De fejlfarvede bluesfisk

Et lettere amputeret Captain Crawfish & The Jumpin' Zydeco. Fra venstre er det forsanger Keld Andersen, vaskebrætkyndige Sus Klostergaard, harmonikaspiller og kapelmester Ulrich Klostergaard samt guitarist Jan Schönemann. Fraværende er bassist Niels Ryde og trommeslager Jakob Eilsø.
Foto: Tim K. Jensen

De fejlfarvede bluesfisk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det fynske band Captain Crawfish & The Jumpin' Zydeco følger op på deres titel som europamestre i zydeco med længe ventet debutalbum

Den er helt galt med de seks bandmedlemmer i Captain Crawfish & The Jumpin' Zydeco. Ikke nok med at de har kastet sig over en musikgenre, som de færreste kender navnet på i Danmark, så har de tilmed den forkerte hudfarve. For den bluesinspirerede musikgenre zydeco har sit stamtræ solidt plantet i Lousianas muld, hvor efterkommere af sorte slaver i begyndelsen af det 20. århundrede miksede blues, cajun og boogie-woogie til den krydrede ret, der passer perfekt til chilimarineret krabbekød og gumbo.

Stifterne af bandet, ægteparret Ulrich og Sus Klostergaard, fik smag for denne rhytm'n'blues-inspirede dansemusik under et ophold i Louisiana i slutningen af 1980'erne.

- Vi skulle blot have været der på gennemrejse i to uger. Men vi endte med at blive et helt år, fortæller kapelmester og kaptajn Ulrich Klostergaard ved køkkenbordet i parrets hus i Ollerup.

I den periode optrådte parret sammen med Karen Vinding i trioen "Three Danes". De nåede blandt andet at optræde fast på flodprammen "River Queen" på Mississippi og fik desuden æren af at varme op for selveste Clifton Chenier, der af mange anses for at være alle tiders største zydeco-konge.

- Vi var dybt beærede over at spille med så anerkendt et navn. Men generelt tog de etablerede navne det ikke så højtideligt. Legender som Alphonse "Bois Sec" Ardoin og Canray Fontenon ville også gerne lære fra sig, så efter kort tid droppede jeg mit hopsaagtige harmonikaspil og afløste det med en honkytonk-feeling, der har præget mig lige siden, forklarer Ulrich Klostergaard.

Den sorte side

Netop Ulrich Klostergaards instrument, den kromatiske tangentharmonika, er omdrejningspunktet i Captain Crawfish & The Jumpin' Zydeco bluesmusik.

- Ulrichs og Sus' instrumenter er fandeme vigtige. De er jo alfa og omega inden for zydeco, for uden harmonika og vaskebræt ville det jo bare være almindelig blues, bryder forsanger Keld Andersen ind.

Han har været i bandet siden 2002 og er blevet særdeles fascineret af den livsbekræftende energi, der kendetegner musikken især foran et publikum.

- Selv om man synger om sørgelige ting, så bliver man så rasende glad indeni. Zydeco er voksen og ærlig musik med masser af nerve, og så kan jeg godt lide den sorte side, hvor man udtrykker smerte på samme måde som Ray Charles og B.B. King. Det er virkeligt fedt, siger Keld Andersen, der er den eneste, der ikke spiller noget instrument i sekstetten.

Sus Klostergaard er også den eneste af en slags: Nemlig kvinde. Og hun er stolt af sine kompetente mandlige kolleger.

- Jeg kan kun spille vaskebræt, så jeg er da glad for at spille sammen med en fremragende bassist som Niels Ryde, der netop er blevet kåret til årets fynske jazzmusiker, fortæller hun.

Ulrich husker meget hurtigt at rose sin hustru og understreger efterfølgende, at vaskebrættet bestemt ikke er noget nemt instrument at mestre.

- Hun kan virkelig få det til at svinge, det siger jeg dig. Det eneste, hun ikke kan, er at improvisere, så der får Jan lov at lege lidt mere, siger Ulrich og kigger over køkkenbordet.

- Jo, der er plads til masser af guitarsoli, svarer Jan Schønemann, der ikke ser noget problem i, at harmonikaen eller Ulrich er omdrejningspunkt.

- Han er jo en kaptajn med en mission, og det er at udbrede kendskabet til zydeco. Og tro mig, han fortæller gerne hele historien, smiler Jan, mens de øvrige nikker.

Noget andet, de fire fremmødte medlemmer er enige om, er, at det har været lidt af et antiklimaks at blive mødt med minimal interesse efter deres sejr ved europamesterskaberne sidste år.

- Vi havde håbet på, at spillestederne ville flokkes om os. Men det har langt fra været tilfældet. Med vores nye cd "The Lovin' Way" håber vi naturligvis, at det billede snart ændrer sig, fortæller Sus Klostergaard.

Imens sidder Ulrich og peger på det ene efter det andet billede i husets bibel: "The Kingdom Of Zydeco".

Han er helt opslugt og sidder med et saligt blik, mens han bladrer igennem sort-hvide fotografier af ikoner, som ægteparret Klostergaard har siddet til bords med. Alle en del af den historie, som Captain Crawfish & The Jumpin' Zydeco på sin vis allerede er indlemmet i. Og hvem ved, måske kommer der engang en sort præsident i USA og en hvid zydeco-konge? Man har jo lov at drømme.

Og i den sammenhæng er bandet ikke i tvivl. Den helt store drøm er at spille en koncert i Louisiana.

- Men med seks forskellige karrierer, familier og masser af sideprojekter, så ligger det et godt stykke ude i fremtiden. Nu vil vi bare gerne ud og spille nogle fede jobs i Danmark, konstaterer Ulrich Klostergaard.

Læs mere på www.cajunmusic.dk og www.crawfish.dk Harders i Svendborg fredag kl. 21.00 og 24. marts på Jazzhus Dexter, Odense, kl. 20.00

De fejlfarvede bluesfisk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce