Herregårde omdannet til bed & breakfast, naturoplevelser, skønne spisesteder, et supertilbud til golfere... Der er mange gode grunde til at tage en tur rundt om Sveriges største sø
Hvor dum kan man være? Vi skulle selvfølgelig have svømmet Vänern rundt for at være originale, men tanken strejfede mig ikke, før jeg på nettet så, at andre har gjort turen på næsten alle andre tænkelige måder.

For eksempel roet rundt. Respekt.

Eller sejlet. Eller cyklet. Eller taget turen rundt på motorcykel.

Der er et eller andet med Sveriges største og Europas tredjestørste sø. Det er ikke nok at komme ned og stikke tæerne i det drikkeklare vand, som 650.000 svenskere hver dag bruger til madlavning, opvask og - ja - at drikke.

Fakta om Vänern

Vänern er 5650 kvadratkilometer eller næsten dobbelt så stor som Fyn, men mindre end Sjælland.

Det er Europas største ferskvandsskærgård med cirka 800 øer og cirka 20.000 holme og skær.

Vänern har omkring 100 erhvervsfiskere, heraf de 15 i Spiken.

Søen rummer 40 fiskearter.

Det er gratis at fiske med håndredskaber.

Og så er der nogen, der har regnet ud, at hvis hele verdens befolkning nedsænkede deres kroppe samtidig i Vänern, ville vandet kun stige med fem centimeter.

Nej, vi - turisterne - vil hele vejen rundt, og de fleste gør trods alt turen i bil eller med turistbus.

Hvis man vælger hovedvejen - eller hovedvejene - rundt, er naturoplevelsen fin, men heller ikke mere. Kun få steder er der kik til søen, og landskabet omkring de store veje er ret fladt med skiftevis landbrug og skov. Hist og her stikker klipper netop op af jorden, og pyntelige røde, gule og grå træhuse er spredt med løs hånd i landskabet, men vi lader os ikke rigtigt imponere, når vi nu ved, hvor smukt der kan være i Sverige.

Nem vej til belønning

Heldigvis er belønningen nem at få: Vælg på må og få de små stikveje ned mod søen eller til modsatte side - bare væk fra hovedvejen - og de mest betagende perler i form af små fiskerlejer, idylliske skovsøer, herlige sommerhusområder, fine badestrande og vidunderligt placerede campingpladser åbenbares.

En tur Vänern rundt er i høj grad naturoplevelser. Der er ingen turistmæssige "fyrtårne", altså attraktioner, som i sig selv er en rejse værd - bortset fra Vänern i sig selv forstås.

Og dog: En sejltur på Götakanalen fra Stockholm til Göteborg med en af de gamle turbåde er verdensklasse, og undervejs krydses Vänern, og flere steder på turen søen rundt kan man på ganske tæt hold se, hvordan slusning af fritidsfartøjer foregår.

Overnatningsmulighederne er utallige, men pudsigt nok så vi flere henvisninger til loppemarkeder end bed & breakfast.

Bo "anderledes"

Til gengæld kunne vi til vores behagelige overraskelse konstatere, at man kan bo til næsten samme pris på herregårde (fra ca. 700 d. kr. for dobbeltværelse med morgenmad) og få en minderig oplevelse i omgivelser, hvor intet kunstigt lys ødelægger aftenhimlen, og hvor eneste lyd om morgenen er åens rislen.

Normalt anbefaler vi på disse sider, at man i jagten på den gode restaurant skal søge væk fra de steder, der alene på grund af beliggenheden får mange gæster. De behøver ikke at gøre sig umage for at trække kunder til. Men tre gange i træk brød vi med princippet - og fik supermåltider i forhold til prisen.

Vi har samlet en række gode tip og adresser - se side 2 - til en vellykket tur Vänern rundt. Det er ingen facitliste, men alle steder, som redaktionen efter en test kan stå inde for. Riv denne side ud og husk at tage den med næste gang, du kommer til Vänern.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Pubmad i Karlstad

Super til prisen

Herregårdsferie til god pris

Herregårdsferie til god pris