Duften af terpentin

Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Duften af terpentin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

60 ÅR: Kunstnerdatteren Marianne Saabye fra Stenløse valgte også kunstens vej som formidler

"En herlig blandet duft af terpentin fra oliefarverne og piberøgen har altid været den første varme velkomst til den, der trådte ind i atelieret i Stenløse, hvor man så ofte har afbrudt en dump, skrattende lyd fra penslens intense bevægelse henover det spændte lærred."

Sådan skrev museumsdirektør, mag. art. Marianne Saabye, Strandgade 6, København K, om sin far, den fynske maler Svend Saabye, i forbindelse med en udstilling på Brandts i Odense omkring hans kunstneriske virke gennem et langt liv. Med hendes opvækst i kunstnerhjemmet syd for Odense lå det nærmest lige til højrebenet, at hun skulle have noget med kunst at gøre.

Det fik hun også i først og fremmest formidlerens rolle. Siden 1986 har Marianne Saabye, der i dag fylder 60 år, været leder af Den Hirschsprungske Samling i København.

Her tager hun vare på den store kunstsamling, som tobaksfabrikant Heinrich Hirschsprung samlede og i 1902 forærede til staten. Med vægt på ikke mindst Skagens-malerne, der havde fabrikantens særlige bevågenhed, består Den Hirschsprungske Samling hovedsageligt af kunst fra 1800-tallet - fra guldalder til symbolisme.

Gennem skulpturer, tegninger, skitser og kunstnermøbler belyser samlingen periodens udvikling. Gavebrevet omfattede oprindeligt mere end 1800 værker, hvoraf størstedelen bestod af tegninger.

Jobbet som direktør for netop dette museum var nærmest opfyldelsen af en drøm for Marianne Saabye. Lige siden barndommen og ungdommen har hendes tilværelse været gennemsyret af kunst.

Ikke alene oplevede hun sin far arbejde med pensler og farver. Idet yderst gæstfrie hjem blev der ofte snakket om og diskuteret kunst. Bølgerne kunne godt gå højt, og Marianne Saabye nærmeste sugede til sig.

DERFOR var hun heller ikke i tvivl, da hun efter studentereksamen i 1965 skulle vælge livsbane. Marianne Saabye læste kunsthistorie, og i 1975 kronede hun studierne med eksamen som mag. art.

Det førte til ansættelse som konsulent ved Statens Museumsnævn i et par år. Derefter fulgte syv år som museumsinspektør ved Kunstmuseet i Sorø frem til 1986, da Marianne Saabye overtog ledelsen af Den Hirschsprungske Samling.

I det lille og fine museum midt i København føler hun sig hjemme. Hun placerer sig meget bevidst i formidlerens rolle og har gennem årene arrangeret en række opsigtsvækkende udstillinger. Desuden stod hun for nogle år siden bag en større istandsættelse af den fredede museumsbygning, og det kom til at berøre fødebyen Odense.

For første gang blev en stor del af billederne fra Den Hirschsprungske Samling lånt ud til en anden kulturinstitution. Malerierne holdt en slags forlænget sommerferie på Brandts til glæde for det fynske kunstmuseums gæster.

Sideløbende med hvervet som museumsdirektør er Marianne Saabyes indsigt i kunstens verden og historie i rigt mål blevet udnyttet i andre forbindelser. I museumssammenhæng har hun siddet i en lang række bestyrelser.

Hun har således været formand for Foreningen af Danske Kunstmuseer og sidder stadig for bordenden i bestyrelserne for bl.a. Hermod Lannungs Museumsfond og Gl. Holtegård-Breda Fonden. Marianne Saabye er desuden formand for juryen, der uddeler Den Danske Museumspris, og hun virker som primus motor i det store fælleskøbenhavnske kulturarrangement Golden Days in Copenhagen.

Lysten og evnerne til at fortælle om kunsten er kommet til udtryk i en række bogudgivelser. På skrift forstår Marianne Saabye kombinationen af popularitet og saglighed i en afbalanceret form.

"Han lærte os at møde tilværelsen med løftet hoved og et smil", lød det fra Marianne Saabye om hendes far, da Svend Saabye blev begravet sidste år.

Den lærdom har hun taget til sig som en leveregel. Marianne Saabye har grund til at løfte hovedet. Til karakteristikken af hende hører lattermildhed sammen med venlighed og stor omsorg for både sine kære og mennesker i hendes omgangskreds.

Ide sidste leveår var hendes forældre skrøbelige, og hun tog ofte fra hovedstaden til Stenløse for at være sammen med og tage sig af dem. Efter faderens død sørgede hun for, at moderen kom til at bo i København, så de kunne opleve nærheden, indtil Grete Saabye døde for kort tid siden.

Duften af terpentin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce