Prins Knud, kong Hans og kong Volmer

Hjørdis skal lave en tegning, straks du får teksten fra Anders W.

Prins Knud, kong Hans og kong Volmer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KONGELIGETALEMÅDER: Volmer er Valdemar, og røven er nok snarere et reb

Vi taler rask væk om kong Volmers røv og om prins Knud, der skal have alting at vide to gange. Men hvor kommer de kongelige talemåder egentlig fra?

Lad os tage den særeste først. Den med kong Volmers røv. Danmark har aldrig haft en kong Volmer. Det er navnet Valdemar, som er blevet fordansket.

Når naboen sætter et skævt hegn rundt om sin have, siger vi: "Det bugter sig som kong Volmers røv". Eller "det går op og ned som kong Volmers røv". Eller "det går ud og ind som kong Volmers røv".

Men egentlig handler udtrykket slet ikke om nogens bagdel. "Røv" er sandsynligvis en forvanskning af "reb". Det er jo ikke ukendt, at "b" bliver til "v" i talesprog.

Når man i middelalderen opmålte jord, brugte man reb som markeringslinjer. Både Valdemar den Store og Valdemar Sejr havde travlt med at opmåle land og opkræve jordskatter. Ofte var disse skillelinjer skæve. Deraf kom udtrykket "skæv som kong Volmers reb". Måske.

En anden forklaring er, at kong Valdemar Atterdag anlagde en masse snoede jagtstier ved slottet Gurre i Nord-sjælland. Disse stier kaldte man for "rumper". Stierne gik "ud og ind", og derfor opstod udtrykket "ud og ind som kong Volmers rumpe".

Senere skulle udtrykket være blevet misforstået, og "rumpe" blev til "røv". To glimrende og absolut lige gode forklaringer.

En gang til for prins Knud

En anden kongelig talemåde er: "Så tager vi den én gang til for prins Knud". Sætningen er ikke specielt smigrende for den stakkels arveprins, som aldrig blev konge, fordi danskerne lavede grundloven om i 1953 og tillod kvinder at komme på tronen.

Udtrykket betyder: "Det gentager jeg, fordi du var for langsom til at fatte det i første omgang". Og dermed har Knud, der var bror til Frederik IX, fået et eftermæle som langsom i opfattelsen.

Udtrykket stammer fra Cirkusrevyen, hvor Birgitte Reimer i 1959 sang visen "Så tager vi den én gang til for prins Knud".

Anledningen til den satiriske tekst var, at arveprins Knud og arveprinsesse Caro-line-Mathilde havde haft dårligt udsyn under en danseforestilling i København.

- Derfor blev dansenummeret vist igen til ære for de to, har sangerinden Birgitte Reimer senere fortalt i en radioudsendelse. Hun husker, at mange var forargede over revyvisen.

- Den var jo lidt ondskabsfuld, mindes hun.

Teksten var skrevet af Erik Leth, og Sven Gyldmark komponerede musikken.

Hans og Gorm

Også kong Gorm og kong Hans er gået over i talemåde-historien. Om gamle udtjente genstande siger vi, at de er "fra kong Hans' tid" eller "fra Gorm den Gamles tid".

Kong Hans regerede Danmark fra 1481 til sin død i 1513. Han ligger i øvrigt begravet i domkirken i Odense.

Når netop kong Hans bruges i talemåden, skyldes det formentlig, at han er den seneste danske konge med et andet navn end Frederik eller Christian. At sige "fra kong Frederiks tid" duer jo ikke, da det kan være når som helst.

Når Gorm også bruges i talemåden, hænger det uden tvivl sammen med, at han regnes for at være Danmarks første konge. Han døde ca. 940 og er begravet i Jelling.

Hvad så med udtrykkene "kong Smart", "kong Gulerod" og "prins Pilfinger"? De er ikke opkaldt efter royale højheder og hører derfor ikke hjemme i denne artikel.

Har du et spørgsmål om sproget, så mail til: Sprog@fyens.dk, eller skriv et brev til: Fyens Stiftstidende, Banegårdspladsen, 5100 Odense C, mrk: Sprogdoktor

På mandag: Spørg Sprogdoktoren

Prins Knud, kong Hans og kong Volmer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce

MEST LÆSTE - LIGE NU

Annonce
Annonce