De fleste seere har prøvet at vågne fra en lur på sofaen, når reklameblokke larmer ud i stuerne fra TV3 og 3+. Men det er snart slut, lover Viasat
Tv-reklamer med et lydniveau som en børnehave før fodringstid er snart fortid. Niels Jørgen Langkilde, informationschef for TV3 og Viasat lover, at seerne fremover slipper for at skulle skrue ned for tv'et, når sponsorerne sender deres budskab ud i æteren.

- Vores mål er, at seerne skal opleve lyden i reklameblokkene og programmerne ens. Reklameblokken skal ikke lyde højere, siger Niels Jørgen Langkilde, der indrømmer, at TV3 her har en udfordring, som skal løses.

- Vi kan ikke sige, hvornår, det er gjort, men det tager ikke lang tid.

Niels Jørgen Langkilde er klar over, at seeren i dag oplever lyden som irriterende høj i reklameblokkene. Han ved ikke, hvad den tekniske løsning bliver, men han lover, at der er en ændring på vej.

- Vi har fået flere henvendelser fra seere, der undrer sig over, at lyden ikke er lige høj. Det opfatter seerne ikke som et plus, og det må vi bøje os for. Vi vil jo gerne have, at folk har en positiv opfattelse af vores kanal.

Smarte reklamefolk

I Danmark må man ikke skrue op for sendeeffekten under reklameblokken, men det kan reklamebranchen omgå ved at forstærke bestemte frekvensområder under redigeringen af lyden på tv-reklamerne. Det forklarer Nicolai Jørgensgaard Graakjær, der er ph.d.-studerende fra Kommunikation på Aalborg Universitet og ekspert i lyd og reklamer. Derfor fremstår lyden på tv-reklamer ofte som højere end på de omkringliggende programmer.

- Det lyder reelt højere. Det er sådan vi opfatter det, siger Nicolai Jørgensgaard Graakjær og tilføjer:

- Reklameblokke er generelt uinviterede. Når de trænger sig ekstra på med højere lyd, er det en kilde til irritation.

Da der altid vil være forskel på kvaliteten af de lydoptagelser, der produceres, kan man ikke løse problemet med et forbud. Derfor må det være op til tv-stationerne frivilligt at skrue ned for lyden under reklameblokkene. TV 2 har længe dæmpet lyden under reklameblokke, så de ikke fremstår højere end på resten af sendefladen, og nu bøjer TV3 sig altså også snart for seerpresset.
  • fyens.dk