En biografi uden bid

PR-Foto.

En biografi uden bid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Informativt portræt af C.V. Jørgensen mangler en elementær ingrediens: rockpoetens medvirken

Biografi, Niels Martinov: "C.V. Jørgensen - En biografi om den danske rockpoet"

Selviscenesættelse. Det ord går igen flere gange i biografien om Carsten Jørgensen, der i det grafiske udtryks navn tildelte sig selv det fiktive mellemnavn Valentin, fordi det lugtede lidt henad Johannes V. Jensen og C.W. Eckersberg.

Desuden gjorde det sig godt på tryk og i særdeleshed på pladecovers, havde den i 1974 færdiguddannede reklametegner ræsonneret.

Og derfor havde det været ganske interessant at høre direkte fra poetens egen mund, hvorfor han traf de valg, som han gjorde.

Hvorfor fik hans venner Ivan Horn og Thorstein Thomsen ikke deres navne med på debutalbummet "En Stynet Strejfer"? Hvorfor holdt han otte års pause mellem albummet "Sjælland" fra 1994 og "Fraklip fra det fjerne" fra 2002? Hvorfor ville han ikke medvirke i beretningen om sig selv?

Kan hans kroniske modvilje mod at lade sig interviewe netop være en del af selviscenesættelsen?, må man spørge sig selv flere gange undervejs i bogen, der praler af at være den første uautoriserede biografi.

Opslagsværk havde været mere passende, for når indholdet primært består af "gamle" citater fra dagblade samt venner og kollegers udtalelser, så holder man lige præcis den distance, som C.V. Jørgensen gennem sin karriere selv har holdt til stort set alle.

Det er retfærdigvis spændende at læse om den spæde start tilbage på Lyngby Hovedgade med bandet King Size i de årle tressere og årene efter med Det Ganske Lille Band. Men strukturen er for løs, og man bliver kastet lidt frem og tilbage mellem øvelokalet, beskidte spillesteder og familiære tragedier, som kun får bisætninger at folde sig ud i.

Personligt anede jeg ikke, at C.V. Jørgensen var diabetiker. Det ville have været yderst interessant at få mere at vide om, hvordan han taklede det i 1960'erne samtidig med, at han som teenager drak sig fra sans og samling med kliken af venner.

Bogens force er især afsnittene, hvor hans plader detaljeret beskrives. Hér er sproget oplagt, præcist og overskueligt.

Resten af bogen er på samme måde særdeles informativ. Hvem indspillede hvad og hvornår? Hvem producerede? Hvor mange koncerter gav bandet? Hvor mange publikummer kom, og hvor mange plader købte de?

Jeg sidder bare og mangler svaret på, hvorfor og hvordan?

Hør musikken

En tese i bogen er, at "for at blive en legende, er man nødt til at gemme sig". Det er måske rigtigt nok. Men når der er tale om en biografi, så vil jeg ind under huden. Jeg vil mærke C.V. Jørgensen og fornemme hans karakteristiske stemme fortælle sin historie.

Her er det andre, der fortæller den. Og så kan man jo kun gisne om, hvorvidt de rammer sandheden.

En af de mest tankevækkende kommentarer kommer retfærdigvis fra C.V. Jørgensen, der i den omtalte dokumentarfilm "C.V. - en film om skygger og skønhed" udtalte: Jeg udleverer i virkeligheden kun mig selv. Sådan har det jo været længe. Vil folk virkelig vide noget, kan de tage sangene. Dér står det hele".

Det er taget til efterretning.

Om Bogen:
Niels Martinov, "C.V. Jørgensen - En biografi om den danske rockpoet", 256 sider, People's Press, udkommer i dag

En biografi uden bid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce