Min største faglige oplevelse

Foto: Esben Nielsen/Polfoto

Min største faglige oplevelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SEJ DAME: Jeanette Vincentz Andersen gik som anklager i Ghazala Khan-sagen hårdt til de tiltalte

DA Jeanette Vincentz Andersen som vicepolitimester i Slagelse gik i gang med at efterforske æresdrab-sagen på den unge pakistanske kvinde, Ghazala Khan, havde hun ingen idé om, at det var hende selv, der skulle stå ved anklagerpulten og procedere, argumentere og afhøre de tiltalte.

I slutningen af december sidste år fremlagde hun beviser og efterforskningsresultater for Statsadvokaten på Sjælland, Erik Merlung, og ved den lejlighed spurgte Merlung, om Jeanette Vincentz Andersen ville være anklager i sagen sammen med vicestatsanklager Jørgen Jensen.

- Jeg blev meget stolt og vidste med det samme, at det ville blive en af de største faglige udfordringer i min karriere, siger den 51-årige Jeanette Vincentz Andersen.

Og det blev det.

JOURNALISTER, der har fulgt æresdrab-sagen, har beskrevet Jeanette Vincentz Andersen som en rappenskralde, en stærk kvinde, en anklager med en rageknivs skarphed, en god person for retssikkerheden i Danmark og uimponeret af tiltaltes bortforklaringer og krokodilletårer.

Også den tidligere kollega Jacob Skov, der var vicepolitimester sammen med Jeanette Vincentz Andersen i Odense fra 1997 til 2000, betegner hende som meget kontant og ligetil - både i retssalen og som kollega.

- Hun var meget forfriskende, og hun sagde tingene ligeud, siger Jakob Skov, der i dag er politimester i Assens.

FOR MANGE ÅR siden, da Jeanette Vincentz Andersens dengang seksårige søn overværede sin mor som anklager i en tyverisag, udbrød han pludselig "mor, du må ikke være så hård ved ham".

- Jeg synes ikke, at retssager behøver at være så farveløse. Der må gerne være lidt knald på. Og så får man også noget ud af at gå lidt hårdt til folk. Stille dem spørgsmål i et bestemt toneleje, eller "trigge" dem en smule. Så får du nogle svar, som du ikke ville få, hvis dine spørgsmål var meget neutrale og rolige, forklarer hun.

Og Jeanette Wintcentz Andersens facon gav også pote i Ghazala Khan-sagen.

- Da jeg afhørte hovedmanden, altså faderen, spurgte jeg ham: "Er din ære blevet krænket?", og det svarede han ja til. Det havde jeg faktisk ikke regnet med, at jeg kunne få ham til at sige. Det var jo guld til vores procedure, fortæller hun.

MEN DET ER IKKE kun en hardcore dame, man har kunnet møde i Østre Landsret, mens den historiske sag har kørt.

Ghazala Khans mand, Emal, forklarede i retten, hvordan hans kone blev henrettet for øjnene af ham.

- Han fortalte det hele så stilfærdigt og rørende, at jeg blev nødt til at synke spyttet en ekstra gang, fortæller Jeanette Vincentz Andersen, der har været udannet jurist siden 1984.

Hendes forældre håbede, at hun ville overtage deres hotel i Skovshoved, hvor Jeanette Wintcentz Andersen voksede op.

- Men det ville jeg ikke. Jeg ville være arkæolog, fortæller hun.

SOM ARKÆOLOG skal man rejse meget, og det havde hun ikke lyst til, fordi hun mødte sin første mand tidligt og gerne ville blive hjemme hos ham.

- Så havde jeg set de dér advokatserier - for eksempel "Perry Mason" - og han var jo sej. Jeg skulle være advokat, siger Jeanette Wincentz Andersen fra hjemmet i Gørlev, hvor hun bor med sin mand Lars Rud Jacobsen. Hun har ferie, og hun skal spille golf med sin mand og være sammen med sine børnebørn. Noget, som hun elsker og ikke har haft tid til i lang tid.

- Hvis jeg ikke har været i retten eller har forberedt mig til det, så har jeg tænkt på sagen. Min mand sagde til mig, at jeg var fysisk til stede, men ofte alligevel ikke var her, siger Jeanette Vincentz Andersen.

Men det har været det hele værd.

- Det har været den største oplevelse, jeg har haft fagligt. Det var utroligt tilfredsstillende, at vi fik domfældet alle tiltalte med lange straffe. Og et vigtigt signal at sende. Men jeg er ikke så naiv, at jeg tror, at der ikke vil ske et æresdrab igen, siger Jeannette Vincentz Andersen.

EN NORSK professor, der fulgte sagen vurderede, at det faktum, at de to venner fik hver 10 års fængsel for deres rolle i drabet, vil betyde, at det vil blive sværere at få hjælp til et æresdrab i fremtiden.

- Det blev jeg meget glad for at høre, siger Jeanette Vincentz Andersen.
Jeanette Vincentz Andersen
Født 22. maj 1955.

Opvokset i Skovshoved med gymnasieår i Gentofte.

Jurastuderende på Københavns Universitet 1979-84.

Volontør ved Københavns Politi.

Politifuldmægtig i Tårnby og senere i København.

Statsadvokat på Sjælland og politiassessor ved Holbæk Politi.

Vicepolitimester i Thisted, herefter i Odense og i dag i Slagelse.

Har en søn på 29 år fra sit første ægteskab og et barnebarn.

Gift med Lars Rud Jacobsen, der har to sønner på 27 og 31 år.

Fritidsinteresser er rejser (bl.a. til Mexico, Grønland og Sydafrika), golf og samvær med familien.

Min største faglige oplevelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce