Den svære julefred

Grafik: Gert Ejton

Den svære julefred

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er mange følelser i klemme i højtiden - især fordi man pludselig har tid til at fokusere på dem. Vi har bedt psykoterapeut Gitte Sander om en guide, der kan hjælpe til at sikre julefreden på den svære aften i familiens skød

Julen er højsæson for hygge. Alle drømmer - godt hjulpet på vej af medier og reklamer - om, at julefreden vil sænke sig over hjemmet.

Men ofte sker det stik modsatte, for julen er også højsæson for familiekonflikter.

Ifølge psykoterapeut Gitte Sander skyldes det først og fremmest, at familien, der til daglig har travlt med alle mulige gøremål, lige pludselig har tid - masser af tid.

- Familien er ikke vant til at være så meget sammen, som den er i højtiden. Normalt har vi gang i alle mulige projekter, når vi har fri - som for eksempel en ombygning eller hver sine fritidsaktiviteter. Men i juledagene er alt lukket, så familien er tvunget til at være sammen, forklarer Gitte Sander.

Derfor bliver udfordringen at genopfinde det, familien har sammen.

Og nøgleordet er respekt.

- Du holder formodentlig jul med de mennesker, der er tættest på dig. Det er mennesker, der betyder meget for dig, mennesker du elsker, mennesker du har fælles minder med. Og nogle af dem vil du skulle følge livet ud. De mennesker må du vise din respekt og ærbødighed. Ikke at du skal underkaste dig, men blot at du ikke skal stille dig truende op. Vis respekt, opfordrer Gitte Sander.

Hun advarer mod at vælge julen som det tidspunkt, hvor der skal foretages forandringer, som der er stor uenighed om.

I det hele taget skal hvert familiemedlem indstille skydningen i juletiden.

- Læg dine våben. Drop enhver form for kritik og bebrejdelser. Der vil være ting, du gerne vil have ændret eller ting, du er frustreret over. Men hvis du vil have væsentlige ting ændret, er det vigtigt at finde det rette tidspunkt at tale om det på - og det tidspunkt er nok ikke lillejuleaften eller juleaftensdag, advarer Gitte Sander.

Store følelser

For julen er en højtid, der er forbundet med store følelser, som nemt kan komme i klemme, og derfor kræver især julen, at man finder de rette formuleringer frem.

- Hvis der er noget vigtigt at sige, så sig det uden at skyde. Der er stor forskel på at sige; "Hvordan i alverden er det, du har stegt anden?" og " Jeg er så glad for at slippe for at stå for anden i år. Men jeg har et godt tip til dig ...", forklarer Gitte Sander.

- Især parforholdet er truet. Konflikten kan udspringe af alt - lige fra, om gaven er god nok, til uenighed om forskellige traditioner. Men også familier med sammenbragte børn er i højrisikogruppen for konflikter, fortæller Gitte Sander og fortsætter:

- Den spænding, som kan skabe konflikter, opstår kun, fordi familien og julen er så vigtige for os. Vi længes alle sammen efter julefred i hjertet sammen med familien. Vi har alle sammen behov for at have det godt i julen.

Fælles for de forskellige konflikter er dog, at de næsten altid tager udgangspunkt i to grundtemaer:

- Er jeg værd at elske?

- Er jeg god nok, som jeg er?

Den bedste julegave

- Den største julegave, du kan give til dem, du kender, er: Alt, hvad der kan give dem følelsen af, at de er værd at elske, og at de er gode nok, præcis som de er. Når de bliver fyldt op af den følelse, vil de få overskud - og du vil få af samme skuffe tilbage - hvilket er, hvad du jo også har brug for, siger Gitte Sander.

Den svære julefred

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.