Lettere adgang til psykiateren

Det tager kun patienterne få minutter at vænne sig til at tale til en psykiater gennem tv'et. Tilgengæld sparer telepsykiatrien Dzemo Zukovic for en psykisk anstrengende tur til København, og han kan tale på sit eget sprog uden brug af tolk.
Foto: Tim K. Jensen

Lettere adgang til psykiateren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Telepsykiatri bringer patient og psykiater sammen selv om de sidder i hver sin ende af landet.

Et avanceret webkamera, en kraftig internetforbindelse og et helt almindeligt fjernsyn. Det er opskriften på kortere ventelister hos psykiatere og bedre behandling af patienter, som ikke taler dansk.

Med telepsykiatri - som det kaldes - sidder patienten og psykiateren ikke i samme rum. De taler til hinanden via en tv-skærm, og kan derfor sidde i hver sin ende af landet.

- Telepsykiatri er banebrydende på mange måder. Man kan bringe de psykiatriske ressourcer til udkantsområder og spare tid og transport. Og flygtninge og indvandrere får meget lettere adgang til behandlere, som taler deres eget sprog, forklarer psykiater Davor Mucic, som er leder af behandlingscentret "Den lille Prins" på Amager.

Slipper for rejsen

Centret er specialiseret i at hjælpe flygtninge og indvandrer og har psykiatere som blandt andet taler arabisk, kurdisk, rumænsk og persisk tilknyttet. På grund af telepsykiatrien slipper patienterne for at rejse langt, og psykiaternes sproglige færdigheder gør tolke overflødige og behandlingen bedre.

- Psykiatri handler om tillid, og hvis en tredje person er med i samtalen som tolk, kan det være svært at opnå den tillid, siger Davor Mucic, som selv taler flere eks-jugoslaviske sprog.

Indtil videre kan psykiatriske patienter tale med deres læge via tv'et fem steder i landet -blandt andet hos Reva Aktiv i Odense, og i oktober blev Sygehus Fyn Svendborg tilkoblet. Her er man begejstret for metoden.

- Vi er stadig i startsfasen, men patienter og personale er glad for det, og vi er overbevist om, at der er store muligheder i det, siger ledende overlæge Gunnar Jessen fra psykiatrisk afdeling.

Han mener, at det inden for få år vil være muligt at behandle en del patienter i deres egen stue, men han understreger, at ikke alting skal foregå gennem skærmene.

- Det er ikke enten eller. Telepsykiatri er et supplement, som vil give bedre service og flere ambulante behandlinger, men vi skal stadig se patienterne, siger han.

Lettere adgang til psykiateren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce