Forsvarsministeriet vil ikke afvise, at embedsmænd fik til opgave at frikende regeringen i sag om påstået mishandling af afghanske fanger
Forsvarsministeriet benægter ikke, at konklusionen var skrevet på forhånd, da ministeriet sammen med to andre ministerier skrev en redegørelse, som frikendte Danmark for at gøre noget forkert ved de 31 fanger, som blev udleveret til USA og påstået mishandling i Afghanistan.

På den anden side ville ministeriet i går heller ikke bekræfte, at arbejdet blev indledt med at skrive facit. Sådan beskrev dagbladet Information i går detaljeret forløbet efter at have fået aktindsigt i en omfattende mængde dokumenter i form af tilretninger og overstregninger, som førte til den endelige redegørelse.

I Forsvarsministeriet lød det i går blot, at den endelige udgave er den eneste gyldige.

- Tidligere udkast har ingen status. Det er det, vi siger til det, sagde pressesekretær Henrik Levysohn, Forsvarsministeriet.

Krav om undersøgelse

Regeringen bestilte redegørelsen fra sine embedsmænd i anledning af filmen "Den hemmelige krig", hvor flere fanger siger, at de blev mishandlet i 2002.

Talrige gange har regeringen besvaret spørgsmål om sagen ved at henvise til redegørelsen, som også Statsministeriet og Udenrigsministeriet var indblandet i i december 2006.

Politisk kom der i går fornyede krav om en uvildig undersøgelse fra Socialdemokraterne og Enhedslisten. Udenrigsordfører Mogens Lykketoft (S) siger samtidig, at han ikke er det mindste overrasket over, at konklusionen tilsyneladende var skrevet på forhånd.

- Regeringen har på intet tidspunkt villet til bunds i sagen, men har forsøgt at dække over den, siger Mogens Lykketoft.

"Et partsindlæg"

Enhedslistens Frank Aaen vil spørge statsministeren, om han vil gå med til en uvildig undersøgelse.

- Redegørelsen var et partsindlæg. Formålet var ikke at bringe sandheden frem, men at frikende regeringen, siger Aaen i en pressemeddelelse.

I maj skal Danmark stå skoleret i FN's komité mod tortur. Danmark har ikke nævnt Afghanistan-sagen i sin rapport op til sessionen, påpeger det danske Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre, RCT. Centret håber, at komitéen vil opfordre den danske regering til at lave en uvildig advokat-undersøgelse af sagen, fortæller kommunikationskoordinator Tue Magnussen.

- Der var god grund til at formode, at fangerne ville blive mishandlet eller udsat for tortur, siger han og kalder den foreliggende redegørelse værdiløs.

At udlevere fanger til et land, som ikke overholder FN's torturkonvention, er at overtræde konventionen.
  • fyens.dk