Socialt bedrageri med bla. proforma-ægteskaber er omfattende blandt indvandrere i Odense, siger Erik Simonsen (R).
ODENSE: Proforma-skilsmisser med henblik på at malke det offentlige mest muligt for penge, systematisk bigami og andet socialt bedrageri er stort og omfattende blandt flygtninge og indvandrere.

Det er den radikale rådmand for Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Odense Kommune, Erik Simonsen, som kommer med de kontroversielle angreb på flygtninge og indvandrere i et debatindlæg i Stiftstidende i dag.

Avisen har bedt ham uddybe sine synspunkter.

- Der er mænd, som cirkulerer rundt blandt forskellige kvinder i byen, som de er muslimsk gift med, men skilt fra efter dansk praksis. Børneflokken bliver større og større, og da der ingen far er til at betale, må det offentlige gøre det, siger Erik Simonsen.

Anklagerne om snyd blandt flygtninge og indvandrere kommer han med, efter at fire radikale politikere forleden i en kronik i Morgenavisen Jyllands-Posten foreslog, at udlændinge skal optjene et vist antal point gennem arbejde og uddannelse, inden de får ret til sociale ydelser, under mottoet "først yde, så nyde".

- Der er tale om bevidst bedrageri, det er rystende, og det er specielt vanskeligt med flygtninge og indvandrere, fordi de nødigt svarer på spørgsmål og er svære at komme i kontakt med, siger Erik Simonsen.

Spekulation i snyd

Når rådmanden kommer med så alvorlige anklager skyldes det ifølge hans egen forklaring, at han netop har haft en snak med forvaltningens kontrolgruppe.

Her er fem-seks ansatte, som undersøger sager, hvor der er mistanke om socialt bedrageri.

Alene sidste år hentede man fem millioner kroner hjem fra folk, som forsøgte at snyde. I 2004 var tallet 7,5 millioner kroner.

- Der er tale om proforma-skilsmisser, og om børn, der bliver sendt på genopdragelse i hjemlandet, men hvor der alligevel bliver udbetalt børneydelser. Det er ene og alene spekulation i sociale ydelser, siger rådmanden.

Han mener, at lovgivningen på socialområdet er for svag, og derfor mangler hans medarbejdere lovgivningsmæssige muligheder for at stoppe dem, der snyder.

- Det er flygtninge og indvandrere, det især handler om. De undskylder sig med, at det er en del af deres kultur, når de bliver gået på klingen. Og så bliver der ikke gjort mere ved det, siger Erik Simonsen.

Sort økonomi

Men også indvandrere, der er selvstændige, snyder det offentlige, hævder rådmanden:

- 80 procent af indvandrer-økonomien i Odense er sort. Det er meget, og det kan vi slet ikke acceptere, for lovgivningen er ens for alle, siger en rystet Erik Simonsen.

Han ved godt, det er en kontroversiel melding fra en radikal politiker, han kommer med, men han kalder problemet for bekymrende.

- Når alle er kritiske på det her område, bliver vi gjort til racister og Pia Kjærsgaard-tilhængere, men det er faktisk ikke tilfældet, siger Erik Simonsen.

Han har i weekenden taget kontakt til det radikale folketingsmedlem Naser Khader for at få problemet taget op landspolitisk.
  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Socialsvindlerne

Socialsvindlerne

Krav om undersøgelse af snyd i muslimske ægteskaber

Omfattende socialt bedrageri blandt indvandrere