Færre billeder og flere ord er opskriften på en seksual-undervisning, der ikke støder religiøse mindretal.
Eleverne i folkeskolen skal ikke have smækket store billeder af nøgne mænd og kvinder op i hovedet, når der står seksualundervisning på skemaet.

Sådan lyder opfordringen fra Center for Sex og Sundhed i Odense, der netop har udgivet bogen Seksualundervisning - Inspiration og metoder, som skal inspirere lærerne i folkeskolen.

- Der sidder en stor gruppe indvandrere i landets folkeskoler, og dem taber lærerne, hvis de viser billeder, siger Grete Albeck fra Sex og Sundhed.

- Derfor opfordrer vi lærerne til at tilpasse undervisningen og tage hensyn til elevernes forskelligheder, så man kommer ud til så mange som muligt, fortsætter hun.

Misforstået hensyn

Men opfordringen til at tage særlige hensyn i seksualundervisningen bekymrer Vibeke Manniche, der er læge og formand for Kvinder for Frihed:

- Hvis hensyn betyder, at man skal undgå at vise billeder af virkeligheden, så mener jeg, det er et misforstået hensyn. Faktisk kunne man argumentere for, at man skal være endnu mere direkte, fordi nogle indvandrere ikke ved, hvad der er op og ned, siger hun.

Heller ikke i Dansk Folkeparti er man begejstret:

- Modsat den muslimske verden har vi et afslappet forhold til sex og nøgenhed i Danmark. Det må man leve sig ind i, hvis man skal integreres i samfundet, og det foregår bedst i skolen, siger Peter Skaarup (DF).

Modsat effekt

- Det kan få den modsatte effekt, hvis man forsøger at skåne indvandrerbørn og unge. De kommer jo alligevel til at møde nøgenhed, siger han.

Skaarup er også betænkelig ved, at Undervisningsministeriet har været med til at finansiere det nye undervisningsmateriale.

- Vi vil spørge undervisningsminister Bertel Haarder (V), om han synes, det er fornuftigt, siger Peter Skaarup.

Sex og Sundhed fastholder dog, at man bliver nødt til at tage særlige hensyn til indvandrere:

- Vi siger ikke, at det hele skal laves om, men hvis vi vil have integration i det her land, bliver vi nødt til at gøre en indsats. Og det duer i hvert fald ikke at skræmme indvandrerne, understreger Grete Albeck fra Center for Sex og Sundhed.

Lise Jakobsen er enig i, at der skal andre værktøjer i tasken, når eksempelvis muslimer skal lære om sex og kærlighed. Hun er lærer på Vestre Skole i Odense og har skrevet bacheloropgave om seksualundervisning for etniske minoriteter.

- I øjeblikket dækker vi de danske elevers behov men ikke indvandrernes. Og vi kan ikke komme uden om, at udfordringen bliver større og større, siger hun.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Ikke kun facts - også følelser

Ikke kun facts - også følelser