Fodboldfolkets Luna


Fodboldfolkets Luna

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PÅ SIDELINJEN: TV3's Luna Christofi er blevet specialist i Champions League, og hun har fået et solidt tag i fodbold-stjernerne

DET ER ikke kun Bamse og Kylling, der i tv's evigt unge børneudsendelse har en lys og mild Luna at klynge sig til.

De fodboldelskende seere har også deres Luna. Lys er hun også. Som oftest også med et stort varmt smil. Men stemmen er ikke helt så mild.

Til gengæld evner den allestedsnærværende sidelinjereporter hos TV3+, Luna Christofi, at trænge igennem fra selv det mest larmende stadion. Som i aften, hvor den 38-årige reporter med de sønderjyske aner er på linjen på Stade de France i Paris til Champions League-finalen mellem Barcelona og Arsenal. Mens Elkjær, Laudrup og Schmeichel kloger sig i studiet, skal Christofi levere de nøgne kendsgerninger krydret med interviews på stedet.

"HUN ER en af de førende tv-fodboldjournalister i Europa. Hendes evne til at få interviews med de største internationale stjerner er enestående. Selv om hendes favoritområde er Spanien, bevæger hun sig hjemmevant og sprogligt sikkert i alle de store fodboldlande".

Stjernestøvet blev drysset med mild rund hånd i indstillingen, da Luna Christofi tidligere på året var blandt de nominerede til titlen som "Årets sportsjournalist". I opløbet blev hun slået på målstregen. Til gengæld kommer hun sjældent til kort, når hun står på sidelinjen. Her evner hun at få selv de største stjernespillere til mikrofonerne få minutter efter sidste fløjt.

SELV OM Luna Christofi er en af få kvinder i mandsdomineret verden, mener hun ikke det i sig selv giver hende et plus i kampen om stjernernes gunst. Større effekt har det, at hun læner sig op ad et solidt net af kontakter rundt om i europæisk fodbold. Et netværk skabt gennem næsten 20 år på snørklede stier i fodboldens finurlige verden.

De første skridt gik til velkomstskranken i Danmarks Boldspil Union. Her begyndte pigen fra Gram som receptionist. Et job, hun søgte, da hun efter studentereksamen fra Aabenraa Statsskole og en tur rundt i Europa i 1988 endte i København og havde brug for at tjene til dagen og vejen.

JOBBET var oprindelig kun halvdags, men det blev heltids, da hun kom til at koordinere festlighederne ved organisationens 100 års jubilæum i 1989. Her blev de første tråde til et tætmasket kontaktnet spundet.

Da jubilæet var overstå- et, valgte hun dog at sige farvel til fodboldens verden for at få en uddannelse. Hun var fristet af journalistik- ken, men ville blive i København og valgte at læse spansk og engelsk på Handelshøjskolen.

Det blev til bachelorgrad, og bagefter fortsatte hun i Spanien med at læse til cand. linc. merc.

HUN HAVDE ikke afsluttet studierne, da DBU lod høre fra sig igen og tilbød hende en stilling som informationsmedarbejder.

Hun sagde ja og kom hjem til et job, hvor hun kunne hun pleje den spirende interesse for journalistik. Godt hjulpet af den nuværende pressechef og mediedirektør for den europæiske fodboldorganisation UEFA, Frits Ahlstrøm, som hun arbejdede tæt sammen med i en periode.

I tre år var Luna Christofi hos DBU, inden Danmarks Radio så muligheder for at bruge hende I første omgang lød tilbuddet på et job som studievært i forbindelse med tv-fodbold. Trods mangel på erfaring vovede hun springet., og da DR to år senere - i 1998 - måtte afgive retten til at vise direkte fodbold til TV3, flyttede hun med tv-rettighederne til Viasat-kana-len.

I SOMMEREN 1999 valgte Luna Christofi at slå sig ned i Cadiz i det Spanien, som hun allerede som teenager havde fået et varmt forhold til. Fra det sydlige himmelstrøg dækkede hun spansk fodbold og de sydeuropæiske klubber i Champions League for TV3.

Samtidig arbejdede hun under europamesterskaberne i 2000 og 2004 for UEFA, og det gav nye masker i kontaktnettet.

Luna Christofi er i dag impliceret i de fleste af TV3's Champions League-transmissioner samt det danske landsholds kampe på udebane, og foruden sine solide forbindelser støtter hun sig til gode sproglige evner.

- Sproget er en nøgle til at fungere internationalt. Det er ikke nok med engelsk, understreger hun.

FODBOLD-reporteren er selv den første til at vedgå, at hun ikke er nogen "hård hund" i journalistbranchen.

- For mig er det vigtigste at få folk til at sige noget og vise dem respekt, siger hun med en tilføjelse om, at det generelt i dag i det hele taget er svært at få topsportsfolk til at udtale sig kontroversielt.

- De er meget polerede og velovervejede. Der er dog undtagelser. Et par af de brasilianske stjerner blandt andet.

Og de har et ekstra plus hos den danske reporter.

- Midt i deres mange fodboldmillioner kan de stadig være umiddelbare og meget ægte, og man ved aldrig helt, hvad der sker, når man interviewer dem.

OG JO, REPORTEREN har skam også selv spillet fod-bold. Ikke bare på Bamse og Kyllinge-plan. Hun var i klub og gjorde det pænt. Men hun stoppede, da hun gik i 2.G.

Selvfølgelig slipper hun heller ikke for et bud på aftenens finale.

- Barcelona vinder. Nok 3-1.
Luna Christofi
Født 9. december 1967 i Gram i Sønderjylland.

Oprindelig døbt Lone Jakobsen. I Spanien er Lone blevet til Luna, mens efternavnet Christofi stammer fra et tidligere ægteskab.

1986 student fra Aabenraa Statsskole.

I 1988 ansat i DBU. Læste derefter spansk og engelsk på Handelsskolen i København. Flyttede derefter til Spanien.

Fra 1994 til 1997 informationsmedarbejder i DBU. Derefter tilknyttet DR's sportsredaktion. Fra 1998 hos TV3.

Har siden 1999 permanent boet i Spanien med adresse dels i Cadiz, dels i Madrid.

Fodboldfolkets Luna

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce