Ud af 498 terrorangreb i Europa sidste år, var kun et islamisk. Langt de fleste af angrebene blev udført af separatistbevægelser i Spanien og Frankrig.
Sig terror, og det første folk tænker er islamisme og al-Qaeda.

Virkeligheden er dog en helt anden i Europa, hvor kun ét af de 498 terrorangreb, der blev begået i 2006, havde islamistiske motiver. Det viser en rapport fra det europæiske politisamarbejde, Europol, og den statistik giver stof til eftertanke.

Tankevækkende

- Jeg synes, det er meget tankevækkende, for et enkelt tilfælde er ikke meget i forhold til, hvor meget islamisk terror fylder ellers, siger Lars Hallundbæk, der forsker i islamistisk motiveret terror.

Gårsdagens dom over Said Mansour og den verserende terrorsag i Odense viser, at der findes sammenhænge mellem terror og islamisme. Fra Lars Hallundbæks stol er det bare vigtigt at bevare overblikket.

- Jeg synes, at man skal vurdere, om fokus og realiteter hænger sammen. Ligesom terror har konsekvenser, så har de ting, man gør for at forhindre det, også, siger han.

Terror er islamistisk

Langt de fleste af angrebene i Europa blev udført af separatistbevægelser i Spanien og Frankrig, og selv om næsten 500 terrorangreb lyder af meget, så er der for det meste kun tale om materiel skade.

Dansk Folkeparti ser dog stadig en klar sammenhæng mellem terror og islamisme.

- Det er ikke alle muslimer, der er terrorister, men jeg vil stadig hævde, at de fleste terrorister er islamister, siger Søren Espersen, som forklarer det lave antal islamistiske terrorangreb med, at terroristerne tager til Irak og Afghanistan for at kæmpe i stedet.

I SF ser udenrigsordfører Holger K. Nielsen derimod rapporten som en bekræftelse på, at truslen blive blæst op.

- Terrortruslen er der, så det er rimeligt, at man er opmærksom på det, men jeg synes - som de her tal også bekræfter - at man bruger kolossal mange ressourcer på at forbygge en trussel, som ikke er særlig stor, siger han.
  • Fyens Stiftstidende