Åndelig kamp om Killerup

De vietnamesiske buddhister i Killerup beder midt i måneden, ved månedsskifte og ved fuldmåne. Og så fejres hver enkelt Buddhas fødselsdag behørigt. Ifølge Stiftstidendes oplysninger var det medicin-buddhaen, vi fejrede forleden.

Åndelig kamp om Killerup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TOUR: Vietnamesiske buddhister, pony-piger og smukke gårde har overlevet alle angreb

Der lå engang en BMW-forhandler ud mod den befærdede Ørbækvej, men nu er det fuldmåne, og så trisser munke og små vietnamesiske kvinder rundt i og uden for templet på adressen Killerupgade 5.

Hverken fotografen eller jeg kan få øje på månen i november-disen, men det hindrer ikke stor aktivitet i Fyns eneste buddhistiske tempel.

- I dag er en stor dag, for vi fejrer både fuldmåne og en af buddhaernes fødselsdag, siger en af de kronragede munke på en slags tysk, mens vi fejrer Duoc Su Quang Vvong Phat over en kop klart vand.
De små pony-piger har et slaraffenland i Killerup Rideskole.
De små pony-piger har et slaraffenland i Killerup Rideskole.

Græd ud ved en ældre

- Jeg kommer her ofte. Her har vi mulighed for at græde ud ved en af de ældres skuldre. Vi er ikke ekstremt religiøse, men dyrker ligeså meget den vietnamesiske kultur. Men vi kan også skrifte hos en præst, hvis man har begået en fejl, siger Lan Phuong.

I et splitsekund ligner fotografen mand, der overvejer at konvertere, da han lytter til den lille spinkle kvinde, vis mand har været jager-pilot i det vietnamiske flyvevåben.

Åndeligt rensede bevæger vi os op mod Killerupgård, der tager sig Morten Korchsk ud med den hvide træbro over åen og den gamle vandmølle, hvor turbinen engang har kørt for fulde hammer.
Killerup og omegn
Folk i Killerup stemmer i Rosengårdskolens sportshal. Her fik den røde blok klart flertal i 2001. 47 pct. stemte på Socialdemokratiet, 7 pct. på SF og 5,5 pct. på Enhedslisten.

Killerup er den evige landsby og består af seks gårde og fem huse. Lokalplanen forbyder nybyggeri. Et af husene er dog nyt. Tømrermester Niels Hansen fik for få år siden lov til at opføre et stort parcelhus på en brandtomt.

Ved Killerup findes både et buddhistisk tempel og en islamisk moské. Templet er et ombygget beboelseshus, Killerup-gade 5, udstyret med ordene "Chua Van Hanh". Moskeen er en nedlagt beton-lagerhal på Ørbækvej 274. Her samles flere hundrede muslimer til fredagsbøn.

Killerups marker og de fleste gårde blev i 1967 købt af Undervisningsministeriet. Det skete i forbindelse med opførelsen af Odense Universitet. Senere har staten dog solgt gårdene tilbage til privatfolk.

Killerups ældste er læge Erik Møller. Han bor på Killerupgård sammen med sin kone Ester Møller. Lægen er født på gården i 1917 - som søn af tidligere sognerådsformand Søren V. Møller.

Mange studerende undrer sig over universitetets indendørs stednavne som Gydehutten, Stenten, Krogene, Knoldene, Lysningen og Agrene. Det er gamle Killerup-stednavne, som er flyttet ind på Rustenborg.

Noter: Anders W. Berthelsen
Ved nærmere eftertanke: Poul Reichardts hest Ibrahim ville nok ødelægge broen til Killerupgård med sine galopperende hove. Og det ville være synd og skam.
Ved nærmere eftertanke: Poul Reichardts hest Ibrahim ville nok ødelægge broen til Killerupgård med sine galopperende hove. Og det ville være synd og skam.

Reichhardts ganger

Man frygter hvert øjeblik, at Poul Reichhardt med brusende blod kommer galoperende over den hvide bro på Ibrahim.

Læge Erik Møller har boet her, siden han blev født i 1917, men er nu blevet syg.

- Dem, der har boet her, er alle væk. Vi blev gift her for 50 år siden, havde 80 tønder land og også frugtplan- tage helt ned til Rødegårdsvej. Al jorden blev inddraget, da det blev solgt til Universitetet, men vi blev fritaget for at sælge gården, fortæller Ester Møller, der i sin tid var sygeplejerske.

Killerupgård er den største af de seks gårde og havde en- gang både bestyrer og grise i stald.

Længere henne danser små piger nu på ryggen af glade ponyer.

Inde i ridehuset hører vi rideklub-ejer Hans Erik Green Hansens klare røst, der gjalder skarpt ned mod pigerne.

- Kommer vi i fjernsynet, spørger en af pigerne utålmodigt.

Hans Erik Green er også barnefødt på Bakkegården i 1944.

- Det var egentlig meningen, at Landbohøjskolen skulle have været placeret her, men så kom staten og opkøbte alle landbrugsejendomme til universitetet. De købte rub og stub, men fik så ikke brug for det hele, så jeg fik lov at forpagte mine forældres gård. Det er faktisk 36 år siden i dag, fortæller rideklubejeren.
En stor buddha i haven på adressen Killerupgade 5, får man ikke øje på ved første øjekast, når man fræser forbi i bil på Ørbækvej, hvor der iøvrigt er en muslimsk moské på den modsatte side af vejen ud mod OCC.
En stor buddha i haven på adressen Killerupgade 5, får man ikke øje på ved første øjekast, når man fræser forbi i bil på Ørbækvej, hvor der iøvrigt er en muslimsk moské på den modsatte side af vejen ud mod OCC.

Reddet på målstregen

- Landsbyen Killerup er helt unik, og det kan vi takke udviklingen for dengang i tresserne, for ellers havde der intet været tilbage. Midt i 90'erne var det oppe at vende, om også området her skulle udstykkes til boliger som i Holluf-Pile, og det må ikke ske, siger Green med glød i stemmen om temaet, der var højt på den kommunale dagsorden for 10 år siden.

- Det her er en oase, der bør bevares. Vi ligger her midt imellem B1913's baner, universitetet og golfbanen med udsigt over til Bilka. Vi er heldige at bo ude på landet og alligevel inde midt i byen.

Hans Erik Green fik aldrig lov til at bruge sin landsbrugs-uddannelse, men startede i stedet sin rideskole, da han overtog den fædrende gård.

- Vi har omkring 160 medlemmer og undervisning hver eneste eftermiddag. Så er der privattimer om aftenen lige til ved 22-tiden af folk med egne heste.

- I de 36 år har interessen for ridning stort set været uændret og de mange børnefamilier i Holluf-Pile-området er jo en gave til os. Men det er pigernes sport. Vi har kun én dreng til ridning.

Hjertet for sporten

Green skal svinge sin indre pisk en ekstra gang, når han spekulerer på, hvad kommunen kan gøre for Killerup.

- Jeg ser på, hvem der vil noget for ridesporten og sporten i al almindelighed. Min søn cyklede på elite-plan og jeg selv har været motionscyklist. Hvis ellers det bliver til noget, så synes jeg, at overbygningen af cykelbanen er helt fantastisk. Jeg er overbevist om, at det vil give sporten et fantastisk løft. Og så ser jeg meget på, hvem der vil bevare den idyl herude.

Ridelæreren kalder pigerne ind i ridehuset igen.

Efter en tur op mod tømrermesterens fine nye slot vender vi snuden hjemad, for håndværkere i vore dage er aldrig hjemme.

De har arbejder dag og nat.

Mens de små blå B1913-spillere træner videre på den anden sige af hegnet, styrer vi ned ad markvejene, forbi templet, hvor vi nikker andægtigt mod den store Buddha i baghaven.

Vi får lyst til at bede for Killerup.

Åndelig kamp om Killerup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce