Pigerne rammer plet

Kristine (tv) og Laura Buch er søstre og konkurrenter i toppen af den danske skytteelite. Men samtidig med at de er konkurrenter, er de også hinandens bedste støtte.
Foto: Yilmaz Polat

Pigerne rammer plet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Inden for de seneste år er pigerne blevet totalt dominerende på skydebanen

De stive kanvasbukser er lukket med velcro lige ved siden af hoften og lynet op bag på benene, så knæene ikke kan bøjes mere end højst nødvendigt. Jakken sidder også præcis så stramt, at kroppen inden i ikke falder ud til siden, og præcis så løst, at den overholder lovkrav for, hvordan den skal sidde.

Og så er der de specielle støvler, skumkasketten, den ru gummihandske og alt det andet meget lidt feminine udstyr.

Men bortset fra udstyret er der ikke meget ufeminint ved Laura og Kristine Buch. De er henholdsvis 16 og 18 år, søstre, bor i Nyborg og så kæmper de imod hinanden i toppen af dansk ungdomsskydning og er begge inde i landsholdsvarmen.

De træner sammen på banerne i Særslev ved Søndersø, og kører de 60 kilometer hver vej. Der er også en klub i Nyborg, men den valgte de fra for flere år siden.

- Det er med skydning som med al anden sport. Når man kommer op på et vist niveau, så søger man mod de klubber, hvor man kan få udfordring, og det har vi så også gjort her, fortæller storesøster Kristine.

I foråret rykkede Laura op i samme klasse som Kristine, og siden da har hun faktisk klaret sig lidt bedre end sin storesøster.

- Det har været lidt svært for mig. Jeg plejede jo at være bedst, og nu vinder hun faktisk oftest. Men jeg er ved at vænne mig til det. Og faktisk er det slet ikke så slemt, for Laura er min bedste støtte, fortæller Kristine.

- Jeg gør meget ud af ikke at hovere, hvis jeg er bedre end Kristine, fordi jeg godt kan forstå, at det ikke er så fedt for hende, supplerer Laura.

De to søstre er dog langt fra eneste piger i toppen af dansk skydning. I deres klasse, ungdom fra 16 til 20 år, er der kun et par enkelte drenge med i top 10, og de er ikke blandt de allerbedste. Og i børne og juniorklasserne ser billedet nogenlunde ud på samme måde.

Så selv drengene bruger deres barndom på at lege røvere og soldater med fuldautomatiske plastikvåben, kan de altså ikke hamle op med pigerne, når det kommer til de rigtige rifler.
Foto: Yilmaz Polat

Bliver hurtigt modne

Karsten Froberg forsker i børn og unges udvikling på Syddansk Universitet.

Han mener, en af årsagerne til pigernes overlegenhed kan være, at de modnes tidligere og derfor blandt andet har en bedre balanceevne end drengene.

Den fornemmelse nikker Tommy Haun genkendende til. Han er uddannelseskonsulent i De Danske Skytteforeninger. Men han mener også de er mere mentalt modne.

- Pigerne er bedre til at koncentrere sig fuldt ud om skydning. Og så er min fornemmelse også, at de er bedre til at ofre det, det tager at blive virkelig god. De forstår, at skal man være virkelig god, hjælper det ikke at feste igennem i weekenden og konkurrere på alkoholmængde. De virker generelt mere målrettede, forklarer han.

Laura og Kristine Buch erkender da også, at de begge har valgt en del gymnasiefester fra, fordi de skulle til stævne dagen efter.

- Jeg ville gerne have været til flere gymnasiefester, men jeg har prioriteret min skydning, så jeg har takket nej en del gange. Det dur ikke med alkohol og skydning på et højt niveau, fortæller Kristine, der netop er blevet student.

- Til gengæld er der så meget socialt ved stævnerne, hvor der også er plads til fester nogle gange.

Laura er netop blevet færdig med 1.g. Hun har også allerede valgt fester fra til fordel for riflen. Og hun forventer absolut ikke, at det bliver mindre i fremtiden, hvis hun vil blive i skydetoppen. Og det vil hun.

