Der opstod en landsby uden for byen

Den Fynske Landsby - Landbohaven

Der opstod en landsby uden for byen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LEVENDE HISTORIE: Den Fynske Landsby fylder 60 år og er mere levende og farverig end nogensinde

ODENSE: Frilandsmuseet Den Fynske Landsby havde været på vej i mange år, inden oasen blev åbnet på et stykke mark midt i Fruens Bøge Skov - for præcis 60 år siden.

Man skal tilbage til starten af 1900-tallet for at finde frem til de første visionære museumsfolk, der ville bevare det fynske landsbymiljø som det så ud i 1800-tallet.

Planen blev bygget op sten for sten, træ for træ i årtier, og da frilandsmuseet åbnede ved Lyngby ville fynboerne også have et landbomuseum.

Der blev først peget på et areal ved Glamsbjerg, og derpå gik museumschefen i Odense, Chr. M.K. Petersen, ind for en placering ved Hunderupgård, hvor Hotel Knudsens Gaard ligger i dag. Men her var der ikke plads nok.

Så pegede fremsynede folk på en mark mellem Hunderup Skov og Fruens Bøge Skov på kommunegrænsen mellem Odense og Dalum Hjallese - og Odense Bys Museers chef Torben Grøngaard Jeppesen fortæller, at man rykkede ind på det areal, hvor landsbyen er i dag.Blandt andet fordi den daværende stadsgartner havde en planteskole her - ideelt sted til genopbygning af fynske landsbyer.

Væbnergården

Allerede i 30'erne fik gruppen bag opbygningen af en fynsk landsby den første gård, Væbnergården fra Dalby på Hindsholm, foræret. En firlænget bondegård, der blev lagt på lager i Østrupgaard.

Gården blev bygget i udkanten af den nuværende landsby, og her har museumschefen i dag til huse.

Det var skæbnens ironi, at det var besættelsen, arbejdsløsheden og risikoen for, at arkitekter og bygningshåndværkere tog arbejde i Tyskland, der satte gang i det fynske projekt.

Regeringen satte en række projekter i gang som beskæftigelsesprojekter. Blandt andet opbygningen af Den Fynske Landsby, der allerede blev sat i gang i 1942, hvor kongelig bygningsinspektør Lehn Petersen, Odense, var med til at sætte de første skitsestreger.

Disconto-midler

Opbygningen af "landsbyen" i udkanten af storbyen blev støttet af midler fra Statsministeriet og Odense Kommune samt med en donation fra Fyens Discontokasse (i dag Den Danske Bank), og dermed var der råd til ansættelse af seks arkitekter, konstruktører og bygningshåndværkere.

Der blev købt flere gårde og stuehuse rundt i det fynske landskab, der minutiøst blev målt op, nummereret og revet ned, sten for sten, træ for træ.

Brahesborghuset

Den første grundsten, der blev lagt, var til Brahesborghuset, der indtil for et års tid siden blev brugt som indgangsparti med souvenirbutik og kontorer.

Ved åbningen i april 1946, der blev overværet af Kong Christian den Tiende, var der opført otte bygninger - flere af dem var hele gårde.

Landsbyens gadekær

I dag er der 25 bygningsanlæg, fra et lille sprøjtehus ved landsbyens gadekær til små og store gårde - bl.a. rødstenspræstegården.

Torben Grøngaard Jeppesen fortæller, at landsbyen i sin opbygning bl.a. er inspireret af Skansen på skærgården ved Stockholm med historiske minder og friluftsscene.

Landsbyens friluftsteater blev åbnet allerede i 1944, og straks efter valfartede tusinder til for at deltage i alsangsstævnernes nationale oprustning.

Gennem årtier har landsbyen udviklet sig til et moderne friluftsmuseum, der fortæller den levende historie om livet på landet omkring 1850.

Her er der mennesker og dyr, som arbejder side om side til glæder for tusinder af turister fra hele verden .

Her kan de besøgende møde landmanden, karlen, gårdkonen eller lillepigen, katten og koen, grisen og hesten.

Der opstod en landsby uden for byen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce