Kokke-skole i børne-højde

Så er det med at holde tungen lige i munden. Børnene gik til opgaven med stor entusiasme.
Foto: John Fredy

Kokke-skole i børne-højde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kok Stefan Jürs lavede mad med børn i Hjallese for at også at trække mor og far til gryderne.

ODENSE: Christian på seks år står med kokkehue og forklæde på. Han slikker sig om munden og ruller ivrigt på butterdejen med kagerullen.

Bordet i børnehaven er dækket med mel, og syv børn laver forretten:

Indbagt laks i butterdej med krydderurter, gulerødder, kogte ris og sursød sovs. Christian nynner:"Nu kommer rullebilen" - og ser tilfreds ud.
Aksel arbejder koncentreret med forretten: Indbagt laks i butterdej med gulerødder, krydderurter, kogte ris og sursød sovs.
Aksel arbejder koncentreret med forretten: Indbagt laks i butterdej med gulerødder, krydderurter, kogte ris og sursød sovs.
Foto: John Fredy

Kok for en dag

Børnehaven Asgård i Hjallese havde tidligere på ugen besøg af kokken Stefan Jürs, som sammen med børnehavens 20 ældste børn og tre pædagoger lavede dagens frokostmenu.

Det skete som led i FDB's "Kok for en dag," en indsats for bedre mad og sundere livsstil til børn.

- Børn er ikke kræsne, det er noget, forældrene gør dem, siger Stefan Jürs.

Børn kan godt lide at spise mad, de selv har lavet. Og han mener, at tiden er givet godt ud, når man laver mad med børn.

Det er en investering i sund levevis og fælles oplevelser, når forældre og børn laver maden sammen.
Kok i børnehaven
"Kok for en dag" arrangeres af Formandsrådet, som repræsenterer FDB-butikker i Odense.

Ifølge FDB er det under fem procent af danske børn, der i dag laver mad med deres forældre.

FDB stiller kok, råvarer og opskrifter til rådighed.

Odenses Formandsråd fik FDB's initiativpris i 2005 for projektet.

Læs mere om børn og mad på FDB's hjemmeside www.fdb.dk
Kokken Stefan Jürs havde ikke besvær med at få børnene til at høre efter, da han fortalte om, hvordan de skulle lave mad.
Kokken Stefan Jürs havde ikke besvær med at få børnene til at høre efter, da han fortalte om, hvordan de skulle lave mad.
Foto: John Fredy

Tungen lige i munden

- Se her drenge, siger Stefan. Han viser Sigurd, Nicklas, Mads, Emil og Peter hvad de skal gøre. De har lige skåret squash, kartofler og timian, i stykker, og nu skal det blandes med honning.

Emil hælder salt på. Han bliver optaget af, hvad Stefan laver, og saltet strømmer. Lone må hjælpe ham med at samle sig om opgaven.

Så skal der bankes kalkunbryststykker flade. Drengene bruger de knyttede, fedtede næver.

Økonomaen sparet væk

I børnehaven Asgård er de glade for FDB's tilbud om kokkeskole. Børnehaven havde tidligere egen økonoma, som også havde børn med i køkkenet.

Men hun måtte spares væk.

Pædagogerne håber også, at børn og forældre får mere lyst til at lave mad derhjemme.

Laver laks og hotdogs

Aksel står på sin taburet og pensler butterdej. Bagefter lægger han et stykke laks på, en skefuld gulerod og krydderurter. Så folder han dejen om som en lille pakke.

Derhjemme laver Aksel nogle gange hotdogs, brun sovs og kartofler med sin mor.

Og han kan godt lide persillesovs og karbonader.

Forret og hovedret er næsten klar til at komme i ovnen.

Ved det sidste bord har Fie, Josefine, Casper og Trolle skåret melon, ananas og vindruer i stykker.

Nu skal de sættes på træpinde, og der skal laves chokoladesovs.

Bedømt efter børnenes ansigter og arbejdsiver, fortjener børnehaven Asgårds frokostmenu fem stjerner.

Kokke-skole i børne-højde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce