Forbrugeristen trak frinummer

- Jeg bor i den hotteste gade på Østerbro. Er stadigvæk rimeligt slank, har hår på hovedet og 2.0 børn. Jeg lever på mange måder op til den "nutidens mand", som jeg skildrer i nogle af sangene. Jeg går jo og realiserer mig selv ved at lave plade, speake og oversætte. En masse ting, der lyder enormt smart på papiret. Så når jeg nogen gange synes "det" er for meget, så er det måske, fordi jeg selv lever op til stereotypen.
Foto: Didde Elnif

Forbrugeristen trak frinummer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kenneth Thordal skriver sange om en materia- listisk verden, hvor han er bosat i epicentret

Det tiltagende snevejr passer ham fortrinligt. 41-årige Kenneth Thordal sad ellers og så frem til fire-fem timers fornøjelig kørsel frem og tilbage mellem lejligheden på en af Østerbros hotteste gader og radiostudiet i Næstved, hvor et planlagt eftermiddagsinterview skulle finde sted.

- Da alle journalisterne alligevel bor i København, blev det besluttet at lave det på Amager. Det passer mig sgu meget godt, ler altmuligmennesket Kenneth Thordal, der de seneste år har etableret sig som glimrende tekster på sit eget livs materiale frem for andres film og tv-serier.

På en kryptisk måde kommer køreturen, han slipper for, til at være en letkøbt metafor for nøglesangen på det nye album "Alt og ingenting". Den hedder "Frinummer". Og med Thordals vanlige flair for at favne om, ja, både alt og ingenting, så overrasker det ikke, at den langt fra kun omhandler lykketræf ved sessionsrouletten.

- Det er en ret bred sang, der handler om alle os, der ikke har været værnepligtige fra midtfyrrene og frem til Irak-krigen. Vi har, som jeg skriver i sangen desuden sluppet for Tjernobyl, tsunamier og vulkanudbrud. Selv fik jeg kun lidt uren hud. Så selve begrebet at trække frinummer kan strækkes vidt, forklarer Kenneth Thordal, der efter at have kredset længe om ordet i sin seng en sen nat måtte optage sine tankespind på diktafon for at huske mønsteret.

Danmarks mødom

Sangen "Frinummer" er, præcis som hans sætninger ofte fremstår, sammensat af adskillige brudstykker. Den udgøres af politisk vævede billeder, personlige betragtninger og mere eller mindre ubevidste referencer. Blandt andet et omkvæd, der lyder: "Fuldstændig fri. Flade og fordrukne på tabernes hold. Fuldstændig fri. Og om lidt er kaffen kold". Temmelig Benny Andersensk'.

- Ja, det passede perfekt ind i sangen at ændre klar til kold. Jeg ved ikke, om man skal betale royalties, når man låner på den måde. Men jeg sender Benny en cd, så må vi håbe, at han accepterer min omskrivning, fortæller Kenneth Thordal, der stort set aldrig skriver sange med det formål at gå fra a til b for at ville sige c.

- Mine tekster er ikke altid logiske ligninger, som jeg kan efterrationalisere og finde et tydeligt svar i. Ofte virker det som om, at jeg bare skriver uden helt at vide hvordan, siger Kenneth Thordal.

Helt præcis hvordan sangen skal tolkes, ved han heller ikke. Endnu. For svaret, som er på 4,56 minutter, spreder sig som dråberne fra en vandkanon i alle mulige retninger.

- Sangen handler jo ikke kun om mig. Men også Danmark. Vi har jo fået taget vores mødom. Vi har levet i opgangstider siden 1950'erne, og pludselig er vi en krigsførende nation, selv om vi måske ikke har mærket det herhjemme. I mine øjne er vi forbavsende, snothamrende ligeglade. Ingen taler jo om Irak. Kun få venstrefløjsflippere går op i det og så de stakkels forældre til de dræbte soldater. Men vi er jo en del af det hele. Så jeg ser et land, der har sovet tornerosesøvn og er vågnet brat op efter den triste Muhammed-krise, fordi vores lille land pludselig var i centrum. Og jeg tager ikke stilling til forkert eller rigtigt, jeg konstaterer bare, at sådan er det, forklarer Kenneth Thordal.

Satanistisk børnesang

Selv om der mellem linjerne refereres til religioner, der har været under heftig beskydning, så har Kenneth Thordal ingen intentioner om at være for eller imod. Han ser nemlig kun én verdensomspændende religion.

- Det er forbrugerismen. Materialismen. Og jeg har selv en rem af huden. Jeg har selv for mange guitarer. Og jeg kan godt finde tilfredsstillelse ved at gå ned i byen og købe noget. Men det grimmeste ord i det danske sprog er stadigvæk shopping. Kun overgået af powershopping. Der er jo ikke noget galt i at købe noget, man gerne vil have. Problemet er, at det at købe ind er blevet projektet i sig selv. Det er grotesk, konstaterer Kenneth Thordal.

Og for at understrege, at han selv er en del af kulturen, som han kritiserer, slutter han nummeret "Køb ind køb ud" således: "Køb her, køb der. Køb straks hver eneste ting, du ser. Køb endnu flere og meget mere. Køb ny cd. Køb den med ham der Kenny T. Du kan piratkopier' dig selv , så bliver du mange fler'".

- Det er jo dybt sarkastisk og indadskuende. Jeg er jo ikke en eller anden autonom, der lever i et besat hus og kun spiser vegansk mad, plukket af bønder i Nicaragua, der får mange penge for det, siger Kenneth Thordal.

Han fremhæver efterfølgende omkvædet fra "Gå", hvor han citerer frit fra den gamle børnesang om bageren på Nørregade: "Og har du penge, så kan du få. Og har du ingen, så må du gå".

- Fuck mand, det kan ikke siges mere præcist. Det har ikke ændret sig en skid, siden den her sang blev skrevet for mange, mange år siden. Og kommer sikkert aldrig til det. Der er en nærmest satanisk pointe i, at en gammel børnesang er så uhyggeligt eviggyldig.

Kenneth Thordals nye cd, "Alt Og Ingenting", udkommer mandag. Koncert på AliBi: supper club, Odense, 20. april

Forbrugeristen trak frinummer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce