På årsdagen for Seest-ulykken vedtager Folketinget nye fyrværkeriregler. Branchen er indstillet på stramningerne, men det kommer til at koste virksomheder.
På torsdag er det et år siden, at Koldingforstaden Seest blev lagt øde af en fyrværkerieksplosion. Samme dag vedtager Folketinget nye regler, der skal sikre, at det ikke sker igen, og trods højlydte protester har branchen indstillet sig på de nye tider.

- Om nogle år vil branchen have tilpasset sig, men det kommer til at koste nogle firmaer, siger formanden for Fyrværkeribrancheforeningen og direktør for L.C.H Import, Lars Schou Hansen.

Med de nye regler er det slut med at købe og bruge fyrværkeri udover december måned. Samtidig bliver der strammet kraftigt op, når det handler om opbevaring og typer af fyrværkeri. Dermed bliver mange ton lovligt fyrværkeri med et slag ulovligt, og det gør ondt i branchen.

- Vi har handlet i god tro og fulgt alle regler, og med et pennestrøg bliver dele af vores varer ulovlig. Det kan være svært at forstå for en almindelig erhvervsdrivende, siger Lars Schou Hansen.

På Christiansborg, hvor et bredt flertal står bag loven, er der dog ikke megen medlidenhed med branchen.

- Jeg tror, de piber uden grund, siger SFs erhvervsordfører Poul Henrik Hedeboe.

Venstres erhvervsordfører er på samme linje.

- Reglerne er ikke lavet af hensyn til branchen, men af hensyn til sikkerheden, siger Kim Andersen.

Frygt for ulovligheder

De nye regler vil gælde fra december, og hos Dansk Handel og Service er de glade for, at der nu bliver besluttet noget, så vejledningen kan blive lavet og butikkerne komme i gang med årets salg. Chefkonsulent Henrik Hyltoft forudser dog, at reglerne vil betyde færre salgssteder, dyrere og mindre kraftigt fyrværkeri, som i sidste ende kan få importen af ulovligt fyrværkeri til at stige.

- Vi kommer til at se højere priser og færre salgssteder. Vi frygter en øget handel med illegale varer, og vi håber, at myndighederne vil sætte ind, siger han.

Den frygt deler branchen, men Kim Andersen tror på, at folk nok skal vise samfundssind og holde sig fra det ulovlige fyrværkeri.

- Jeg tror, folk vil overholde reglerne. Det er jo for vores egen skyld, men jeg går udfra, at der også bliver en skærpet kontrol, siger han.
  • fyens.dk