Udsigt til splid og ballade på venstrefløjen, hvis den 25-årige Odense-politiker Asmaa Abdol-Hamid bliver opstillet til Folketinget for Enhedslisten.
Hun skabte vrede blandt feminister ved at insistere på at bære tørklæde som studievært på tv. Og hun delte vandene, da hun nægtede at give hånd til sine mandlige politiske modstandere op til kommunalvalget i Odense.

Nu vil hun i Folketinget.

Efter opfordringer fra partifæller i Enhedslisten har den 25-årige Odense-politiker Asmaa Abdol-Hamid besluttet at gå efter at blive den første muslimske kvinde på Christiansborg.

- Hvis jeg skal i Folketinget, bliver det med tørklæde på. Det er en del af mig, og jeg vil ikke forsvare, hvem jeg er, men gerne forklare det, fortæller den dansk-palæstinensiske socialrådgiver.

Kvindeundertrykkelse

Asmaa Abdol-Hamid skabte i sin tid røre internt i partiet, da hun insisterede på at bære tørklæde. Foreningen Kvinder for Frihed så sig også vrede på hendes hovedbeklædning, som, foreningen mener, sendte kvindeundertrykkende signaler i programmet Adam & Asmaa på DR2.

Og på venstrefløjen er man allerede begyndt at væbne sig til kamp mod den fynske debattør. Kvindeforkæmperen og SF-politikeren Nahid Riazi mener, at det vil være katastrofalt, hvis Asmaa Abdol-Hamid pludselig får den indflydelse på landets regler og love, som politikere i Folketinget automatisk får.

Stort tilbageskridt

- Hun er selvfølgelig i sin ret til at forsøge, men jeg vil advare folk mod at stemme en person som hende ind. Hun forsvarer kun religiøse holdninger og har mere respekt for sharia-lovgivningen end menneskelige rettigheder, så det vil være et stort tilbageskridt for samfundet, siger hun og mener, at det strider mod venstrefløjsidealer om integration og ligestilling.

At Asmaa Abdol-Hamids kandidatur kan give ballade, mener også Rasmus Jønsson, der er politisk kommentator og lektor ved Roskilde Universitets Center:

- Der er helt sikkert en potentiel konflikt både internt i partiet og i den offentlige debat, fordi Enhedslistens medlemmer jo selv er så delte i spørgsmålet om, hvorvidt man skal bære tørklæde eller ej, siger han.

Rune Lund er Enhedslistens nuværende folketingsmedlem på Fyn, og han mener hverken, at Asmaa Abdol-Hamids holdninger eller hovedbeklædning er et problem:

- Jeg har ikke hørt hende sige noget islamistisk, og jeg er ret ligeglad med, hvem hun giver hånd, og om hun har tørklæde på eller ej. Hun er dygtig, hun er god for Enhedslisten, og jeg er glad for, at hun stiller op, siger Rune Lund.

Der er dog stadig langt til Christiansborg for Asmaa Abdol-Hamid. Ved partiets urafstemning skal hun have så mange stemmer, at hovedbestyrelsen beslutter at satse på hende i en attraktiv valgkreds. Derefter skal vælgerne stemme hende ind i Folketinget.
  • Fyens Stiftstidende