Loge: Meget andet end mystik

Jan Moosmand, ædel ærk og leder af Logen Merlin, flankeres her - på sin plads - af (t.h.) rigs stor ædel ærk, Johannes Brandt-Jensen, der er ordenens leder - samt Jørgen Strunk, formand for logens fond.
Foto: John Fredy

Loge: Meget andet end mystik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

RITUALER: I det rituelle univers Merlin Logen er valgsproget tavshed - og åbenhed

DALUM: Mørket har sænket sig, det rolige stearinlys sender skygger fra ædel ærken mod den hvide væg.

Ellers er de små stjerner i loftet, som var det en nattehimmel, ene om at oplyse Druideordenens højborg Lunden, hvor logebrødrene mødes hver 14. dag i etisk fordybelse over moralske læresætninger.

Selv i denne middagstime, hvor vi nyfigent forsøger at få tre af logens embedsmænd til at løftet blot en lille flig af mystikkens velourtæppe, tales der lavmælt og andægtigt.

Hernede i den fredfyldte kælder emmer det af mystik, intimitet, historie og om noget hemmeligt, som nogle helst vil holde for sig selv.

Rent bortset fra at logerne generelt er blevet enige om at fortælle omverdenen, at loger og broderordener er meget andet end gamle mænd med levende lys, iført kjole, kåber, kapper og underlige hatte.

En åbenhed midt i den rituelle mystik som brødrene har det fint med.

De holder til på Dalumvej 96, der har undergået stor forandring - nemlig forvandlet fra begravelsesforretning til Logen Merlin af Den Forenede Gamle Druide Orden.

Imidlertid er der en grænse for åbenhed i Lunden, viste det sig ikke overraskende under rundvisningen.

Alene indretningen af rummet med ophøjede kunstfærdige stole i alle fire verdenshjørner og stolerækker i midten fortæller om et univers af ceremonier og rangorden.

Et af de utallige symbolske virkemidler med hver sin lille rituelle historie er en stensats placeret i midten af rummet med "den evige alterild".

I det ene hjørne afslører en samling instrumenter, at der også spilles musik til møderne. En højtidelig musik viser det sig, der leveres af en broder, der såmænd også spiller heavy rock. Bare ikke her.

Druidernes offerplads?

Flere steder hænger der billeder og malerier af Stonehenge, symbolet for Druidernes helligdom og relationer til kelternes oldgamle historie. Også selv om ingen ved, hvem der for 5000 år siden byggede Stonehenge på Salisbury-sletten 137 kilometer sydvest fra London.

Teorierne om Stonehenge er mange - fra religiøst centrum, astronomisk observatorium, der markerer kalenderens hændelser til et stort gravmæle.

Imidlertid holder teorien om, at stensætningen skulle være opført af druiderne, ikke vand, da arkæologiske udgravninger har vist, at cirklen blev færdig cirka 1000 år, før druiderne kom til magten.

Den arkæologiske dom slår ikke nutidens druider ud. De føler sig overbevist om, at deres åndelige forfædre brugte Stonehenge som ceremoniel plads.
Druidernes historie
- Den keltiske bardorden, som endnu eksisterer i Wales, og den gamle walisiske bardorden betragtes som overgangsledet til den verdensomspændende Druideorden, som Logen Merlin er tilsluttet. 
- Druiderne var identisk med det keltiske samfunds magt og visdom - læger, lærere og filosoffer, og var kendt for sin fællesskabsfølelse . 
- Ordenen blev stiftet i det centrale London 28. november 1781. Den første loge i Danmark blev stiftet i 1921. Den første i Odense i 1960 - og Merlin Logen, den ene af to i Odense, er fra 1990. 
- På landsplan har Den Forenede Gamle Druideorden kun cirka 380 brødre. Gennemsnitsalderen er 45 år - og det er et klart fald. Ungdomslinjen kan ses. 
- Blandt de syv danske grundloger er Logen Concordia, Annasholmsgade i Odense og Logen Merlin på Dalumvej. 
- En Druidebroder er forpagter af ejendommen Dalumvej 76. Han driver også restauranten på Eventyr Golf. Møde- og festlokalerne udlejes - og der kan være 122 til kaffe og 96 til spisning. 
- Druiderne mener selv, at de ikke er så højtidelige og gudsfrygtige som for eksempel Frimurerne og Tempelridderne. 
- Påklædning: Almindelige møder - smoking eller mørkt tøj. Ellers kjole og hvide, historiske rituelle kåber med smykker. Embedsmændene er klædt i deres grads regalier. 
- Nye brødre skal være indstillet at mindst én bror. Optagelsen koster 500 kroner og kvartalsafgiften er 630 kroner.

Loge: Meget andet end mystik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce