Millioninvestering i Vøjstrup skal lokke haveentusiaster og - måske - mediterende til
VØJSTRUP: 5000 kvadratmeter midtfynsk jord. 3000 større planter og træer. 600 ton sten. Og et par søer.

Alt sammen selvfølgelig garneret med hundreder og atter hundreder af arbejdstimer foran både tegnebrættet, i mudder til anklerne og med saks og graveske.

Sådan lyder opskriften på en japansk have, når den anlægges i hjertet af det fynske bondeland.

Siden det tidlige forår har det københavnske tilflytterpar Anne og Peter Dalsgaard, begge 35 år, været i sving på landejendommen lidt vest for svæveflyvepladsen i Vøjstrup.

Her vil parret dyrke Japan, servere sushi, klippe bøgetræerne i etager, kæle for bambusserne og nyde stilheden efter fyraften i den filosofiske have.

- Man skal nok være lidt tosset, men vi har drømt om det her i mange år, fortæller Peter Dalsgaard.

- Vi havde hver vores travle job, og så kun hinanden morgen og aften, så ville vi prøve den her livsstil, tilføjer Anne.

Peter har arbejdet med haver i Japan i adskillige år. Anne er universitetsuddannet havebrugskandidat, og sammen arbejder de på at skabe tre haver - vandrehaven, udsigtshaven og meditationshaven - inden for samme japanskinspirerede rækværk i Vøjstrup.

Siden foråret er selve haveanlægget kommet på plads, så vandet risler fra den øverste del af haven ned mod søen. Træer og buske har slået rødder, og de mange store sten og små broer fundet deres plads.

Et nyt familieliv

Lige nu arbejdes på fundamentet til det japanske hus, hvor parret vil traktere havens gæster, når stedet åbner 1. maj. Opskrifter til det japanske køkken og en lang række varer til butikken er købt fra en japansk have i Jylland, som for nylig lukkede ned. Og alt i alt vil parret have investeret væsentligt mere end en million kroner i satsningen, når haven åbnes.

Desuden skal de til at indstille sig på et nyt familieliv, for privatboligen ligger midt i haven, og fra maj til september vil husets store stue og terrasse være forbeholdt større selskaber af havegæster.

- Det bliver lidt lige som at have en campingplads. Vi skal være på fem måneder om året, og om vinteren kan vi slappe af, siger Anne Dalsgaard.

Selv om der stadig er fire måneder til åbningen, træder de grundigt overvejede detaljer allerede frem. Tag nu stenene i søen neden for terrassen. Det er ikke sjusk, at de siksakker.

- Nej, det er helt med vilje. Djævlen kan nemlig kun gå lige over, fortæller Peter, og sådan er der så mange spidsfindigheder i anlægget.

Find ro i sjælen

Den ufærdige meditationshave er et andet eksempel - og et sted for nørderne. Meditationshaven indrettes på vel 30-40 kvadratmeter i en krog af anlægget, og haven vil være domineret af rå svensk klippe snarere end frodige planter.

- Her skal man nyde livet og finde ro i sjælen. Hvis der kommer en japansk præst forbi Danmark, så er det her, han vil sætte sig, lyder det med et selvsikkert grin fra Peter Dalsgaard.

Det bliver dog ikke japanske præster, der skal skaffe smør på brødet i Vøjstrup. Værtsparret satser på haveentusiaster og selskaber på jagt efter en rolig oplevelse eller bare det japanske køkken.

De har fået tilladelse til at sætte officielle blå seværdighedsskilte op ved et par hovedveje i nærheden, og bestilt plads i lokale turistbrochurer.

Og så håber Anne og Peter Dalsgaard bare, at rygtet om de 3-4000 kvadratmeter græsplæne og 1000 kvadratmeter klassisk fynsk staudehave, som på godt et år blev forvandlet til en japansk have, vil sprede sine frø rundt om i de danske havekredse.
  • Fyens Stiftstidende