Kordegnens professorsøn

Foto: Jens Dige/POLFOTO

Kordegnens professorsøn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HOVEDROLLE: Efter to års hektisk arbejde afleverer professor Torben M. Andersen i dag velfærds-rapporten

HAN har faktisk klaret sig meget godt, som det hedder på underspillet vendelbo-mål.

Efter barndommen i Brønderslev og ungdomsårene i Frederikshavn er kordegn Andersens søn blevet både professor og overvismand, og i dag spiller han en hovedrolle i både radio, fjernsyn og de trykte medier.

DETSKER, når Velfærdskommissionen på Eigtveds Pakhus i København afleverer sin længe ventede rapport. Professor Torben Magnus Andersen er formand for kommissionen og dermed anfører for det hold af ni kvinder og mænd, som giver deres bud på, hvordan Danmark kan bevare velfærds-samfundet.

Hermed kan Torben M. Andersen og resten af holdet puste ud efter et par års slid og overlade det videre arbejde til politikerne.

DETER to år siden, statsminister Anders Fogh Rasmussen og regeringen nedsatte Velfærdskommissionen. Som overvismand i Det Økonomiske Råds Formandsskab var Torben M. Andersen et naturligt valg som tovholder på det store projekt, og det har da også optaget en stor del af hans tid siden da.

Kommissionen holdt sit første møde i november 2003, og siden er det blevet til 40 af slagsen. De ni medlemmer har samtidig rejst land og rige tyndt for at fortælle om arbejdet og visionerne og samtidig hente impulser til det videre arbejde.

SAMMENLAGT har medlemmerne holdt omkring 300 foredrag på bl.a. skoler, i faglige organisationer og på virksomheder. Det fynske medlem, professor Jørn Henrik Petersen, har eksempelvis snuppet en 60-70 foredrag, mens formand Torben M. Andersen har taget sig af præsentationen af kommissionens delrapporter og det mere udadvendte.

Præsentationen i dag af den 1000 sider tykke rapport er det foreløbige højdepunkt i den 49-årige Torben M. Andersens arbejdsliv og karriere.

HANER født i Brønderslev, hvor faderen var kordegn. Familien flyttede til Frederikshavn-kanten, hvor Torben havde sin skolegang og i fritiden var en habil fodboldspiller.

Med studenterhuen på plads forlod han Frederikshavn og drog ud i verden for at studere. Først ved London School of Economics, så til Aarhus Universitet og et smut til et universitet i Belgien.

Den ene eksamen fulgte den anden, og i 1986 var vendelbo-drengen så godt klædt på, at han blev professor ved Aarhus Universitet.

UNIVERSITETETS økonomiske institut har siden været Torben M. Andersens base i sit akademiske liv. Arbejdet er en hektisk cocktail af forskning, undervisning, forfatterskab og konsulentvirksomhed.

Også internationalt har Århus-professoren gjort sig gældende. Han er blevet håndplukket til flere kommissioner i EU, har ledet forskningsprojekter i Bonn og München samt været rådgiver for vore nordiske brødre i Norge, Sverige og Finland.

Det medfører en del rejseri, og familien hjemme i Skødstrup ved Århus har da også klaret hverdagen uden far i snit et par måneder om året.

DETER fru Anne Sloth Mahler, som er lærer, der har ansvaret for hjemmefronten. Ægteparret har tre sønner, hvoraf den ene er fløjet fra reden, en er på high school og den tredje stadig hjemmeboende.

Professorjobbet og hvad deraf følger har med Torben M. Andersens egne ord betydet, at det kniber voldsomt med fritiden. Det kære fodboldspil er røget i baggrunden. Derimod er der altid fundet plads i kalenderen til den årlige skiferie, og økonomi-professoren prøver også at finde tid til sit trompetspil.

Det er en lidenskab, han har haft med fra ungdomsårene på Frederikshavns-kanten, og han plejer den i det muntre Bangbostrand Byorkester sammen med bl.a. ungdomsvennen Jens Gaardbo.

IDAG er Torben M. Andersen så oppe til sin seneste eksamen. Velfærdskommissionens rapport bliver overgivet til regeringen og til offentligheden. De ni medlemmer afleverer godt 100 forslag til, hvordan Danmark kommer til at se ud i fremtiden.

Rapporten er et værktøj til politikerne. Den skal bruges til at forme fremtidens Danmark i en debat, hvor formand Torben M. Andersen og de otte andre kommissionsmedlemmer kan følge med fra sidelinjen.
TORBEN M. ANDERSEN
Født den 27. september 1956 i Brønderslev. Opvokset iFrederikshavn, bor nu i Skødstrup ved Århus. Gift og far til tre sønner.

Student Frederikshavn Gymnasium 1976.

MSc. London School of Economics 1981.

Lic.oecon. Aarhus Universitet 1984.

Ph.D. Université Catholique de Louvain, Belgien 1986.

Professor ved Aarhus Universitet fra 1986.

Årets underviser på Aarhus Universitet 1996.

Medlem af Det Økonomiske Råds formandsskab 1993-96, formand 2001-2004.

Formand for Velfærdskommissionen fra 2004.

Tildelt Ely Devons Price, London School of Economics 1981 og Aarhus Universitets 50-års Jubilæumsfonds Pris 1984.

Kordegnens professorsøn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce