Bob Dylan har sjældent været bedre end på "Modern Times", der udkommer i morgen

Blues Rock: Bob Dylan "Modern Times"

Ro, eftertænksomhed, erfaring og en rusten rockstemme, der aldrig har lydt bedre. Bob Dylan har præsteret en rockklassiker med alt, hvad man kunne håbe fra en legende, der udgiver nyt for 44. gang.

"Modern Times" har Bob Dylan kaldt sit første album i fem år. Formentlig en hyldest til Chaplins film af samme navn, men samtidig en kende ironisk i betragtning af, at moderne nok er et af de sidste begreber, man ville sætte på de 10 nye skæringer.

Til gengæld rummer de alt andet godt. Fra nummer til nummer bevæger man sig igennem blues, jazz og rock'n'roll spillet med stor overbevisning og med en vokal i absolut særklasse.

Nu har Bob Dylan jo aldrig haft en stor stemme. Og det har han heller ikke fået, siden vi hørte ham sidst på "Love and Theft" i 2001. Men det er som om, han udnytter sin inderlighed og intensitet bedre end før.

Og det fungerer optimalt, når han trækker sine fraseringerne helt derud, hvor den hæse stemmen næsten knækker, og han tør vedstå sig sine 65 år.

Der er op til flere numre på "Modern Times", der tangerer noget af det bedste, han nogensinde har skrevet. "Workingman's Blues #2" og "Spirit on Water" er to afdæmpede melodiøse kærlighedssange, der elegant balancerer mellem det vittige og det vemodige.

Det bruser af begavet nostalgi - lidt ligesom Johnny Cash leverede den på sine sidste fem udgivelser under fællesbetegnelsen American Recordings.

I andre numre sætter det faste turneband bestående af Denny Freeman, Stu Kimball, Donnie Herron, Tony Garnier og George G. Receli tempoet i vejret, og Dylans tekster bliver mere politiske. I poetiske vendinger fordømmer han civilisationens forfald. Det lyder som en erfaren mands hilsen til George W. Bush, dog uden han på noget tidspunkt nævner præsidenten.

Bob Dylans karriere har efterhånden været er lige så lang, som den har været ujævn. Det er gået op og ned, men med "Modern Times" fuldender han en fornem trilogi i karrierens efterår.

"Time Out Of Mind" bragte ham tilbage på toppen i 1997, hvor han blandt andet blev amerikansk grammy-vinder for årets bedste album. Fire år senere opretholdt han kvalitetsniveauet på den mere bluesprægede "Love And Theft". Og nu - efter karrierens længste pladepause - mere end understreger han sit format. Ikke bare som en af historiens store sangskrivere, men også som en intelligent kunstner, der tør lade musikken modne i samme tempo som ham selv.

Bob Dylan: "Moderns Times", Sony/BMG. Udkommer i morgen.
  • fyens.dk