Pigerne på banen

Pigerne har dog ikke altid været dominerende på skydebanen.

Indtil for bare fem år siden havde magtbalancen imellem kønnene omvendt fortegn. Men der var der også langt imellem pigerne på skydebanerne.

Faktum er, at der igennem de seneste år er kommet langt flere piger til sporten. Drengene er stadig klart i overtal, men pigerne haler hastigt ind.

Det skyldes blandt andet, at skydning efterhånden er blevet en sport, som alle andre, hvor man kan komme ind fra gaden og melde sig til.

- Tidligere har skydning meget været en sport, hvor sønnerne fulgtes med deres far, som også var skytte. Og pigerne kom kun med, hvis deres far var skytte - og groft sagt - ikke havde nogen sønner, fortæller Tommy Haun.

Men nu kommer piger af dem selv, uden at de kommer fra en skydefamilie, fortæller Tommy Haun.

Han mener blandt andet at De Danske Skytteforeningers "skoleskydning" har trukket mange piger på banen.

Her bliver alle 5. klasser indbudt til en turnering, hvor landets bedste skolehold vinder penge til klassekassen.

- Det har vist sig, at pigerne konsekvent er bedre end drengene i den turnering, hvor de fleste ikke har prøvet at skyde før, konstaterer Tommy Haun.

Kristine Buch startede med at skyde efter, at hun var med til skoleskydningens amtsfinale for otte år siden.

- Jeg tog det ikke så seriøst. Men så ville jeg lige ud og træne én gang, inden vi skulle til amtsfinale, og så var jeg pludselig rigtig god. De andre i foreningen var imponerede, og så blev jeg helt grebet af det, fortæller hun.

Målet er VM eller OL

I dag er skoleskydningen langt væk. Og målet om at vinde en amtsfinale er skiftet ud med minimum at vinde DM.

Og så har begge søstre købt udstyr for over 30.000 kroner for at få deres skud endnu tættere på midten af den sorte skive.

Derudover investerer de konstant penge i patroner, indskud til stævner og ikke mindst benzin til at køre til træning og konkurrence.

- Vi er meget afhængige af, at vores forældre støtter os. For vi har ikke tid til at arbejde ret meget ved siden af skolen. Sponsorerne iler ikke ligefrem til skydning, og det er de færreste stævner, som har pengepræmier, fortæller Laura.

Begge pigerne har i løbet af det seneste år været med i et pige-talentprojekt i Dansk Skytte Union, hvis primære formål var at få dem med til VM i Kroatien, som starter den 21. juli.

Begge søstre valgte den endelige VM-udtagelse fra på grund af deres eksaminer. Til gengæld kom deres foreningskammerat, 19-årige Maria Degn Poulsen med. Hun har netop været i Kroatien på træningslejr i en uge.

Landstræner Klaus Christensen er ikke i tvivl om, at der er et helt særligt potentiale i de piger, som dominerer ranglisterne netop nu.

- For et år siden sad jeg og kiggede lidt på ranglisterne og opdagede, at vi har en årgang piger lige nu, som kan noget, vi ikke har set før. Derfor har vi satset meget ensidigt på pigerne. Vi havde også tre med til EM og nu er der fire med til VM i Kroatien, fortæller han.

Laura og Kristine følger med i VM hjemmefra. Men de håber, at deres tid kommer. Om et lille år rykker de fleste af Lauras stærkeste konkurrenter op i seniorklassen. Men hun har selv tre år tilbage.

- Jeg har en drøm om at nå EM, VM og måske OL. Jeg føler også, det er realistisk at komme mere på landsholdet, når mange af de andre rykker op, fortæller hun.

Kristine forventer også, at resultaterne får et lille hak opad det kommende år, når hun hverken skal læse kilotunge bøger eller til eksamen.

- Jeg vil arbejde det næste år og slappe af, og så vil jeg have god tid til at koncentrere mig om skydning, så jeg kan blive endnu bedre, konstaterer hun.

Pigerne rammer plet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.