Skuespilleren Axel Strøbye død

Axel Strøbye blev især kendt og elsket for sine mere komiske roller - som den forvirrede og håbløst gammeldags onkel i "Min søsters børn"-serien, men størst succes fik han formentlig i TV-serien Matador i rollen som sagfører Skjold Hansen.
Foto: Polfoto

Skuespilleren Axel Strøbye død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

NEKROLOG: Axel Strøbye medvirkede i næsten 100 spillefilm og var især kendt for sine komiske roller. Desuden brillerede han blandt andet i tv-succesen "Matador". 

- Jeg betragter ikke mig selv som komiker. Jeg kan spille en rolle morsomt, men det er noget andet.

Sådan sagde Axel Strøbye til B.T. i 1973, mens Morgenavisen Jyllands-Posten mange år senere portrætterede ham som "karakterkomikeren", primært med henvisning til den folkekære skuespillers fortolkning af en betragtelig del af persongalleriet i Holbergs komedier.

Nu er Strøbye efter langvarig sygdom afgået ved døden i en alder af 77 år, og der er ingen tvivl om, at når erindringsfilmen spoles tilbage hos de mange, der husker hans fremtræden i forskellige medier gennem næsten et halvt århundrede, vil den først og fremmest efterlade billedet af en meget morsom mand.

Axel Strøbyes ungdomsdrømme gik egentlig i retning af at blive kunstmaler, men han uddannede sig i stedet som arkitekt. Kort tid efter, i 1950 blev han optaget på Det Kongelige Teaters Elevskole, hvor han benyttede sit "svendebrev" som springbræt til engagementer ved Aalborg Teater og forskellige teatre i hovedstaden.

Livtag med Holberg

I 1967 blev Strøbye igen ansat på nationalscenen, hvor han i de følgende år skulle brillere i en række præstationer, som afslørede langt større spændvidde end de fleste af hans filmroller. De dyrkede primært hans komiske talent, mens han på Det Kongelige Teater bl.a. brillerede i "Et dukkehjem" og "Stormen". Titelrollen i "Den politiske kandestøber" og Per Degn i "Erasmus Montanus" var blot to af mange triumfer blandt Axel Strøbyes livtag med Ludvig Holberg.

I 1992 stoppede Strøbye på nationalscenen efter kontroverser med ledelsen, som angiveligt fandt, at han ikke længere passede til en ny tids repertoire.

På filmlærredet blev han en institution inden for den danske folkekomedie, selv om der gik en halv snes år, før han fik muligheder for at slå sig løs på slap line.

Groft karrikerende

Han debuterede i 1951 i kriminalfilmen "Nålen", og der gik yderligere ni år, før Axel Strøbye fik sin første store rolle som modstandsmand i besættelsesfilmen "Den sidste vinter".

Men i de næste mere end 30 år optrådte han fortrinsvis i den type film, som i Morten Piils portrætbog "Danske Filmskuespillere" udmøntede sig i følgende karakteristik:

- Der kan være en tendens til det groft karikerede i de komiske roller, han trods alt har spillet flest af, og han har mange manerer, især en demonstrativ facon, der næsten kan virke tyranniserende i sin håndfaste, højrøstede pointering. Af og til får man blot Axel Strøbye i renkultur...

Blandt de mange film i den lettere genre kan nævnes rollen som børnepsykolog i tre af de fire film i serien "Min søsters børn" samt "Det tossede paradis". Men der var også masser af opmærksomhed og kritikerros, når spasmageren tog sig et frikvarter fra alle løjerne og stillede sit talent til rådighed for mere seriøse projekter.

Olsen-banden

Markante eksempler på det var rollerne i Knud Leif Thomsens debutfilm, "Duellen", Carl Th. Dreyers sidste film, "Gertrud", Jens Ravns Sandemose-filmatisering "Tjærehandleren" samt Bille Augusts Oscar-vinder "Pelle Erobreren", hvor Strøbye brillerede med en intens og overbevisende præstation som ejeren af Stengården.

Op igennem 1970'erne var det især Erik Balling, der gjorde brug af ham. Dels som kriminalassistent Jensen i filmene om Olsen Banden, dels som advokaten Skjold Hansen i tv-succesen "Matador". Balling havde sluppet tøjlerne, da Jensen i 1998 gjorde comeback i "Olsen-bandens sidste stik", der blev Axel Strøbyes sidste spillefilm på en liste, der rummede næsten 100.

Maleri og revy

Også revyerne havde bud efter den alsidige skuespiller, der instruerede Tivolirevyen i årene 1975-79.

Han holdt interessen for maleriet ved lige i sin fritid og stillede sine evner til skue på flere udstillinger.

Axel Strøbye blev i sin lange karriere belønnet med en række hæderspriser, bl.a. Clara Pontopiddans Fødselsdagslegat, Olaf Poulsens Mindelegat og Holger Gabrielsens Æreslegat.

De sidste år levede han en meget tilbagetrukket tilværelse sammen med sin anden hustru, skuespillerkollegaen Hanne Borchsenius. Forinden, i årene 1962-75, var Axel Strøbye gift med skuespilleren Lone Hertz.

Skuespilleren Axel Strøbye død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce