet som ministersekretær for daværende justitsminister Hans Engell.

Juridisk rådgiver i Statsministeriet. Juridisk attaché ved den danske EU-repræsentation.

Kontorchef i Justitsministeriet. Politimester hos Rigspolitichefen.

Fra 1. maj udnævnt til chef for Politiets Efterretningstjeneste.

Landets nye spionchef

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce